ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 4:58:59π.μ.
07
Οκτωβρίου

«Αλαλούμ... αλαλούμ...» Άποψη της Pipina Elles

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Τραγουδήθηκε τελικά κι ετούτη η λέξη –στην Ελλάδα μας βέβαια- χωρίς όμως να καλύπτει με την έννοιά της  και περαιτέρω συμβάντα ανά τον Ελληνισμό... και τον εδώ βέβαια…

Και φυσικά δεν είναι λίγα τα αυτής της συγκεκριμένης ποιότητας περιστατικά, αγαπητοί μου. Ναι... ναι...  Και φυσικά εννοώ την παροικία μας στο Σύδνεϋ.  Πολλά τα φαιδρά που σχετίζονται με την έννοια του τίτλου αγαπητοί μου! Και για του λόγου το αληθές, θα αναφερθώ σε κάποιες επιστολές που κατεγράφησαν τελευταία σε τοπική ελληνική εφημερίδα, σχετικά με τον γνωστό ακαδημαϊκό δάσκαλο -κάτι για «σιρόπια»- και κάποιον άλλον, λίαν γνωστό καθότι διετέλεσε και υπάλληλος του ελληνικού προξενείου.  
    

Εκείνο που δεν έγινε ποτέ κατανοητό είναι πώς ο συγκεκριμένος κύριος που βρίσκεται στην  Αυστραλία περίπου τριάντα χρόνια, είχε καταφέρει να πάρει διορισμό προξενικού υπαλλήλου από το ελληνικό κράτος -«ων εν Ελλάδι», είχε πάει για διακοπές... έτσι είχε πει...- στο Σύδνεϋ και δη στο ελληνικό προξενείο.  Αυτό βέβαια σχετίζεται και με τον  εξάδελφό του, πρώην υπουργό, επί των κυβερνήσεων του Π…Κ.  Εντάξει... Είπαμε βέβαια να ευλογούμε τα γένια μας αλλά όχι κι έτσι... με μία θρασύτητα που υποτιμά την νοημοσύνη των «εν Σύδνεϋ» συμπαροίκων.  Ατυχές γεγονός και περισσότερο ακόμη όταν το συγκεκριμένο πρόσωπο θεωρεί τον εαυτό του τον καλύτερο Έλληνα συγγραφέα της Διασποράς...
  

 Δεν ήμουν στην παρουσίαση του δις, παρουσιαζόμενου βιβλίου του. Όπως όμως, ήδη είπα, διάβασα σχετικά με ετούτο το γεγονός, στην τοπική ελληνική εφημερίδα και επιπλέον άκουσα από παρόντες συμπαροίκους διάφορες απόψεις.  Η δεύτερη λοιπόν παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου, έγινε πολύ αργότερα όταν δηλαδή ετούτο, μεταφράστηκε στην αγγλική. Δεν ήμουν μεν εκεί (στην παρουσίαση του μεταφρασμένου στην αγγλική, βιβλίου), αλλά για να ξέρετε ότι ξέρω για τι πράγμα μιλώ… τα βιβλία τα έχω-κατέχω τα και στην Ελληνική  και στην μετάφρασή του, στην αγγλική!  Έτσι όμως διάβασα, έτσι είπαν, έτσι άκουσα τέλος πάντων, έστω και για την παρουσίαση μεταφρασμένου βιβλίου, στην αγγλική.  


Όμως άλλο ήταν εκείνο που με εντυπωσίασε!  Το γεγονός  ότι ο συγγραφέας του, συγκρίθηκε με τον  περίφημο Έλληνα Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, από τον ακαδημαϊκό δάσκαλο!.. Ο άνθρωπός μας, δεν είναι καν ποιητής… εντάξει μιλάει για το Σύδνεϋ… Ε, και; Ο κακομοίρης ο Κ. Καβάφης θεωρούσε ότι του άρεσε περισσότερο η ιστορία, δίπλα στην ποίησή του βέβαια… Η αγαπημένη του Αλεξάνδρεια μνημονεύεται με περισσή τέχνη… αυτή που γνωρίζει και χειρίζεται θαυμάσια, ο Αλεξανδρινός ποιητής μας…  Τώρα από πού και ως πού, ένας πεζογράφος «σουρεαλιστής» (έτσι λέει… είπε…) συγκρίνεται με τον άτυχο Καβάφη μας... δεν ξέρω. Επειδή μιλάει για το Σύδνεϋ; Δεν γεννήθηκε καν σε ετούτη την μεγαλούπολη! Και πάλι...  ίσως, δεν είμαι βέβαιος για ετούτο τον χαρακτηρισμό της γραφής του… ως… σουρεαλιστή! Θεωρώ ότι μάλλον αναφανδόν, αραδιάζει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, με μια συσχέτιση που θα έλεγα ότι συμπίπτει του τίτλου: «αλαλούμ... αλαλούμ...»  

 

Χαρούμενο Σύδνεϋ... τόσο χαρούμενου πια, που αλοίμονό μας αν παίρναμε τα λόγια του αγαπητού συγγραφέα –του «νέου Καβάφη»;- τοις μετρητοίς.  Τελικά κάποιοι από εμάς  θεωρούμε ότι μόνο χαρά δεν αναδύεται από τα κείμενά  του!.. Ξέχασέ τον λοιπόν τον τίτλο του βιβλίου του.  


Όμως για να μη νομίζει κανείς ότι το σχόλιο ετούτο είναι προϊόν ζήλειας ή χαιρεκακίας, θα σας πω ένα περιστατικό για να καταλάβετε ποιος ζηλεύει και ποιος είναι «κακούλης»! Όπως έλεγα, ο «νέος Καβάφης», είχε ρωτήσει τον παρουσιαστή βιβλίου συγγραφέως της παροικίας -ο οποίος είχε εκδώσει ως εκείνη τη στιγμή 13 περίπου βιβλία-,  αν είχε κρίνει αντικειμενικά και ως εκ τούτου, είχε σχολιάσει ευμενώς τον πολυγραφότατο συγγραφέα… ή κρίνοντας από τον όγκο μόνο των γραπτών του, έναντι του περιεχομένου τους!  Θιγμένος ο παρουσιαστής είχε ρωτήσει με τη σειρά του τον ερεθισμένο «νέο Καβάφη», αν είχε διαβάσει τα βιβλία του συγκεκριμένου συγγραφέα. Ο «νέος Καβάφης» απαντώντας, είχε  παραδεχτεί ότι δεν τα είχε κοιτάξει ποτέ του!..  
    

Παλαιότερα –ίσως και να το θυμάστε- είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο αποστολών από το Σύδνεϋ προς την Ελλάδα...  χάριν της ιδιοφυΐας του «νέου Καβάφη» -τότε δεν είχε ακόμη συγκριθεί, με τον ταλαιπωρημένο πλέον Κ. Καβάφη..., από τον κ. πανεπιστημιακό δάσκαλο, αν μη τι άλλο,  δεν τα είχαν καθόλου καλά τότε, οι δυο τους, δηλαδή ο πανεπιστημιακός δάσκαλος και ο «νέος Καβάφης».  Μου είναι άγνωστες οι κάποιες λεπτομέρειες... Θυμάμαι μόνο το σούσουρο, καθώς είχε αναμειχθεί το όνομα γνωστής -τότε φοιτήτριας- καθώς «επιστολή» που δεν είχε γράψει ποτέ της, για το δήθεν εξαιρετικό ποιόν του έργου του και τον συγγραφέα του, έφερε την υπογραφή της!.. Η ψευδής ετούτη «επιστολή», επιβεβαίωνε  ότι ο «νέος Καβάφης» ήταν ο καλύτερος συγγραφέας της Αυστραλίας! Άκουσον, άκουσον!..
  

 Βέβαια ίσως να πρόκειται και για σύνδρομο τελικά, η αυτοπροβολή,  αφού -όπως έχω διαβάσει και ακούσει- και ένας άλλος ακαδημαϊκός δάσκαλος, στην Μελβούρνη αυτήν την φορά, πάει εδώ κι εκεί και παρουσιάζεται ως ο καλύτερος συγγραφέας ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων... Τον είδαμε κάποτε (και εγώ προσωπικά) και στην ΕΡΤ κάποια φορά να δίνει interview! Πολλά εγράφησαν… Δεν φταίει ο άνθρωπος… Αλλά αποδεικνύεται περισσότερο από συχνά, ότι η καλή τύχη δεν αρκεί!.. Διάβασα, είπαν, λέω… τι σημασία έχουν όλα ετούτα όταν γνωρίζεις -πρώτο χέρι  τελικά- ότι η γνωριμία, η κατάλληλη επαφή αποτελούν είδος μαγικής ράβδου, της κάποιας, ίσως πολύ προσωρινής επιτυχίας, δυστυχώς! Οι… Όμηρος, Αριστοτέλης, Πλάτων, Πυθαγόρας, Ιπποκράτης, οι τραγικοί μας, οι Νεοέλληνες… Μυριβήλης, Καζαντζάκης, Θεοτοκάς, Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος… οι Ευρωπαίοι… Σαίξπηρ, Ουγκώ, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Φρανς, και δεκάδες άλλοι σπουδαίοι αγαπημένοι, Έλληνες και ξένοι γίγαντες… κέρδισαν την αγάπη μας δίκαια!  
    

Και πάλι θα με κατηγορήσετε για  κουτσομπολιό και μάλιστα ζηλόφθονο.   Όχι βρε παιδιά! Για τ’ όνομα του θεού!  Εγώ ούτε που γνωρίζω πώς πιάνουν την πένα στο χέρι!.. Και τι άλλωστε έχει να ζηλέψει κανείς από τον «νέο Καβάφη»; Την γλώσσα του, την σκέψη του ή την έκφρασή του; «Κακόμοιρε Κωστή μας… Καβάφη μας...» Ας όψεται ο πανεπιστημιακός δάσκαλος, που καθώς ψοφάει για show off...  -βέβαια δεν είναι μόνο αυτό, αν θέλετε να ξέρετε... Για να πούμε και του στραβού το δίκιο... η θέση του, το επιβάλλει, έχει υποχρέωση να συμμετάσχει στα παροικιακά δρώμενα, για να μπορεί να την διατηρεί την έρημη (την θέση του!) στην μονάδα... όπου ερευνά και ερευνά... για «νέους Καβάφηδες!..»

 

 

 

 

 

 

 

Pipina Elles

Ελληνίδα Ποιήτρια – Ζωγράφος

Σύδνεϋ, 22/9/2006

Διαβάστηκε 337 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα