ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 11:49:23π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
08
Δεκεμβρίου

Ο Ασαντ απορρίπτει ενδεχόμενο εκεχειρίας στο Χαλέπι

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Η νίκη των κυβερνητικών στρατευμάτων στο Χαλέπι θα είναι «ένα τεράστιο βήμα», είπε ο Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al Watan, για να προσθέσει αμέσως μετά: «ας είμαστε, όμως, ρεαλιστές. Δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου στη Συρία.»

Ήδη απ' την έναρξη του εμφυλίου είχε ληφθεί η απόφαση να «απελευθερωθεί» ολόκληρη τη χώρα, άρα και το Χαλέπι. Αλλά «τρομοκράτες» υπάρχουν και εκτός της συριακής μεγαλούπολης, είπε ο Άσαντ. «Ακόμη κι αν τελειώσουμε με το Χαλέπι θα συνεχίσουμε τον πόλεμο εναντίον τους».


Μετά από σκληρές οδομαχίες αρκετών εβδομάδων οι δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν χθες ολόκληρη την παλιά πόλη του Χαλεπίου. Στον ανατολικό τομέο της πάλαι ποτέ οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας οι αντάρτες έχασαν απ' τα μέσα Νοεμβρίου σχεδόν το 80% των εδαφών που ήλεγχαν, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αντάρτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην παλιά πόλη για να μην τους περικυκλώσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα.


ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Καναδάς κάλεσαν χθες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες για να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους εγκλωβισμένους κατοίκους της πόλης. Παύση πυρός για πέντε μέρες ζήτησαν και οι αντικαθεστωτικοί, χωρίς να κάνουν όμως λόγο για αποχώρηση, όπως ζητά η Δαμασκός.


Αλλά στη συνέντευξή του στην Al Watan ο Άσαντ απέρριψε το αίτημα. Πιθανότητα εκεχειρίας «πρακτικά δεν υφίσταται», είπε κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι ζητά κατάπαυση του πυρός μόνον επειδή «βρίσκονται σε δυσχερή θέση» οι αντάρτες, τους οποίους εκείνη στηρίζει.


Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντηθούν για δεύτερη φορά στο Αμβούργο, όπου διεξάγεται η σύνοδος υπουργών του ΟΑΣΕ, με κύριο αντικείμενο το Συριακό. Οι δύο ΥΠΕΞ είχαν συναντηθεί και χθες, χωρίς να έχουν δοθεί λεπτομέρειες από τη συνάντησή τους, ενώ και ο γερμανός «οικοδεσπότης» Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ συνομίλησε με τον Λαβρόφ για το Συριακό, καλώντας εκ νέου σε «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία».


Σε δηλώσεις του από το Αμβούργο χθες, ο Λαβρόβ είπε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την αμερικανική πρόταση για την αποχώρηση όλων των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι που παρουσίασε η Ουάσιγκτον στις 2 Δεκεμβρίου.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 134 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα