ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 6:57:34π.μ.
10
Ιουνίου

Αμερικανικό ράπισμα στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά: "Σεβαστείτε το χαρακτήρα του μνημείου - Σταματήσετε να προκαλείτε"

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Σημαντική παρέμβαση για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς έκαναν οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τον χαρακτήρα του μνημείου και να σταματήσει να προκαλεί με το διάβασμα του Κορανίου μέσα στο μουσείο σύμβολο της Ορθοδοξίας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Αυτό δείχνει πώς οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας παραμένουν τεταμένες και βεβαίως πώς η στάση και η συμπεριφορά του Ρ.Τ. Ερντογάν κατά τους Αμερικάνους μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή αν πάσα στιγμή. Κι αυτό γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί πλέον σε κάθε επίπεδο και δεν είναι μόνο η τακτική της χώρας στο θέμα της Συρίας ή των Κούρδων.


Όπως μετέδωσε λοιπόν ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την τουρκική πλευρά να σεβαστεί τον χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφιάς.


Τονίζει επίσης ότι η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει ότι η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί, επισης, την πολύπλοκη ιστορία της.


Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά την κλιμάκωση της κόντρας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με την Άγκυρα να εκδίδει μια πρωτοφανούς δριμύτητας ανακοίνωση με την οποία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να παρουσιάσει το θέμα της Αγιά Σοφιάς σαν διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα και την Ελλάδα να απαντά ότι «εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».


Προσπάθησε μάλιστα η Τουρκία να εξομοιώσει το σύμβολο της Ορθοδοξίας με το τζαμί που θέλει η Άγκυρα να κατασκευαστεί στην Αθήνα.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 678 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα