ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:18:29μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
04
Οκτωβρίου

Νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του «κόκκινου πλανήτη»

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του πλανήτη Άρη ανοίγει το ρομποτικό ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Το αυτοκινούμενο επιστημονικό εργαστήριο άρχισε να σκαρφαλώνει σε πιο υπερυψωμένο έδαφος στους πρόποδες του όρους Σαρπ για να κάνει μια νέα γεώτρηση και να συλλέξει διαφορετικά δείγματα υπεδάφους προς ανάλυση.

Την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε η διετής παράταση της πετυχημένης αποστολής, την οποία αποφάσισε η NASA, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες παρατάσεις. Ήδη το ρόβερ έχει βρει αξιόπιστες ενδείξεις ότι ο «κόκκινος πλανήτης» κάποτε διέθετε ποτάμια και λίμνες, που είχαν τα αναγκαία χημικά στοιχεία για την ύπαρξη ζωής.

 

Το ρόβερ τώρα κατευθύνεται κατ' αρχάς σε μια τοποθεσία πλούσια σε αιματίτη (ορυκτό του σιδήρου), σε απόσταση περίπου δυόμισι χιλιομέτρων, η οποία είχε εντοπισθεί από ψηλά, από τον δορυφόρο Mars Orbiter, πριν από την άφιξη του Curiosity στον Άρη. Θα είναι η 15η κατά σειρά διαφορετική τοποθεσία γεώτρησης.

 

«Έπειτα από τέσσερα χρόνια εξερεύνηση κοντά ή πάνω στο βουνό, το ρόβερ έχει πάντα τη δυνατότητα να μας εκπλήξει» δήλωσε ο Άσγουιν Βασαβάντα της NASA.

 

Από τον Αύγουστο του 2012, που έφτασε στον γειτονικό πλανήτη, το Curiosity έχει στείλει στη Γη περισσότερες από 180.000 εικόνες, μεταξύ των οποίων κάποιες ωραίες «σέλφι».

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος από σήμερα

 

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος (World Space Week) ξεκινά να εορτάζεται από σήμερα και έως τις 10 Οκτωβρίου, με στόχο να αναδείξει τη σημασία και επίπτωση του διαστήματος στις ζωές μας.

 

Ο εορτασμός της άρχισε έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 1999. Η αρχή και το τέλος της εβδομάδας παραπέμπουν σε δύο σημαντικά γεγονότα: στην εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου Σπούτνικ-1 στις 4 Οκτωβρίου 1957 και στην υπογραφή στις 10 Οκτωβρίου 1967 της διεθνούς Συνθήκης Εξώτερου Διαστήματος, που αποτελεί τη βάση για το σημερινό διεθνές διαστημικό δίκαιο.

 

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας, σε δεκάδες χώρες πραγματοποιούνται ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και δράσεις σχετικά με το διάστημα.

 

 

Πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 177 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα