ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:36:01π.μ.
21
Οκτωβρίου

Ας γίνουμε ευτυχισμένοι...- Άρθρο της Σίσσυς Καπετάνου

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Σε μια εποχή σκληρή, δύσκολη, δυσοίωνη, μίζερη και ψυχοφθόρα, όπου η κατάπτωση ηθών και αξιών είναι πρόδηλη όσο ποτέ, τι μέλλει σε όλους μας να κάνουμε; Είμαστε άραγε καταδικασμένοι σε μια λυπηρή ζωή όπου οι προσπάθειες δεν τελεσφορούν και τα όνειρα καταστρατηγούνται;

ACAC3

Βλέπω τριγύρω μου ανθρώπους δυσαρεστημένους, αγχωμένους, θυμωμένους, πεπεισμένους οτι το μέλλον μας προδιαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο. Ανθρώπους που μόχθησαν μια ζωή και νιώθουν αδικημένοι, ανθρώπους με εφόδια και γνώσεις που δεν μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα στην σταδιοδρομία τους. Ανθρώπους που δεν βγάζουν τα προς το ζειν, ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, ανθρώπους που δεν βρίσκουν δουλειά, ανθρώπους που δεν ονειρεύονται!


Πόσο δύσκολη πραγματικά συγκυρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Άραγε στα βιβλία θα γραφτούμε σαν τους άτυχους που έζησαν σε μια εποχή αλλαγής;
Ένα είναι σίγουρο, ότι είμαστε εδώ και ζούμε τώρα και μόνο για μία φορά, άρα πρέπει να παίξουμε την παράσταση της ζωής μας όσο καλύτερα μπορούμε, να βρούμε δουλειές, να κάνουμε οικογένεια, να μεγαλώσουμε παιδιά, να κάνουμε φίλους, να ερωτευτούμε, να ζήσουμε ευτυχισμένοι!


Το 2016 ανακηρύχθηκε έτος Αριστοτέλη από την UNESCO με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου ύστερα από πρόταση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής στην 38η Γενική Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.


Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η ευδαιμονία είναι μια εσωτερική ανταμοιβή και όχι εξωτερικό αγαθό που δεχόμαστε από τους άλλους. Για να γίνουμε ευτυχισμένοι θα πρέπει να εστιάσουμε σε καλά αγαθά που όχι μόνο μας ωφελούν αλλά έχουμε και τον έλεγχο. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε ανώτερα αγαθά και να αποφύγουμε την πνευματική οκνηρία. Ο φιλόσοφος θεωρεί πως για να γίνουμε ευδαίμονες θα πρέπει να αποκτήσουμε αρετές, οι οποίες αποκτώνται μέσα από τη συνήθεια να πράττουμε σωστά, αφού πρώτα αποκτήσουμε την ικανότητα βέβαια να διακρίνουμε το σωστό. Ακολουθώντας το φωτεινό μυαλό του Αριστοτέλη οδηγούμαστε σε μια ευτυχία που έχει τη βάση της στην αυτοανάπτυξη.


Η αριστοτελική έννοια της αρετής είναι η διάθεση να δοκιμάσουμε το νου μας σε νέους τομείς και πεδία, η πρόκληση να μάθουμε νέα πράγματα και να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να απολαμβάνουμε πράγματα που είναι ωφέλιμα όπως την επιστήμη, τη μουσική, το θέατρο, την ιστορία, τη ζωγραφική, την ποίηση, την ανάλυση πολιτικών και ηθικών θεμάτων. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε να παίρνουμε χαρά από την καλλιέργεια των ικανοτήτων μας!


Στη σημερινή εποχή και μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης πόσοι απο μας δίνουμε αυτή την ευκαιρία στον εαυτό μας; Πόσοι ασχολούμαστε με την προσωπική μας ανάπτυξη και όχι με το κηνύγι της μηχανιστικής και μίζερης καθημερινότητας;


Το κύριο χαρακτηριστικό του ανθρώπου είναι η ικανότητα της γνώσης. Ας καλλιεργήσουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται, να ανακαλύπτει και να μαθαίνει, να θέτει ερωτήματα.

 

Σύμφωνα με τον φιλόσοσο, η περισυλλογή και μόνο μας καθιστά ενάρετους αφού δεν δίνει μόνο απαντήσεις αλλά μας παρέχει την αλήθινη απόλαυση, τη χρήση του νου, που οδηγεί στην ευδαιμονία. Δικαιούμαστε και μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και παραγωγικοί εν μέσω κρίσης! Αν θέλουμε να νιώθουμε πως ζούμε σε αυτή τη ζωή γευόμενοι τους καρπούς της, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη συνήθεια της δυστυχίας!

 

 

 

 

 

 

Σίσσυ Καπετάνου
Φιλόλογος MSc-Ηθοποιός

Διαβάστηκε 418 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα