ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 - 9:34:51μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
grexit grexit
30
Απριλίου

Από grexit σε grecovery? Γιατί μας δανείζουν οι αγορές;

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ έχει γίνει σημαντικά μικρότερος. Το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα στις αγορές θεωρείτο μέχρι τώρα αδύνατο. Όμως συνέβη και στέφθηκε με τεράστια επιτυχία.

 

Το χαμηλό επιτόκιο που πέτυχε η ελληνική έκδοση, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5% ήταν πολύ σημαντικό διότι δίνει την ευκαιρία σε πολλές εγχώριες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αναχρηματοδοτήσεις των δανείων τους με καλύτερους όρους όπως π.χ. οι επικείμενες εκδόσεις ομολόγων της ΔΕΗ και της Intralot.

 

Επιπλέον βοήθησε πολύ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως φάνηκε από την υπερκάλυψη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha, Eurobank). Ας μην ξεχνάμε πως πέρυσι, οι ίδιες Τράπεζες πάλευαν με δυσκολία να καλύψουν το 10% της Αύξησης μέσω των ιδιωτών επενδυτών. Φέτος όμως οι ιδιώτες μικρό - επενδυτές δεν χρειάστηκε να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη. Οι αυξήσεις υπερκαλύφθηκαν με ζεστό χρήμα κυρίως από ξένους θεσμικούς το οποίο και δηλώνει την ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης.

 Σίλια Μεσσάρη

Ας μην παρασυρόμαστε όμως, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου καλή. Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο. Παρά το πλεόνασμα, το χρέος παραμένει στο υψηλό ποσοστό 175% του ΑΕΠ. Επί επτά συναπτά έτη βρισκόμαστε σε ύφεση. Η ανεργία παραμένει κοντά στο 28%, το υψηλότερο ποσοστό για τα τελευταία 33 έτη. Ο κοινωνικός ιστός βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης μετά τα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας. Διατηρείται το πολιτικό ρίσκο , με την Χρυσή Αυγή να απειλεί ότι θα βγάλει στην δημοσιότητα και άλλα βίντεο τα οποία θα οδηγούσαν στην αναγκαστική παραίτηση και άλλων βουλευτών με πιθανό το ενδεχόμενο να πέσει η Κυβέρνηση.

 

Πως εξηγείται λοιπόν ότι οι αγορές δανείζουν την Ελλάδα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις σοβαρές απώλειες που υπέστησαν λόγω της αναδιάρθρωσης χρέους; Προφανώς οι αγορές προεξοφλούν ότι η Ευρωζώνη αν χρειαστεί, έστω και διστακτικά θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αντί να την αφήσει να χρεοκοπήσει.

 

 Ένα νέο κούρεμα θα ισοδυναμούσε με επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Η Μέρκελ είναι απρόθυμη να πάει στους ψηφοφόρους της και να ανακοινώσει ότι τα δάνεια της χώρας στην Ελλάδα δεν θα αποπληρωθούν πλήρως. Έκαναν το λάθος να μας δώσουν τα τελευταία 3 χρόνια δάνεια ποσού πέριξ των 246 δις, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν και οι ίδιοι. Αντιθέτως όπως είδαμε από το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου, επειδή η Γερμανία δεν είχε χορηγήσει δάνεια στην Κύπρο, δεν ήταν υπόλογη στους ψηφοφόρους της για ενδεχόμενες απώλειες και έτσι άφησε την κατάσταση ανεξέλεγκτη.

 

Στην περίπτωση όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά: Αν βυθιστούμε εμείς, θα βυθιστούνε μαζί μας… Οι αγορές φαίνεται πως το γνωρίζουν ήδη αυτό.

 

 Σίλια Μεσσάρη

Οικονομολόγος

Διαβάστηκε 500 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα