×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
02
Ιουνίου

Η ισότιμη συμμέτοχη των φύλων εξασφαλίζει ποιοτική δημοκρατία - Άρθρο της Όλγας Παυλίδου Κουτρουμπή

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Ο Πλάτωνας αναφέρει στην “Πολιτεία” ότι, οι γυναίκες είναι ισάξιες των ανδρών και μπορούν να κυβερνήσουν εξίσου καλά με τους άντρες, επειδή η σωφροσύνη, η λογική, η ανδρεία, η αρετή δεν είναι θέμα φύλου, αλλά ψυχής και παιδείας.

olgaΣήμερα, η γυναικεία εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο υπολείπεται κατά πολύ από αυτή των ανδρών παρόλο που το 51% του εκλογικού σώματος, είναι γυναίκες.

 

Στην Ελληνική Βουλή, μόνο το 17,6% των Βουλευτών είναι γυναίκες ενώ ο μέσος όρος στις Χώρες τις ΕΕ είναι 28%.

 

Σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης οι Γυναίκες Δήμαρχοι αποτελούν το 4,9% των Δημάρχων της Χώρας και οι Γυναίκες Δημοτικοί Σύμβουλοι το 15,38%.

 

Από τους 13 Περιφερειάρχες μόνο 2 είναι γυναίκες και μόνο 19,5% Γυναίκες Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

 

Τα ποσοστά εκλογής γυναικών στην επαρχία υπολείπονται κατά πολύ των αντίστοιχων γυναικών στα αστικά κέντρα.


Τέλος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πράγματα είναι καλύτερα με τις γυναίκες να αποτελούν το 37% των Ευρωβουλευτών και οι Ελληνίδες Ευρωβουλευτές να αποτελούν το 28% των εκπροσώπων της Χώρας μας.

 

Η ενασχόληση με την πολιτική αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες μια δύσκολη εμπειρία. Επιφορτισμένες με πολλές ευθύνες , της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης , του ανθρώπου που έχει αναλάβει να προσέχει τους ηλικιωμένους γονείς και με περιορισμένο χρόνο λόγω αυτών των ρόλων , πολλές φορές κατηγορούνται ακόμα και για παραμέληση των υποχρεώσεών τους.

 

Παρόλο που οι γυναίκες ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται όλα τα παραπάνω εμπόδια τις περισσότερες φορές δεν στηρίζουν τις γυναίκες πολιτικούς. Αιτία, οι προκαταλήψεις που έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορική και κοινωνική αντίληψη περί παραδοσιακών ρόλων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

 

Πιστεύω ότι, μια επιπλέον αιτία είναι ο εντονότατος και μη παραγωγικός ανταγωνισμός μεταξύ των γυναικών που είναι μεγαλύτερος απ’ ότι στους άνδρες. Οι γυναίκες είμαστε επιφυλακτικές για τις γυναικείες δεξιότητες και ικανότητες , κρίνουμε δε τις γυναίκες πολύ πιο αυστηρά απ’ ότι τους άνδρες.

 

Η ισότιμη συμμετοχή των φύλων στις οικονομικές και πολιτικές λειτουργίες της κοινωνίας μπορεί όμως να έχει θετικά αποτελέσματα ακόμα και στην οικονομία.

 

Επιπλέον, συμμετέχοντας, δεν παραμελούμε τον ρόλο μας ως μητέρες και σύζυγοι, αντίθετα, τον ενισχύουμε γιατί φροντίζουμε για το μέλλον των παιδιών μας, άλλωστε λειτουργούμε αποτελεσματικά σε πολλαπλούς ρόλους. Τις φοβίες μας πρέπει να ξεπεράσουμε και να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας.

 

Επομένως, εμείς πρώτες θα πρέπει να εμπιστευτούμε και να στηρίξουμε εμάς. Άλλωστε εμείς ως επί το πλείστον μεγαλώνουμε τους αυριανούς πολίτες άνδρες και γυναίκες. Φυσικά, δεν συνεπάγεται ότι όντας γυναίκες είμαστε απαραιτήτως επαρκείς. Αυτό όμως ισχύει και για τους άνδρες. Η προσωπικότητα του ατόμου μετράει.

 

Στην Αυτοδιοικητική μου και πολιτική μου διαδρομή ως π. Αντιδημάρχου Φιλοθέης και ως Πολιτευτή της Β Αθήνας έχω και εγώ ανάλογες εμπειρίες . Δεν έχει νόημα να αναφέρεται κανείς σε αυτά, αλλά να έχει αποδεχθεί τις δυσκολίες που υπάρχουν , να βγάζει τα συμπεράσματα από τις εμπειρίες του και να προχωράει σταθερά και αποφασιστικά. Εξάλλου, εύκολοι δρόμοι δεν υπάρχουν πουθενά.

 

Σήμερα μετά από πολυετείς έρευνες οι γυναικείες δεξιότητες αποδεικνύονται και επιστημονικά. 20 έτης μελέτη του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Neuroscience and Biobehavioral Reviews», έρχεται να εξηγήσει ότι τα δύο φύλα έχουν από τη φύση τους, διαφορετικές δεξιότητες.

 

Λόγω της φυσιολογίας του γυναικείου εγκεφάλου, οι γυναίκες έχουν ανεπτυγμένα τα σημεία που σχετίζονται με το λόγο, τη μνήμη, τον υπολογισμό κινδύνου, το συναίσθημα και την ακοή. Έτσι δικαιολογείται αφενός μεν ότι, η καλύτερη διαχείριση του λόγου τους δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην διπλωματία και αφετέρου, η δυνατότητα καλύτερης αξιολόγησης των κινδύνων δικαιολογεί το γεγονός ότι, στη περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι γυναικείες επιχειρήσεις παρουσιάζουν μείωση του περιθωρίου κέρδους κατά 3% μόνο, ενώ οι αντίστοιχες ανδρικές κατά 23%. Η αυξημένη συναισθηματικότητα τους, τις βοηθά να παίρνουν αποφάσεις όχι μόνο με τεχνοκρατικά κριτήρια, αλλά θέτοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, λαμβάνοντας υπόψη τους τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

 

Επισημαίνω όμως ότι, όλα τα παραπάνω , αφορούν τις γυναικείες δεξιότητες ,αντίστοιχα υπάρχουν και οι ανδρικές δεξιότητες που είναι εξίσου σημαντικές. Στην ουσία τα φύλα αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο, η ισότιμη συμμετοχή των φύλων σε θέσεις ευθύνης είναι επιβεβλημένη για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα.

 

Είναι αλήθεια ότι «Οι δυναμικές γυναίκες φοβίζουν», από εμάς τις ίδιες θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος προκειμένου να εμπιστευτούμε οι γυναίκες, τις γυναίκες. Είναι ευθύνη μας, να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας, γιατί οι γυναίκες αποτελούν παραπάνω από το μισό ποσοστό του πληθυσμού".

 

Βάση όλων των παραπάνω, στόχος μας πρέπει να είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης και νοοτροπίας κατά πρώτον των ιδίων των γυναικών, η εξάλειψη των στερεοτύπων και η ανάδειξη των γυναικείων δεξιοτήτων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι πιστεύω ότι, τα πολιτικά κόμματα, οι γυναικείοι φορείς και οι οργανώσεις θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν, προκειμένου να ενημερώσουν το εκλογικό σώμα για τις γυναικείες δεξιότητες και να πείσουν τις γυναίκες να εμπιστευθούν τις γυναίκες, ώστε να προκληθεί όχι μόνο η συμμετοχή περισσοτέρων αξιόλογων γυναικών στην πολιτική αλλά και η εκλογή τους.


Ολοκληρώνοντας, τονίζω ότι, θα πρέπει να προασπίσουμε όχι μόνο την ισότητα των φύλων αλλά την ισότητα των ανθρώπων γενικότερα. Η συμμετοχή όλων των πολιτών ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων θα εξασφαλίσει πραγματικά μια ποιοτική δημοκρατία.

 

 

 

 

 

 

 

 


Όλγα Παυλίδου Κουτρουμπή Αναπληρώτρια Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων ΝΔ


Η Όλγα Παυλίδου – Κουτρουμπή είναι Αναπληρώτρια Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας .

Πρώην Ειδικός Συνεργάτης της Γραμματείας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Πρώην Αντιδήμαρχος Φιλοθέης υπεύθυνη Καθαριότητας, Διοικητικών, Τεχνικών, Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Αναπληρώτρια Δήμαρχος

Σπούδασε Management & Organizational Behavior στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος, και απεφοίτησε με διάκριση.

Σπούδασε Industrial Relations & Personnel Management στο London School of Economics and Political Sciences (LSE) .

Εργάστηκε στον Ιδιωτικό Τομέα ως Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας.
Ήταν Μέλος της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.
Είναι μέλος σε ΔΣ φιλανθρωπικών συλλόγων και διεθνών οργανώσεων .
Είναι επικεφαλής Επιτροπής του Ελληνικού Τμήματος της γυναικείας οργάνωσης EuropeanUnion of Women

Είναι χήρα του Υποπτεράρχου Γεωργίου Κουτρουμπή θανόντος εν ενεργεία. Μητέρα δυο παιδιών, του Γιάννη Πολιτικού Επιστήμονα με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις , Τοπικού Συμβούλου Φιλοθέης , και Δημοσιογράφου στην Εφημερίδα ΑΞΙΑ , και της Βίβιαν δευτεροετούς φοιτήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις Διεθνείς Ευρωπαϊκές και Περιφερειακές Σπουδές.

Διαβάστηκε 316 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)