ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 - 9:05:26π.μ.

banner468x60

26
Απριλίου

"100 χρόνια Προσκοπισμού στην Κύπρο 1913-2013 – Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος" - Άρθρο του Νίκου Νικηταρίδη

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Έξι ολόκληρα χρόνια έρευνας και συγγραφής χρειάστηκαν για να υλοποιηθεί από τον πρώην Γενικό Έφορο και μέλος του Δ.Σ. του Σώματος Προσκόπων Κύπρου Κώστα Κωνσταντίνου (1936-2016) το μνημειώδες έργο "100 Χρόνια Προσκοπισμού στην Κύπρο",

nikitaridis nikosένα ιστορικό πόνημα μεγάλης αξίας που είδε τελικά το τυπογραφικό φως σε 1.000 αριθμημένα αντίτυπα το Φεβρουάριο του 2016, δυστυχώς λίγες μέρες μετά τον αδόκητο θάνατο του Αιγυπτιώτη συγγραφέα του.

 

Το 700 σελίδων αυτό βιβλίο ενδιαφέρει πρωτίστως τους Έλληνες Προσκόπους απανταχού, μα σίγουρα και οι ερευνητές της ιστορίας της Μεγαλονήσου θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, αφού η πορεία του κυπριακού προσκοπισμού κινείται παράλληλα μ΄ εκείνη του νησιού.

 

Μα και οι Αιγυπτιώτες θα βρουν στις σελίδες του ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αφού όπως αναφέρεται σημαντική ήταν η αιγυπτιώτικη συμβολή στην ίδρυση του Κυπριακού Προσκοπισμού : Το 1913 οι Αλεξανδρινοί Σ. Σπυρίδης και Ευ. Ιωαννίδης επισκέφτηκαν την Κύπρο, παροτρύνοντας τη νεολαία για την ίδρυση προσκοπικών τμημάτων, κάτι που συνέβη την επόμενη χρονιά.


         
 Το βιβλίο, που αποτελεί κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως η συνδυασμένη με υπομονή και επιμονή οραματική θέληση ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη, διατήρηση και διάδοση σημαντικών πτυχών της Ελληνικής Ιστορίας.


 

πηγή: hephaestuswien.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Νίκος Νικηταρίδης

Μελετητής - Συγγραφέας - Αρθρογράφος - Ποιητής

Εκδ. Σώμα Προσκόπων Κύπρου, Λευκωσία 2016

Διαβάστηκε 247 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα