ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 6:56:08π.μ.
03
Μαΐου

Απορρίπτει η Κύπρος το τελεσίγραφο και την απειλή πολέμου της Τουρκίας για την ΑΟΖ και το οικόπεδο 6

Απάντηση στις απειλές της Τουρκίας για κήρυξη πολέμου σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι έρευνες και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, έδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κορνηλίου τόνισε ότι «τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε» και πρόσθεσε ότι «οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου πρέπει».

 

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ σε επιστολή του που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλει ως… «προκλητική» την ενέργεια της κυπριακής κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ με τον ισχυρισμό ότι μέρος του οικοπέδου βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκική υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Σημειώνεται πως μέσω των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία ανασύρει το casus belli για τα πετρέλαια της Κύπρου. Η Τουρκία κατέθεσε έγγραφο στα Ηνωμένα Έθνη και απειλεί με πόλεμο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τις εταιρείες ENI και TOTAL, και εγείρει διεκδικήσεις επί του οικοπέδου 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

 

Η Τουρκία, με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά θεωρεί ότι όλη σχεδόν η υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου διαμοιράζεται μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να περιορίζονται μόνο στην υφαλοκρηπίδα που συμπίπτει με τα όρια των χωρικών υδάτων των νησιών και της ίδιας της Κύπρου.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 314 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα