ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:50:41π.μ.
15
Ιανουαρίου

Η επιστροφή στην… ωριμότητα και το κόστος της ανωριμότητας - Άρθρο του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

ΜΟΤΟ 1  Οι… κακές συνήθειες που καλλιεργήθηκαν επί δεκαετίες τώρα έρχονται να ανατραπούν με αφορμή τη χρεοκοπία της χώρας. Η χώρα χρεοκόπησε και προσέφυγε σε πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή στο Μνημόνιο. Δεν μας οδήγησε το Μνημόνιο στη χρεοκοπία

ALOYKASΕίναι γεγονός ότι τους τελευταίους 12 μήνες τα έχουμε δει όλα. Ή, μάλλον, τα περισσότερα. Γιατί θα δούμε και άλλα στη συνέχεια. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι σιγά-σιγά σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων ρέπουμε προς την ωριμότητα. Σιγά σιγά εμπεδώνουμε την άποψη ότι οι Σειρήνες του λαϊκισμού οδηγούν σε έναν αδιέξοδο δρόμο. Σε έναν δρόμο που απογοητεύει συνεχώς τους πολίτες και εν τέλει οδηγεί σε υψηλότερο κόστος.


Η ελληνική κοινωνία λόγω των επιλογών της κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει πληρώσει τεράστιο οικονομικό κόστος. Πίστευε σε «ιδανικές καταστάσεις», πίστεψε σε ηγετίσκους και λαοπλάνους και βεβαίως μετά την απομάκρυνση εκ της… κάλπης είδε να έρχεται ένας «φουσκωμένος» λογαριασμός, για τον οποίο, όμως, ισχυρίζεται ότι δεν φέρει καμία ευθύνη. Ζούμε σε μια χώρα όπου φταίει η τράπεζα επειδή μας έδωσε δάνειο και όχι εμείς που υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητές μας.

 

Σε μια χώρα όπου η υπερβολική ταχύτητα και το δυστύχημα αποδίδονται στο οδόστρωμα ή στο δέντρο που είναι… φυτρωμένο εδώ και 50 χρόνια. Για το σκουπιδαριό που δημιουργούμε φταίει το Κράτος και όχι εμείς. Πιστεύουμε επίσης ότι το… Κράτος μπορεί να μετατρέπει τα ψαράκια σε… μπον φιλέ εξασφαλίζοντας παχυλές συντάξεις σε… νεαρούς συνταξιούχους. Σαν να υπάρχει ένας μαγικός τρόπος βρε αδελφέ που τα πάντα μπορούν να γίνουν. Αυτή είναι η Ελλάδα της ανωριμότητας και της ανευθυνότητας. Αυτή η Ελλάδα έχει… επιτύχει την οπισθοδρόμηση μέσα από τα πιο… προοδευτικά συνθήματα και τις πιο… επαναστατικές ατάκες.


Οι… κακές συνήθειες που καλλιεργήθηκαν επί δεκαετίες τώρα έρχονται να ανατραπούν με αφορμή τη χρεοκοπία της χώρας. Η χώρα χρεοκόπησε και προσέφυγε σε πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή στο Μνημόνιο. Δεν μας οδήγησε το Μνημόνιο στη χρεοκοπία. Ωστόσο, ο φθηνός λαϊκισμός είναι αυτός που μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι για το νόμο της βαρύτητας φταίνε οι δυνάστες αποικιοκράτες, οι δανειστές-τοκογλύφοι και άλλα τέτοια.


Είναι παρήγορο το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση λαμβάνει τις απαιτούμενες αποφάσεις επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τη διάψευση των δικών της θέσεων. Τα «όχι» έγιναν «ναι». Τα «δεν» έγιναν «πρέπει». Αυτό είναι ένα εξαιρετικό μάθημα προς την… κακομαθημένη ελληνική κοινωνία που πίστεψε στα… θαύματα. Βεβαίως, το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της κοινωνίας εξακολουθεί να είναι όμηρος των ανεδαφικών συνθημάτων και των στερεοτύπων που τις καλλιέργησαν εντέχνως λαϊκιστές και λαοπλάνοι. Εξακολουθούμε να είμαστε απαισιόδοξοι σε ποσοστό 97% όμως. Αυτό είναι ένα στοιχείο που θα μας κάνει να προβληματιστούμε σχετικά με τον πως καταλήξαμε να είμαστε περίγελος σε παγκόσμιο επίπεδο.


Σιγά σιγά περνάμε στο στάδιο της ωριμότητας. Με χρονική υστέρηση η ωριμότητα του πολιτικού συστήματος περνάει και στην κοινωνία. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις. Το κόστος όμως θα πληρωθεί. Και σίγουρα θα είναι ένα κόστος το οποίο θα αντανακλά την ανωριμότητά μας και την κεφαλαιοποίηση των πιο χρεοκοπημένων συνθημάτων. Και μάλιστα… εντόκως!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: Λουκάς Γεωργιάδης
Twitter: @LoukGeorgiadis

 

Διαβάστηκε 253 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα