ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:04:57π.μ.
08
Απριλίου

Ο Τραμπ βομβάρδισε τη Συρία και η Ρωσία «βρυχάται»

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Ρωγμή στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας έφερε η αμερικανική επίθεση στη Συρία.

Τρεις ημέρες μετά από την επίθεση με τοξικό αέριο στο Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ που προκάλεσε ανατριχίλα, οι ΗΠΑ ισοπέδωσαν μια αεροπορική βάση στη Συρία, προχωρώντας σε μια μονομερή ενέργεια η οποία καταγγέλθηκε έντονα από τη Ρωσία, τον κύριο σύμμαχο του συριακού καθεστώτος.

 

«Την περασμένη Τρίτη ο δικτάτορας της Συρίας εξαπέλυσε μια τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιώντας φονικά όπλα στέρησε τη ζωή αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας βάρβαρος θάνατος για τόσους πολλούς ανθρώπους», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ και κάλεσε «όλα τα πολιτισμένα έθνη να συστρατευθούν με τις ΗΠΑ προκειμένου να σταματήσει η σφαγή και η αιματοχύσια στη Συρία».

 

Η πρώτη αντίδραση στο χτύπημα που διέταξε ο αμερικανός πρόεδρος ήρθε άμεσα από τη Μόσχα, που σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ήταν ενήμερη για την επίθεση.

 

«Τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης παραβίασαν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έβλαψαν σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία πιστεύει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν», σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

 

Ο ρώσος πρόεδρος, ο ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, χαρακτήρισε την αμερικανική επιχείρηση «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους», βασισμένη σε «κατασκευασμένο πρόσχημα» και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση. Μέσω ανάρτησης του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, έγραψε ότι με τα πυραυλικά πλήγματα που κατάφεραν οι ΗΠΑ στη Συρία, παραλίγο να φθάσουν «στα όρια της σύγκρουσης με την Ρωσία».

 

Ο Μεντβέντεφ εμφανίστηκε δικαιωμένος για την εκτίμηση που είχε κάνει όταν εξελέγη πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπα και συγκεκριμένα για το τι θα επακολουθούσε της εκλογής του. «Αμέσως μετά την εκλογή του είχα επισημάνει, ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα οι κατεστημένη μηχανισμοί εξουσίας του κατεστημένου, θα “ακυρώσουν” τις προεκλογικές θέσεις του Τραμπ. Χρειάστηκαν μόνο δυόμιση μήνες».
Η ρωσική «αρκούδα» ακονίζει τα νύχια της

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τα μέλη του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας «συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Συρία μετά τα πυραυλικά πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες της Ουάσιγκτον αξιολογήθηκαν ως επιθετική πράξη που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο» σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Στο πλευρό του Τραμπ ο Ερντογάν

 

Την επίθεση από τις ΗΠΑ εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία χαιρέτισε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως θετική εξέλιξη, αλλά δήλωσε πως δεν είναι αρκετή από μόνη της και πως χρειάζεται να γίνουν «σοβαρά βήματα» για να προστατευθεί ο συριακός λαός σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP.

 

«Τη θεωρούμε ένα θετικό και συγκεκριμένο βήμα που έγινε εναντίον των εγκλημάτων πολέμου του καθεστώτος Άσαντ. Είναι αρκετό; Δεν το βρίσκω αρκετό. Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε σοβαρά βήματα για την προστασία του αθώου συριακού λαού», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση στη νότια επαρχία Χατάι.


Η αντίδραση της Ευρώπης

«Τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία δείχνουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα απέναντι στις βαρβαρικές χημικές επιθέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγες ώρες μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά της αεροπορικής βάσης των δυνάμεων της Δαμασκού στη βόρεια Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στην Συρία, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 221 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα