ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 28 Οκτωμβρίου 2020 - 8:10:34μ.μ.

banner468x60

07
Σεπτεμβρίου

Επαφές του Τούρκου ΥΠΕΞ με το Συμβούλιο της Ευρώπης σήμερα στο Στρασβούργο

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Με υπουργούς χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης συναντάται σήμερα στο Στρασβούργο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ την Παρασκευή αντιπροσωπεία του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας συναντήθηκε με αξιωματούχους του οργανισμού για συζητήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τους κανόνες της.

Η κινητικότητα αυτή γίνεται καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

 

«Συνεργαζόμαστε μαζί τους. Θέλουμε να φροντίσουμε να υπάρξουν νομικές εξασφαλίσεις», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκλαντ σε συνέντευξή του στο Reuters. «Έχουν κατά νου ότι εάν δεν υπάρξουν εξασφαλίσεις, πολλές από τις υποθέσεις θα καταλήξουν στο δικαστήριο του Στρασβούργου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

 

Οι διαβουλεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης με το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγράφηκαν καθώς ευρωπαίοι ηγέτες καταβάλλουν προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος και τις ανοικτές επικρίσεις πολλών ευρωπαίων ηγετών για τις εκκαθαρίσεις που εξαπέλυσε εξαιτίας του η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό.

 

Το Στρασβούργο είναι η έδρα του ΕΔΑΔ, το οποίο είναι αρμόδιο για υποθέσεις παραβίασης ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων από κράτη. Η Τουρκία επικύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1954.

 

Αντίθετα με την ΕΕ, το ΣτΕ δεν είναι σε θέση να καταρτίζει δεσμευτική νομοθεσία, έχει όμως αρμοδιότητα να επιβάλει την εφαρμογή διεθνών συμφωνιών τις οποίες έχουν επικυρώσει κράτη μέλη του, όπως είναι η Τουρκία. Το ΕΔΑΔ, σώμα του ΣτΕ, είναι αρμόδιο για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του δικαστηρίου, το ΕΔΑΔ εξέτασε πάνω από 3.200 προσφυγές κατά της Τουρκίας το 2015, εκ των οποίων οι 3.060 απορρίφθηκαν. Από τις 87 αποφάσεις που έλαβε, στις 79 έκρινε πως υπήρξε τουλάχιστον μία παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

«Έχουμε ήδη χιλιάδες υποθέσεις. Δεν θέλουμε κι άλλες», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάγκλαντ.

 

Η ΕΕ, στην οποία η Τουρκία ευελπιστεί να ενταχθεί, εκφράζει ανησυχίες ότι η Άγκυρα κάνει διασταλτική εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας προκειμένου να διώκονται επικριτές του Ερντογάν και θέτει ως προαπαιτούμενο την άμβλυνση ή την τροποποίηση της νομοθεσίας αυτής προκειμένου να καταργηθούν οι βίζες για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

 

Ο Γιάγκλαντ είπε πως το ΣτΕ συνεργάζεται με την Τουρκία για να διευθετηθούν υποθέσεις στις οποίες το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης λόγω της εφαρμογής των τουρκικών νόμων και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιτίας διατάξεων των νόμων καθαυτών.

 

Οι διαβουλεύσεις του ΣτΕ με την Άγκυρα δεν συνδέονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ προκειμένου να καταργηθούν οι βίζες για τους υπηκόους της χώρας αυτής οι οποίοι ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, όμως μπορεί να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να αντιληφθούν ποιοι νόμοι πρέπει να τροποποιηθούν, πρόσθεσε ο ίδιος.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 119 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα