ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 3:28:28μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
24
Νοεμβρίου

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Πολεμικό αεροσκάφος τύπου SU-24, ρωσικής κατασκευής, κατερρίφθη σε συριακό έδαφος κοντά στη συρο-τουρκική μεθόριο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι χειριστές εγκατέλειψαν εγκαίρως το SU-24 και κατάφεραν να διασωθούν
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τo μαχητικό είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που ωστόσο διαψεύδουν επίσημα οι ρωσικές Αρχές.

 

Ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι το μαχητικό «δεν είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο» ενώ όταν κατερρίφθη «πετούσε σε ύψος 6.000 μέτρων». Παράλληλα επιβεβαιώνει ότι το αεροσκάφος που κατερρίφθη ανήκει στην ρωσική πολεμική αεροπορία.

 

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες, για τους δύο χειριστές του SU-24. Όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά και οι δύο είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν εγκαίρως το αεροσκάφος και κατάφεραν να διασωθούν. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε το CNN Turk ανέφεραν πως ένας εκ των δύο χειριστών είναι νεκρός.

 

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το αεροσκάφος κατέπεσε σε ορεινή περιοχή της Λαττάκειας όπου διαμένουν Τουρκομάνοι.

 

Η Habertürk TV προέβαλε βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο εμφανίζεται το αεροσκάφος να τυλίγεται στις φλόγες και εν συνεχεία να πέφτει με ορμή σε ορεινή περιοχή.


Εκπρόσωπος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι πριν την κατάρριψη υπήρξε προειδοποίηση προς το πλήρωμα του μαχητικού. Eιδικότερα, το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό «έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο» και διευκρίνισε ότι δύο «τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του».

 

Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις, οι πληροφορίες για τον τρόπο κατάρριψης του αεροσκάφους παραμένουν συγκεχυμένες. Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι το SU-24 κατερρίφθη από πυραύλους εδάφους-αέρος.

 

Ρωσικά Mέσα: Το σημείο της συντριβής


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και ζήτησε να συζητήσουν για το θέμα με το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη για το περιστατικό, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

 

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ένα ρωσικό μαχητικό SU-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις».

 

Μετά τις εξελίξεις αυτές, έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα μεταβεί στην Τουρκία, όπως ήταν προγραμματισμένο για αύριο. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα, επρόκειτο να συζητήσει με αξιωματούχους το Κυπριακό ζήτημα.

 

Αναζητούν τους πιλότους

 

Στο μεταξύ, ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από το σημείο της συντριβής, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί με τους δύο χειριστές του ρωσικού μαχητικού. Ένας εξ αυτών φέρεται να βρίσκεται στα χέρια Tουρκομάνων στη βόρεια Συρία. Οι ανταρτικές δυνάμεις της περιοχής αναζητούσαν και τον δεύτερο πιλότο για τον οποίο το τουρκικό CNN ανέφερε ότι είναι νεκρός.

 


Φωτογραφία των δύο χειριστών που δημοσιεύτηκε στα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης


ΝΑΤΟ: «Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο των κρατών-μελών»

 

Σε σύντομη ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε:

 

Μόλις συνάντησα τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Feridun Sinirlioglu για να συζητήσουμε τις πρόσφατες ρωσικές πολεμικές ενέργειες εντός και γύρω από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των απαράδεκτων παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από το ρωσικό μαχητικό. Ξεκαθάρισα ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ειλικρινά αφοσιωμένο στην ασφάλεια της Τουρκίας. Θα συγκαλέσω μια συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σήμερα για να συζητήσουμε για την κατάσταση.

 

Οι ρωσικές ενέργειες δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Καλώ τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και να αποφύγει τις εντάσεις με τη Συμμαχία. Συνιστώ στη Ρωσία να κάνει τα απαραίτητα βήματα και να εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με εκείνες της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

 

Χάρτης με το σχέδιο πτήσης του ρωσικού μαχητικού, όπως δημοσιεύτηκε από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας


Τι αναφέρουν τα διεθνή μέσα για την κατάρριψη

 

Με τίτλο «Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό στα σύνορα με τη Συρία», το bbc.com προβάλλει την κατάρριψη του αεροσκάφους ως πρώτο θέμα με τη φωτογραφία του «Anadolu news».

 

Το CNN προβάλλει ως έκτακτη είδηση την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού χωρίς πολλές λεπτομέρειες…

 

Υπενθυμίζεται πως πριν ένα μήνα η Τουρκία, από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της απομάκρυνσης του Άσαντ από την εξουσία, «είχε προειδοποιήσει να μην επαναληφθεί παραβίαση του εναέριου χώρου της».

 

Η προειδοποίηση είχε γίνει όταν τουρκικά μαχητικά είχαν αναχαιτίσει ρωσικό Mig-29, που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο μερικά χιλιόμετρα –λόγω κακοκαιρίας, όπως είχε ανακοινώσει το ρωσικό επιτελείο.

 

Τον περασμένο μήνα, μετά την καταγγελία της Τουρκίας για παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό μαχητικό, στα σύνορα με τη Συρία, το ΝΑΤΟ «είχε εκφράσει έντονη καταδίκη».

 

Οι πρεσβευτές από τις 28 χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας είχαν πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες για να επικροτήσουν την ανακοίνωση που είχε κάνει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, με την οποία χαρακτήριζε «απαράδεκτη την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό τζετ».

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 193 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα