×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10
Ιουλίου

Τουρκία: Συνάντηση Τίλερσον - Ερντογάν

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Mε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, με τις εστίες έντασης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον να παραμένουν ανοιχτές.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές των δύο χωρών αρχικά ο Τίλερσον συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη συνέχεια με τον Ερντογάν. Καμία ανακοίνωση δεν εκδόθηκε μετά τη συζήτηση του Αμερικανού υπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu οι Τίλερσον και Τσαβούσογλου συζήτησαν για τη Συρία και το Κατάρ.

 

Ο Αμερικανός υπουργός μίλησε χθες στην έναρξη του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο βραβεύθηκε για τις τέσσερις δεκαετίες εργασίας του στην πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil. Ο Τίλερσον εξήρε το θάρρος του τουρκικού λαού που υπερασπίστηκε τη δημοκρατία και οδήγησε στην αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος πέρυσι τον Ιούλιο.

 

«Πριν σχεδόν ένα χρόνο ο τουρκικός λαός - γενναίοι άνδρες και γυναίκες - ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στους συνωμότες του πραξικοπήματος και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τους. Εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία για να αναγνωρίσω το θάρρος τους και να τιμήσω τα θύματα των γεγονότων της 15ης Ιουλίου 2016», είπε.

 

Ο Τίλερσον υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία ως σημαντικό εταίρο στην προσπάθειά της για ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

 

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, για το οποίο η Τουρκία κατηγορεί τον πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκοιυλέν που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η Άγκυρα ήλπιζε σε μια αλλαγή της αμερικανική πολιτικής μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες της.

 

Στις αρχές Μαΐου η Ουάσιγκτον αποφάσισε να εξοπλίσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τις πολιτοφυλακές αυτές παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 361 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)