ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 7:40:40π.μ.
21
Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου 1940 - Άρθρο της Κατερίνας Ραμανδάνη

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

« Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της… Έλληνες τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας..

ramadnΑγωνιστείτε δια την Πατρίδα, τας γυναικάς, τα παιδιά σας και τας ιεράς μας παραδόσεις.


Νυν υπέρ πάντων ο αγών». έλεγε το πρωθυπουργικό διάγγελμα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 


ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!


Και τότε καταρρίψαμε την λεοντή του κομπορρήμονος Νούτσε που βλέποντας τη δυσαρέσκεια ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του συμμάχου του Χίτλερ λέει: « Μην ανησυχείτε. Τα πάντα θα τελειώσουν σε δεκαπέντε μέρες…»


Ω!! Του ταλαίπωρου του Μουσολίνι…


Συνέταιρος της φθοράς και της καταργήσεως των ακατάλυτων θεϊκών αξιών και ανθρωπίνων ιδανικών, συνέταιρος του σκοτεινού φασιστικού Χιτλερισμού, επιφανειακός, επιπόλαιος και μεγαλαυχής νόμιζε ότι ήταν ευκαιρία να γίνει ένας νέος Καίσαρας Αύγουστος, γιατί από το 1922 έλεγε σε κάποιον: « Πριν πεθάνω βλέπω να σχεδιάζεται πάνω από το γαλανό Ιταλικό ουρανό μια αναγεννημένη αυτοκρατορία των Καισάρων».


Αλλά κατάντησε ρίψασπις και γελοίος τρέχοντας προς την Ελβετία για να σωθεί. Και ω, της ταλαιπωρημένης Ρώμης!! Ξαναγεννήθηκε ένας νέος Νέρωνας δι΄ αυτήν.


Η αρρωστημένη μανία του Χίτλερ και του Μουσολίνι οδήγησε στο γνωστό καταστροφικό πόλεμο που συγκλόνισε, όσο κανείς άλλος πόλεμος ολόκληρη την ανθρωπότητα * γιατί η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αλβανία, η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία προς την ανατολική του επικέντρου της ναζιστικής καταιγίδας πίπτουν ως χάρτινοι πύργοι. Η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, οι Σκανδιναβικές χώρες δεν αντέχουν στα μανιώδη χτυπήματα της γερμανικής πολεμικής μηχανής.


Η Βόρεια Αφρική δέχεται την πλημμυρίδα του Ρόμμελ, ενώ εν τω μεταξύ η μικρή ηρωική γη των Ελλήνων βροντοφωνεί το αθάνατο « ΟΧΙ » στους Ιταλούς προβοκάτορες του Μουσολίνι, εκφράζει σε έργα τη θεωρία και οδηγεί τα νέα παλικάρια στην Πίνδο, στην Κλεισούρα, στο Πόγραδετς, στο Αργυρόκαστρο, στην Κορυτσά και ρίχνει τους Ιταλούς στη θάλασσα και ανατρέπει την αρχή της ισχύος της μηχανής και μετατρέπει αυτήν σε ισχύ της ψυχής, σε ισχύ ιδανικών, σε απαράβατο δικαίωμα να ζήσουν όλοι οι άνθρωποι κάτω από τον έναστρο ουρανό.


Χειμώνας βαρύς δέρνει τα βουνά της Ηπείρου. Το χιόνι σκεπάζει τα πάντα, αλλά μόνο η Ελληνική ψυχή μέσα στη διεθνή απογοήτευση και κατήφεια δεν σκεπάζεται από το χιόνι της απελπισίας, δεν είναι κατηφής από τον χειμώνα του πολέμου, αλλά αντίθετα φέρνει τον « Απρίλη » σαν προμήνυμα της πτώσεως του φασιστικού άξονος, σαν προμήνυμα της επικρατήσεως των δυνάμεων του φωτός και του καταποντισμού των δυνάμεων του σκότους.


Ήπειρος, Ρούμελη, Μακεδονία, Θράκη, Κρήτη κι όλη η Ελλάδα βαδίζουν στην αποθέωση και τον θρίαμβο.


«Σιέννα», «Κένταυρος», «Τζούλια» η περίφημη και όλες οι άλλες μεραρχίες του Μουσολίνι αποδεκατίζονται και υποχωρούν, ενώ το Καλπάκι, η Κλεισούρα, το Τεπελένι, το Πόγραδετς γίνονται βωμοί θυσίας, νίκης και δόξας, σελίδες της χρυσής Ελληνικής Ιστορίας.


Οχυρό «Ρούπελ», οχυρό «Νυμφαία», οχυρό «Περιθώρι» είναι ελάχιστα « στενά Θερμοπυλών» κατά του σιδερόφρακτου ναζισμού.


Κρήτη!! Ηρωικό και ακατάβλητο νησί, προσφέρει νέα ολοκαυτώματα κατά των πολυπληθών σιδερένιων πουλιών του Φον Ριχτχόφεν.


Ονόματα χιλιοποτισμένης με αίμα Ελληνικής γης!! Δώσατε σ΄ εμάς την τιμή να μιλάμε για εσάς υπερήφανα. Κάνατε τη Μεγάλη Πατρίδα μας την Ελλάδα να οδεύει μέσα στη λατρεία της οικουμένης με την απέραντη προσφορά της και να οδηγείται με τους φτερωτούς πολεμιστές της στην ΑΘΑΝΑΣΙΑ, γιατί τα ελληνικά όπλα έγιναν στα χέρια των Ελλήνων η σμίλη του Φειδία που ζωγράφισαν μια νέα «Ζωφόρο» του Παρθενώνα, όχι στην Ακρόπολη, αλλά στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.


ΕΛΛΗΝΕΣ


Η 28η Οκτωβρίου 1940 δεν μπορεί να είναι για τον λαό μας μια ανάμνηση…Δεν είναι επανάπαυση σε προγονική δόξα. Είναι και πρέπει να είναι συνέχεια πράξεως.

 

Ίσως να είμαστε αδικημένοι και πικραμένοι… Ίσως να είμαστε απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι και δικαίως από « φίλους και εχθρούς». Ίσως τα μεγάλα ΘΑ… των κατά καιρούς συμμάχων μας να έμειναν κενά περιεχομένου και εντιμότητας. Ίσως κάποτε η πικρία μας να ξεχειλίσει μπροστά στις αδικίες, στους ψυχρότατους υπολογισμούς της πολιτικής και στις καιροσκοπικές προδιαγραφές ιερότατων διεκδικήσεων του έθνους μας, αλλά η υπερήφανη ανιδιοτέλεια των αγώνων του 1940 ας διοικεί το είναι μας, όταν η βία και η πρόκληση χτυπά τη θύρα μας.


Η Ελλάδα δεν πρέπει να συνθηκολογεί. Η Ελλάδα δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί τα δικά της πεπρωμένα. Η Ελλάδα συντρίβει είτε ως υλική υπόσταση με τη λόγχη είτε ως ηθική έννοια με τη ρομφαία του υπέρτατου Δικαίου.


Ας ξαναβρεί λοιπόν την αίγλη και τη θέση που της αξίζει σύντομα.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΑΜΑΝΔΑΝΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ- ΠΟΙΗΤΡΙΑ

Διαβάστηκε 431 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα