ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 11:51:30μ.μ.
18
Νοεμβρίου

Η φιλία μια λέξη τόσο ιερή...- Άρθρο της Μίνας Μπουλέκου

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Μια λέξη τόσο ιερή και τόσο παρεξηγημένη στις μέρες μας. Αποτελεί μια σημαντική αξία και σταθερά στις σχέσεις των ανθρώπων. Ομορφαίνει τη ζωή και τη γεμίζει με ένα αίσθημα πληρότητας, όταν είναι αληθινή και γνήσια, ακριβώς γιατί είναι μια σχέση επιλογής του καθενός.

AMINATELIKOΗ σοφή παροιμία του λαού μας λέει: «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» αντικατοπτρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και ενεργούν, όταν καλλιεργούν μια σχέση είτε προσωπική είτε κοινωνική. Βέβαια όπως σε κάθε νόμισμα υπάρχουν δύο όψεις, με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το παραπάνω λαϊκό απόφθεγμα. Η θετική της χροιά αποτιμάται στα κοινά πεδία και ενδιαφέροντα, στον τρόπο σκέψης, σε κοινούς σκοπούς που οι άνθρωποι επιλέγουν να ταυτιστούν. Η αρνητική χροιά της, γίνεται ωστόσο εμφανής όταν οι άνθρωποι παύουν να σέβονται και να ξεπερνούν τα όρια της πραγματικά υποτιθεμένης φιλίας, δείχνοντας αλαζονεία, έπαρση και ασκώντας επικριτική διάθεση έναντι οποιουδήποτε άλλου, με αποτέλεσμα οι σχέσεις να καταρρέουν επειδή ακριβώς στηρίζονται σε σαθρά θεμέλια.

 

Ισχυροί Ανθρώπινοι Δεσμοί


Η αξίας της φιλίας είναι μοναδική, όταν δε είναι αληθινή και πληροί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνησιότητας και αυθεντικότητας που θα την μετουσιώσουν σε μια ουσιαστική και εκ βαθέων σχέση.
Η συντροφικότητα είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη ζωή και σε αυτό το σημείο, εδράζεται ο δεσμός και η ανάπτυξη μιας τέτοιας σχέσης όπως η φιλία, που θεωρείται απαραίτητο συστατικό στοιχείο για μια ομαλή συνύπαρξη.


Είναι απόρροια της ανάγκης που έχει ο κάθε άνθρωπος να επικοινωνήσει και να διαμορφώσει, κατά ένα μοναδικό τρόπο, μια σχέση ζωής που θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να μοιραστούν πράγματα, δύσκολα επικοινωνούν μεταξύ τους και συνήθως οι περισσότεροι κλείνονται στον εαυτό τους ακολουθώντας μια μοναχική πορεία, επειδή απογοητεύονται συχνά από τις ψεύτικες και δήθεν σχέσεις που υπάρχουν σήμερα, με αποτέλεσμα η κρίση των αξιών να βαθαίνει σε όλα τα επίπεδα και στάδια της επικοινωνίας κατά την διάρκεια της εξελικτικής μας πορείας.


Είναι λίγοι εκείνοι οι άνθρωποι που εκτιμούν πραγματικά την αξία της και αυτό φαίνεται στον τρόπο αντιμετώπισης που έχει ο καθένας. Είναι πολύ σημαντικό και ουσιώδες σε πρώτη φάση να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε προσωρινοί σε αυτόν τον κόσμο και ότι εδώ ήρθαμε για να μάθουμε να αγαπάμε και να μοιραζόμαστε με τον συνάνθρωπο μας. Μόνο τότε αποκτά νόημα η ζωή μας και έχει και έναν ευγενικό σκοπό που θα μας κάνει να είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι.


Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ανθρώπων που ορίζουν την φίλια ως κοινωνική σχέση:


- Άνθρωποι οι οποίοι μας προσεγγίζουν, είτε από απλή περιέργεια, είτε από συμφέρον. Αυτή ανήκουν στην ομάδα των περιστασιακών φίλων, που συναντούμε κατά καιρούς και οι οποίοι δρουν μόνο επιφανειακά χωρίς να νοιάζονται για την ουσία του πράγματος, έχοντας πάντα μια έντονη διάθεση κριτικής απέναντι όλων και όσων θα σταθούν εμπόδιο στην δική τους θέση, εκφρασμένο μέσα από μια μόνιμη διάθεση άμυνας και προστασίας του Εγώ τους.

 

- Άνθρωποι με τους οποίους είμαστε συνεργάτες σε καθημερινή βάση. Σε αυτό το σημείο παρατηρείται πολύ συχνά, ο ανταγωνισμός ο οποίος και αλλοιώνει τη σχέση που ενδεχομένως αναπτύσσεται και εδώ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης γιατί ότι χτίζεται στην άμμο καταρρέει.

 

- Άνθρωποι παντελώς αδιάφοροι που δεν λογαριάζουν τον διπλανό τους και πατούν πάντα επί πτωμάτων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ταπεινά ένστικτα.

 

- Άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν στη ζωή μας για να μείνουν. Χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς περιστροφές στην σκέψη τους. Ήρθαν για να προσφέρουν και να μοιραστούν. Βέβαια σε αυτή την κατηγορία, είναι πολύ λίγοι εκείνοι που έχουν την τύχη να έχουν έναν αληθινό και πραγματικό φίλο.

 


Γερά Θεμέλια


Σε τι θεμέλια δύναται να οικοδομηθεί μια αληθινή φιλία όταν συναντά εμπόδια στο δρόμο της;

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της εγωπάθειας και του ποιος θα υπερισχύσει έναντι του άλλου. 

Είναι δυνατόν να παραμερισθούν ή και να εκλείψουν συναισθήματα όπως του εγωισμού, του θυμού, ή ακόμα και του φθόνου;

Πόσο ανιδιοτελής μπορεί να είναι μια σχέση επιλογής; 

Τα δύσκολα αρχίζουν όταν πρέπει να παραμερισθούν τα ανθρώπινα πάθη και να επικρατήσει η ανωτερότητα ψυχής.


Πόσοι άνθρωποι στις μέρες μας είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν κάτι από το δικό τους Εγώ και να το μοιραστούν με ένα άλλο πρόσωπο;


Ο μεγάλος μας αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος Αριστοτέλης έλεγε: «Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη» ήτοι «Η φιλία ή η αγάπη είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα.»


Η αληθινή φιλία δεν έχει προσωπεία. Είναι όντως σπάνια και δυσεύρετη, αν αναλογισθούμε πως οι άνθρωποι κατάφεραν να αποξενωθούν κλείνοντας κάθε δίαυλο επικοινωνίας, που θα είναι ικανός για μια αρμονική συνύπαρξη.


Ο καθένας από εμάς έχει την ανάγκη, να ανοίξει μια θύρα επικοινωνίας να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα του και σε αυτό το σημείο έρχεται η φιλία η οποία λειτουργεί ως πομποδέκτης. Η ανάγκη της επικοινωνίας είναι μόνο η αρχή, έπεται ο προβληματισμός, η διαλογική συζήτηση, καθοδηγούμενη πάντα με ώριμη και βαθιά σκέψη και η συμμετοχή ως στάδιο εξέλιξης στην ανάπτυξη της. Είναι μερικά από εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν αυτή την τόσο ουσιώδη σχέση.

 


Χρυσοί Κανόνες


- Να είστε πάντα κοντά στον φίλο σας όταν σας χρειάζεται. Ποτέ μην κάνετε κατάχρηση της υποστήριξης του, έχοντας παράλογες απαιτήσεις.
- Να σέβεστε πάντα τα όρια σας. Οι πραγματικοί φίλοι είναι εκείνοι που θα σου σταθούν, όταν τους έχεις πραγματικά ανάγκη. Η χείρα βοηθείας είναι πολύτιμο δώρο και όταν δοθεί πρέπει να είναι χωρίς ψυχικά ανταλλάγματα..
- Οι καλοί φίλοι πρέπει πάντα να προσπαθούν να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς ο ένας με τον άλλο. Δεν υπάρχει χώρος για μυστικότητα. Μια υγιής σχέση φιλίας πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια και στην εμπιστοσύνη.
- Το συστατικό εκείνο που θα κρατήσει το ηθικό σας ακμαιότατο και θα κάνει την κάθε μέρα σας, τόσο ξεχωριστή και τόσο φωτεινή είναι η χαρά και η ευτυχία που θα προσφέρετε και θα σας προσφέρουν.
- Οι αληθινοί φίλοι μας είναι πραγματικά μετρημένοι στα δάχτυλα λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι πολύ λίγοι άνθρωποι στέκονται στα δύσκολα της ζωής μας.
- Μια άλλη σημαντική πτυχή στη φιλία είναι οι συμβουλές που δίνουμε και παίρνουμε. Συμβουλές που όμως δεν ενστερνιζόμαστε πάντα, γιατί πολλές φορές αυτό που ακούμε δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε. Ποιο όμως είναι άραγε το σωστό; Οι αληθινοί φίλοι είναι πάντα εκεί συμμεριζόμενοι την αγωνία μας, προσπαθώντας να μας βοηθήσουν να δούμε τις όποιες αδυναμίες ή τις όποιες ελλείψεις που ενδεχομένως μπορεί να έχουμε. Ας είμαστε πρόθυμοι τουλάχιστον να ακούσουμε αυτόν που έχουμε απέναντι μας και μετά ας κρίνουμε τι είναι σωστό και τι λάθος.
- Να έχετε πάντα το θάρρος της γνώμης σας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πληγώσετε ή θα πληγωθείτε.
- Οι πραγματικοί φίλοι είναι αυτοί που μοιράζονται εκτός από τις χαρές και τις λύπες μας. Οι ανθρώπινες σχέσεις δυστυχώς πάντα δοκιμάζονται και αν αντέξουν στο χρόνο, τότε θα είναι πραγματική ευλογία για όποιον έχει καταφέρει να περάσει τον σκόπελο της αποξένωσης. Οι δοκιμασίες μιας δυνατής φιλίας περνούν πάντα από τα στάδια της πίστης, της αποδοχής, της κατανόησης και εντέλει της συγχώρεσης όταν υπάρχει αδυναμία για κάθε άνθρωπο που για πολλούς και διαφορετικούς λόγους βιώνει γεγονότα και εμπειρίες που μπορεί και να τον ξεπερνούν.
- Ας μην ξεχνούμε ότι κανένας μας δεν είναι τέλειος, όλοι μας κάνουμε λάθη και όλοι μας αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Τα ελαττώματα είναι πάντα τόσο προφανή από τους άλλους, σε σημείο δε που αγγίζει κάποιες φορές ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας. Τα προτερήματα δεν λέγονται τόσο εύκολα και αυτό δυστυχώς αποτελεί μια μεγάλη παραδοχή του ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χαίρονται με τον συνάνθρωπο τους, όταν αυτός έχει καταφέρει να επιτύχει έστω και το ελάχιστο που θα τον κάνει ευτυχισμένο. Είναι πραγματικά λυπηρό στις μέρες που ζούμε, να βλέπουμε τέτοια νοσηρά φαινόμενα γιατί αυτό δείχνει την έλλειψη ποιότητας που επικρατεί στις ανθρώπινες σχέσεις και κατά συνέπεια την παντελή έλλειψη προσφοράς.


Οι πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής μας, είναι αυτές που θα μοιραστούμε με τους αγαπημένους και πολύτιμους φίλους μας. Για αυτό ας μην ξεχνάμε, ότι ο καθένας από μας έχει την ανάγκη να μοιραστεί τις ελπίδες του, τις προσδοκίες του, τα όνειρα του, ή ακόμη και τους φόβους και τις όποιες ανασφάλειες του για το δύσκολο σήμερα και το αβέβαιο αύριο που δεν παύει να μας προβληματίζει όλους.


Ότι είναι ψεύτικο αργά ή γρήγορα ξεθωριάζει με την πάροδο των χρόνων και είναι αναμφισβήτητα οφθαλμοφανές, όπως και η δυστυχία που καθρεφτίζεται στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων σήμερα.


Η φιλία όταν έχει χτιστεί πάνω σε γερά θεμέλια δεν μπορεί παρά να είναι αληθινή και ανόθευτη και θα διαρκεί για πάντα, όσο θα φροντίζουμε το δέντρο της ψυχής των ανθρώπων που μας περιβάλλουν να μεγαλώνει με τους καρπούς της αγάπης, της πίστης, της ειλικρίνειας, του σεβασμού και της εμπιστοσύνης στον συνάνθρωπο μας.


Ας φροντίσουμε να καλλιεργήσουμε τους καρπούς αυτούς, με όση ανιδιοτέλεια και ευγένεια διαθέτουμε. Αξίζει τον κόπο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μίνα Μπουλέκου
Συγγραφέας-Ποιήτρια-Αρθρογράφος

 

Διαβάστηκε 647 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα