Εκτύπωση αυτής της σελίδας
26
Σεπτεμβρίου

Εκλογές στην Ισλανδία: Διατηρεί την πλειοψηφία της η κυβερνητική συμμαχία

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Κέρδισαν έδαφος τα κόμματα της δεξιάς - Απώλειες για το κίνημα της οικολογικής αριστεράς.

 

Κοντά στη διατήρηση της πλειψοηψία βρίσκεται η συμμαχία δεξιάς-αριστεράς που είναι κυβέρνηση στην Ισλανδία.

 

Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, με τα κόμματα της δεξιάς να κερδίζουν έδαφος και το κίνημα της οικολογικής αριστεράς της πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ να καταγράφει απώλειες.

 

Η κυβερνητική συμμαχία πιστώνεται μέχρι στιγμής τις 38 από τις 63 έδρες του ισλανδικού κοινοβουλίου, με πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, πάντως δεν είναι σίγουρο πως οι τρεις παρατάξεις θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν.

 

Μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς αναδείχθηκε το Κόμμα της Προόδου (κεντροδεξιά), που οδεύει να αρπάξει από το κίνημα Αριστερά-Πράσινοι της κυρίας Γιάκομπσντοτιρ τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στην Ισλανδία, πίσω από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (δεξιά) του πρώην πρωθυπουργού Μπγιάρνι Μπένεντικτσον.

 

Σύμφωνα με στατιστικές προβολές, αυτό το τελευταίο οδεύει να συγκεντρώσει το 24,3% των ψήφων και 16 έδρες (ισάριθμες με όσες είχε) από τις 63 του κοινοβουλίου, ενώ το κόμμα της Προόδου του Σίγουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον θα κερδίσει το 16,5% των ψήφων και 13 έδρες (+5 σε σύγκριση με το 2017).

 

Το κόμμα Αριστερά-Πράσινοι υποχωρεί στο 14,7% και στις 9 έδρες (–2).

 

Αν και το μέλλον της συμμαχίας παραμένει αβέβαιο, οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων είχαν συμφωνήσει να διεξαγάγουν συνομιλίες εάν διατηρήσουν την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου, που απειλούνταν να χάσουν κατά δημοσκοπήσεις.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 58 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)