Εκτύπωση αυτής της σελίδας
31
Ιουλίου

Σε τεντωμένο σχοινί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το πρoσφυγικό

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Ολοένα και αυξάνονται οι φόβοι για νέα κύματα προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των γεγονότων στην Τουρκία. Η συμφωνία της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ακύρωσής της, λόγω της στάσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που κατηγόρησε την Ε.Ε. για υποκρισία και έλλειψη εντιμότητας σε σχέση με το προσφυγικό, εντείνει την ανησυχία στις Βρυξέλλες για την στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα η Άγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι ανακλήθηκε από την Ελλάδα και δεν αντικαταστάθηκε η ομάδα των Τούρκων αξιωματούχων, που είχε αναλάβει τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας.


Γιούνκερ: Κινδυνεύει να ακυρωθεί η συμφωνία για το προσφυγικό



Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι ο κίνδυνος ακύρωσης της συμφωνίας είναι αυξημένος. «Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι εάν αυτό συμβεί, μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη μαζικά».


Υπενθυμίζεται πως στα μέσα της εβδομάδας οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονταν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα και δεν έχουν αντικατασταθεί.
Ανησυχία στην Αθήνα


Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις ελληνικές αρχές η συνεχής ροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.


Η ελληνική πλευρά κρατά μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους, σημειώνοντας ότι προς το παρόν η συμφωνία τηρείται. Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, τόνισε πάντως ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 287 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)