ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:57:58π.μ.
31
Μαρτίου

Δύσκολο τετ-α-τετ προβλέπει ο Ν.Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Το Πεκίνο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι οι πρόεδροι της Κίνας και των ΗΠΑ θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα «μια επιτυχημένη συνάντηση», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε ένα «πολύ δύσκολο» τετ-α-τετ με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Η Κίνα, όπως και οι ΗΠΑ, αποδίδει μεγάλη σημασία στην προσεχή προεδρική συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ζενγκ Ζεγκουάνγκ, την επομένη της ανακοίνωσης της επίσκεψης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη και την Παρασκευή της ερχόμενης εβδομάδας στο Μαρ-α-Λάγκο, την πολυτελή έπαυλη του Τραμπ στη Φλόριντα.

 

«Οι δύο πλευρές ελπίζουν πως η συνάντηση θα είναι επιτυχημένη, ώστε να δοθεί η σωστή κατεύθυνση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Ζενγκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τελευταίο μήνυμα του αμερικανού προέδρου στο Twitter, ο οποίος ανέφερε χθες πως προβλέπει μια «πολύ δυσκολη» συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του.

 

«Οι δύο πρόεδροι θα έχουν μια ανταλλαγή απόψεων σε βάθος για τις διμερείς σχέσεις στη νέα εποχή και για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», αρκέσθηκε να δηλώσει ο υφυπουργός, χωρίς να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των συνομιλιών.

 

Με μήνυμά του στο Twitter χθες το βράδυ, ο Τραμπ προειδοποίησε πως η συνάντηση θα είναι «πολύ δύσκολη». «Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε τεράστια εμπορικά ελλείμματα (...) και απώλειες θέσεων εργασίας», ήταν το tweet του αμερικανού προέδρου, ενώ ο Ζενγκ διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν επιδιώκει να έχει πλεόνασμα στις εμπορικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

 

«Δεν είναι πρόθεσή μας να τονώνουμε τις εξαγωγές μας με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», δήλωσε ως απάντηση στις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει στο παρελθόν συχνά κατηγορήσει την Κίνα ότι αφήνει το νόμισμά της να διολισθαίνει.

 

Ο υφυπουργός εξήγησε πως, στηρίζοντας την εσωτερική της ζήτηση, η Κίνα θα επιτρέψει την αύξηση των αμερικανικών εισαγωγών. Κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να χαλαρώσει τους ελέγχους που επιβάλλει στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα.

 

Ο Ζενγκ υπογράμμισε πως οι κινεζικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ, γεγονός που επέτρεψε «να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους και επίσης να μειωθεί η εμπορική ανισορροπία».

 

Εν τω μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει σήμερα από την κυβέρνησή του να προσδιορίσει τις χώρες που είναι υπεύθυνες για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας προειδοποίησης που απευθύνεται κατά πρώτο λόγο στην Κίνα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να υπογράψει δύο διατάγματα τα οποία έχουν στόχο τον εντοπισμό των αιτιών και των υπευθύνων για το αμερικανικό έλλειμμα.

 

tr

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος, ο στόχος είναι να υπάρξει, μέσα σε 90 ημέρες, ένας κατάλογος «χώρα προς χώρα, προϊόν προς προϊόν» που θα εντοπίζει τα κρούσματα «εξαπάτησης», αλλά και συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους ή ακόμη κανονισμούς που δεν γίνονται σεβαστοί. «Αυτό θα χρησιμεύσει ως βάση για τη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός υπενθυμίζοντας πως «η πρώτη πηγή ελλείμματος» είναι η Κίνα.

 

Η υπογραφή των διαταγμάτων αυτών γίνεται μια εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη Φλόριντα.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, μια δωδεκαριά χώρες --μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Μεξικό, η Ινδία, η Γαλλία και η Ελβετία-- μπορεί να περιληφθούν στον κατάλογο που θα καταρτιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, ακόμη κι αν αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως θα ληφθούν μέτρα ως αντίποινα: «Σε ορισμένες περιπώσεις, είναι απλώς καλύτεροι από εμάς στην παραγωγή αυτού ή του άλλου προϊόντος ή μπορούν να το παράγουν λιγότερο ακριβά», εξήγησε.

 

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι «έκλεψε» εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ. Απείλησε επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμους στις κινεζικές εισαγωγές. Ο μεγιστάνας των ακινήτων συνεχώς υπογράμμιζε, με ισχυρούς τόνους προστατευτισμού, την πεποίθησή του πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος χαμένος των εμπορικών συμφωνιών που συνήφθησαν κατά τις περασμένες δεκαετίες. Προέβαλλε τη βούλησή του να διαπραγματευθεί κείμενα που δεν οδηγούν «σε κλείσιμο εργοστασίων» στο αμερικανικό έδαφος. Λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία, απαίτησε ιδιαίτερα την επαναδιαπραγμάτευση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών (Alena) που από το 1994 συνδέει τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 213 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα