ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:43:49π.μ.
23
Δεκεμβρίου

Τα Χριστούγεννα της ενεργειακής μιζέριας - Άρθρο της Παναγιώτας Μπλέτα

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Στην Ισπανία όπως και στην Ελλάδα τα νοικοκυριά βιώνουν εποχές απίστευτης εξαθλίωσης.

ACABLENDAΚόβουν τη θέρμανση, φωτίζονται με κεριά ή κάνουν μπάνιο μία μόνο φορά την εβδομάδα. Τα υπέρογκα τιμολόγια των οργανισμών ενέργειας αναγκάζουν τον κόσμο να βρίσκεται ευάλωτος απέναντι στο κρύο και τις πυρκαγιές.

 

Σύμφωνα με την Ένωση Επιστημών του Περιβάλλοντος, η κατάσταση αυτή προκαλεί τον θάνατο 7.100 ανθρώπων το χρόνο.

 

Η βαθιά οικονομική κρίση που πέρασε η Ισπανία τα τελευταία χρόνια εκτίναξε την ανεργία στα ύψη , ενώ παράλληλα οι χρεώσεις για το νερό, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκαν 30% με 50%, και ο λαός επαφίεται στην βοήθεια των μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκειμένου για να επιβιώσει.

 

Η κατάσταση αυτή, την οποία καταγγέλλουν εδώ και χρόνια οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ήρθε στη δημοσιότητα, όταν θάνατοι πολιτών από πυρκαγιές ξεσήκωσαν την κοινή γνώμη.

 

Οι πυροσβέστες της Καταλονίας επισημαίνουν, ότι έχουν βρει ανθρώπους που ζεσταίνονται καίγοντας εφημερίδες ή ακόμη και παπούτσια…

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης καταναλωτών Facua, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ισπανία το 2015, ήταν η τρίτη υψηλότερη σε ολόκληρη την ΕΕ και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος η τέταρτη πιο υψηλή. Την ίδια στιγμή περίπου 600.000 νοικοκυριά δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν το ρεύμα.

 

Αλλά παρόμοιες συνθήκες ισχύουν και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη της ίδιας της Ευρωπαικής Ένωσης, η ενεργειακή φτώχεια πλήττει περίπου το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.


Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Απόδοσης Κτιρίων, η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις πρώτες χώρες με τα πιο υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη, καθώς το 70% των νοικοκυριών αδυνατεί να διατηρήσει την κατοικία του ζεστή σε αναντιστοιχία με το 10,8% στην Ευρώπη, το 50,7% καθυστερεί να αποπληρώσει οφειλές στους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας σε αναντιστοιχία με το 10,5% της Ευρώπης και το 29,5% ζει σε κατοικίες με ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης σε αναντιστοιχία πάλι με το 15,1% της Ευρώπης.


Η μνημονιακή πολιτική λιτότητας όμως επιβάλλει νέα αύξηση στους ήδη υψηλούς φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα να είναι ανυπολόγιστος ο αριθμός όσων δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.


Το αποτέλεσμα είναι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί θέρμανσης όπως και στην Ισπανία και ΠΟΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ, που αφορούν είτε πυρκαγιές είτε την έκθεση των πολιτών σε αιωρούμενα σωματίδια.


Το αποτέλεσμα είναι προιόν της κατάπτυστης πολιτικής των μνημονίων. Και η Ισπανία ακόμη μαστίζεται από το έλλειμμα –και η Ελλάδα ακόμη μαστίζεται από το έλλειμμα.


Το αποτέλεσμα είναι προιόν των επιβαλλόμενων πλασματικών πλεονασμάτων και των γ…αγορών.


ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ;


Αλήθεια αναρωτιέμαι, υπάρχει κάποιος από αυτούς που καταφέρνουν ακόμη και επιβιώνουν, που θα κάνει Χριστούγεννα φέτος με την συνείδηση του επαναπαυμένη, όταν γνωρίζει ότι δίπλα του συμπολίτες του κοιμούνται στο δρόμο ή γίνονται παρανάλωμα πυρκαγιών;

 

Αν για κάτι εφευρέθηκαν τα Χριστούγεννα και πρέπει να γεννήσουν, αυτό είναι ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.


Και οι υπόλοιπες ευχές ας γίνουν πέτρες στα χέρια μας αγαπητοί συμπολίτες…


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ…

 

 

 

 

 

 

 


Παναγιώτα Μπλέτα - Συγγραφέας/Διανοήτρια
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook/Twitter : Panagiota Bletas

Διαβάστηκε 386 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα