ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 - 9:25:07π.μ.

banner468x60

24
Φεβρουαρίου

Η εξέλιξη της φωτογραφίας - Άρθρο της Έφης Γιαννακούλα

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Όπως λέει και το γνωστό μας γνωμικό «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» και όλοι θα συμφωνήσουμε με την δήλωση αυτή, έχοντας στο μυαλό μας, σαν εικόνα μια φωτογραφία.

Η φωτογραφία έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που εκτείνεται σε βάθος αρκετών αιώνων. Έχει την μαγεία να μπορεί να αποτυπώσει με έναν εκπληκτικό τρόπο τα ανθρώπινα συναισθήματα, την καθημερινότητα, τα τοπία, τα άτομα σαν φυσιογνωμίες. Υπάρχουν φωτογραφίες που χαρακτηρίζονται ως «έργα τέχνης», καθώς έχουν την δύναμη να μπορούν να αλλάξουν την διάθεση και τα συναισθήματα ενός ανθρώπου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.


Η φωτογραφία οφείλει την ύπαρξή της στις αρχές των θεωριών της Οπτικής και της Χημείας. Χωρίς την κατανόηση των ιδιοτήτων του φωτός, της λειτουργίας της όρασης αλλά και χωρίς τη γνώση του μηχανισμού των φωτοχημικών αντιδράσεων, οι πρωτοπόροι της φωτογραφικής διαδικασίας δεν θα είχαν επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Η ιστορία της ξεκινά γύρω στο 350 π.Χ. όπου ο Αριστοτέλης περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η camera obscura, η οποία αποτελεί ένα απλό φωτοστεγανό κουτί με μια πολύ μικρή τρύπα καρφίτσας. Για να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο που λειτουργούσε, ας φανταστούμε πως σε ένα δωμάτιο ή ένα κουτί εντελώς σκοτεινό, στην μία άκρη υπάρχει μία γυαλιστερή επιφάνεια και στην ακριβώς απέναντι άκρη μια πολύ μικρή τρύπα. Οι ακτίνες του φωτός ταξιδεύουν, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ανάποδα πάνω στη γυαλιστερή επιφάνεια, μια εικόνα των αντικειμένων που βρίσκονται έξω από το δωμάτιο.


Το χρονικό διάστημα 1550 έως και το 1676 έγιναν πολλές βελτιώσεις στην camera obscura μεταξύ αυτών, η προσθήκη ενός διπλού κοίλου φακού στην τρύπα εισόδου του φωτός από τον Girolamo Gardano. Το 1568 προστέθηκε από τον Daniello Barbaro, ενα διαφράγμα που επέτρεπε την εστίαση της εικόνας. Πέντε χρόνια αργότερα ο Danti χρησιμοποίησε ένα κυρτό φακό για να ανορθώνει το είδωλο. Η πρώτη φορητή μηχανή σε λογικές διαστάσεις (έπρεπε να την μεταφέρουν δυο άτομα), φαίνεται ότι εμφανίστηκε γύρω στο διάστημα 1600-1610 και την χρησιμοποιούσε ο αυστριακής καταγωγής αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ. Το 1636, ο Daniel Schwenter εφηύρε ένα σύστημα φακών διαφορετικών εστιακών αποστάσεων (πρόδρομο του σημερινού zoom). Το 1676, ο Johann Christoph Sturm πρόσθεσε ένα καθρέπτη μπροστά από το φακό, γυρτό σε γωνία 45 μοιρών, δημιουργώντας την πρώτη ρεφλέξ μηχανή του κόσμου.


Το 1816 ο Γάλλος Niepce, πραγματοποίησε την λήψη της πρώτης φωτογραφίας, η οποία απεικόνιζε την θεά από το παράθυρο του σπιτιού του στο Le Gras, και ήταν η πρώτη εικόνα φύσης. Η φωτογραφία αυτή που απεικονίστηκε σε ένα φύλλο πίσσας με επικάλυψη από κασσίτερο, έχει σωθεί έως σήμερα και είναι η παλαιότερη γνωστή φωτογραφία που εξακολουθεί να υπάρχει.


Το 1833 ο Άγγλος μαθηματικός Γουίλιαμ Χένρι Φοξ Τάλμποτ, κατάφερε με δικές του μεθόδους να πάρει αρνητικές φωτογραφίες σε χαρτί και να τις σταθεροποιήσει. Δυο χρόνια αργότερα η πρώτη αρνητική φωτογραφία του Τάλμποτ σε χαρτί, με θέμα το παράθυρο του σπιτιού του, είναι γεγονός.


Η εξέλιξη από τότε στον χώρο της φωτογραφίας υπήρξε τεράστια, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η φωτογραφική μηχανή που τράβηξε την πρώτη φωτογραφία ζύγιζε γύρω στα 20 κιλά και χρειάστηκαν 8 περίπου ώρες για να αποτυπωθεί ενώ σήμερα χρειάζονται εκατοστά ή χιλιοστά του δευτερολέπτου και οι φωτογραφικές μηχανές ζυγίζουν από 300 έως 800 γραμμάρια.

 

unbenannt11


Κατά τη περίοδο 1827-1839 τουλάχιστον πέντε ανεξάρτητοι μεταξύ τους ερευνητές, κατόρθωσαν να σταθεροποιήσουν μια «φωτογραφική εικόνα» σε κάποια φωτοευαίσθητη επιφάνεια. Οι προσπάθειες αυτές αποκορυφώνονται το 1839, όταν στις 19 Αυγούστου ο Λουί Νταγκέρ παρουσιάζει επίσημα στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών τη φωτογραφική μέθοδό του. Είναι η επίσημη ημερομηνία γέννησης της φωτογραφίας. Την ίδια χρονιά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος φωτογραφία από τον sir John Herschel. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Herschel για να προσδιορίσει τη νέα αυτή τεχνική, χρησιμοποίησε τις αρχαιοελληνικές λέξεις «φως» και «γραφή».


Το 1841, τελειοποιώντας την εφεύρεσή του ο Τάλμποτ πέτυχε χρόνους έκθεσης περίπου 30 δευτερολέπτων. Μπορούσε, ακόμη, να βγάλει ανάτυπα ξαναφωτογραφίζοντας την πρώτη αρνητική φωτογραφία. Ο Τάλμποτ κατοχυρώνει την ευρεσιτεχνία της φωτογραφικής μεθόδου με οποία αποτυπώνεται πάνω σε χαρτιά ιωδιούχου αργύρου η θετική εικόνα από το αρνητικό της. Την πατέντα του, την ονομάζει καλλοτυπία, από την ελληνική λέξη «κάλλος», που σημαίνει ομορφιά. Το 1856 ο Nadar κατάφερε να τραβήξει συνολικά 70 φωτογραφίες και η πρώτη σειρά αεροφωτογραφιών από αερόστατο είναι γεγονός. Το έτος 1888 υπήρξε πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της φωτογραφίας, καθώς κυκλοφόρησε η πρώτη Kodak με ρολό φιλμ στην αμερικάνικη αγορά, από την εταιρεία Eastman. Πρόκειται για το μοντέλο που κατέστησε τις φωτογραφικές μηχανές προσιτές στον κόσμο. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού National Geographic, το οποίο έκτοτε έχει δημοσιεύσει μερικά από τα σημαντικότερα φωτογραφικά ρεπορτάζ.


Η αναστάτωση και ο πυρετός που προκαλεί η φωτογραφία ανεβαίνουν κατακόρυφα. Το 1889, κυκλοφόρησε το πρώτο φιλμ που μπορεί να τοποθετηθεί στη φωτογραφική μηχανή ακόμη και σε φως ημέρας.


Τα χρόνια που ακολουθούν είναι σημαντικά για την εξέλιξη και βελτίωση τόσο της φωτογραφίας όσο και των φωτογραφικών μηχανών. Το 1896 για πρώτη φορά γκαλερί τέχνης παρουσιάζει φωτογραφίες. Το 1904 ο Αύγουστος Λουμιέρ πήρε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία. Είκοσι χρόνια αργότερα, η πρώτη Leica παρουσιάζεται στη Γερμανία. Πρόκειται για τη μηχανή που με την ποιότητά της και το μικρό της μέγεθος έδωσε τη μεγαλύτερη μέχρι τότε σιγουριά και ελευθερία κινήσεων στο φωτογράφο.


Το 1940 η φωτογραφία μπαίνει στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το 1947 κυκλοφόρησε το έγχρωμο φωτογραφικό χαρτί AgfaColor για εκτύπωση έγχρωμων φωτογραφιών. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο έγχρωμο θετικό φιλμ (slide) Ektachrome της Kodak.


Το έτος 1948 αποτελεί σταθμό για την φωτογραφία καθώς κυκλοφορεί η πρώτη Polaroid. Πρόκειται για μια «στιγμιαία» φωτογραφική μηχανή που διαθέτει φιλμ και μπορεί να εκτυπώσει την φωτογραφία μέσω χημικής επεξεργασίας, αμέσως μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Οι μηχανές αυτές είχαν την δική τους κουλτούρα και το δικό τους φανατικό κοινό. Σήμερα πλέον αρκετές χιλιάδες βρίσκονται σε χρήση, παρότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την εύρεση film.


Το 1950 πραγματοποιείται η πρώτη έκθεση φωτογραφιών στην Κολωνία της Γερμανίας και εννέα χρόνια αργότερα γίνεται λήψη των πρώτων φωτογραφιών της γης από δορυφόρο.


Η πρώτη εμπορική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή παρουσιάστηκε το 1990 και η ψηφιακή φωτογραφία αποτελεί ίσως την τελευταία σημαντική εξέλιξη σε ότι αφορά την τεχνική της φωτογραφίας. Σε αυτήν αντί για το κοινό «χημικό» φιλμ χρησιμοποιούνται φωτοευαίσθητοι αισθητήρες, οι οποίοι αποτελούνται από έναν αριθμό μικροσκοπικών εικονοστοιχείων (pixels), στα οποία αναλύεται η εικόνα. Στην συνέχεια μετατρέπεται η ένταση σε ένα δυαδικό αριθμό που αποτελεί την μέτρησή της. Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται στα ηλεκτρονικά κυκλώματα της μηχανής τα οποία επεξεργάζονται και αποθηκεύουν την εικόνα σε μορφή αναγνωρίσιμη από άλλα μέσα. Στην συνέχεια αυτή είναι έτοιμη να αναπαραχθεί όπου χρειάζεται, με την βοήθεια αποκωδικοποιητών της μορφής αποθήκευσης. Οι κυριότερες μορφές αποθήκευσης σε ψηφιακά μέσα είναι οι jpeg και  gif.


Μπορεί η εξιστόρηση της ιστορίας της φωτογραφίας να σταματά σε αυτό το σημείο, αλλά είναι βέβαιο πως το ταξίδι στον ψηφιακό χώρο δεν τελειώνει ούτε εδώ, ούτε πουθενά καθώς η τεχνολογία δεν παύει να εξελίσσεται.

 

 

Έφη Γιαννακούλα

πηγή:hephaestuswien.com

 


Πηγές


•    https://sites.google.com/site/commutechlfh/Home/oi-ergasies/photography


•    https://en.wikipedia.org/wiki/Camera#History


•    http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82+%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%82


•    https://en.wikipedia.org/wiki/Instant_camera


•    http://www2.media.uoa.gr/lectures/VCommun/Lessons/Lesson01/final_papers/photohistory.pdf

Διαβάστηκε 124 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα