ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 6:59:06π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
08
Δεκεμβρίου

BBC: Ο Τσίπρας στους πιο λαϊκιστές του κόσμου, μαζί με Λεπέν και Τραμπ

Υπόθεση εργασίας: Η άνοδος του λαϊκισμού στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Το Βρετανικό BBC βάζει στο ίδιο "κάδρο" τον Αλέξη Τσίπρα με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν που κερδίζει τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία και τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που έχει προκαλέσει οργή με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του.

 

Κοινό στοιχείο των Λεπέν και Τραμπ, οι εξαγγελίες τους για κλειστά σύνορα και για αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

 

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στην ίδια εξίσωση ανόδου του λαϊκισμού, λόγω των προεκλογικών δηλώσεων του, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, που του χαρίζει μια καθόλου κολακευτική "διάκριση".

 

Το BBC μελετά λοιπόν την άνοδο του λαϊκισμού σε Ευρώπη και Αμερική. Στην ίδια προς εξέταση υπόθεση, βρίσκονται  η Μαρίν Λεπέν που αναδείχθηκε πρώτη στον πρώτο γύρο των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, ο συντηρητικός επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο επικεφαλής του ισπανικού Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Βρετανός επικεφαλής του κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

Όλοι οι παραπάνω, στηρίζουν την πολιτική τους στους φόρους, τονίζει το ρεπορτάζ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, λέει στο BBC:

 

"Ο κόσμος δεν πιστεύει πια στους πολιτικούς, του επαγγελματίες πολιτικούς. Πιστεύει ότι είναι όλοι ίδιοι, ότι είναι όλοι διεφθαρμένοι, ότι οι χώρες δεν πάνε καλά, η ανεργία είναι υψηλή, ότι έχουμε καταληφθεί από τους πρόσφυγες, που δεν είναι αλήθεια. Έτσι οδεύουν προς τα ψέματα. (Οι πολιτικοί) ψεύδονται, δεν έχουν οικονομικό πρόγραμμα".

 

Προσθέτει μάλιστα: "Αν ο υποψήφιος δεν πει ψέματα στην προεκλογική καμπάνια τότε δεν εκλέγεται. Είναι εύκολο ο ψηφοφόρος να ακούσει τα ψέματα, το τέλος ο χαμένος είναι εκείνος. Το πρόβλημα είναι στους ψηφοφόρους γιατί πολλοί εξ αυτών προτιμούν την αποχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα όνειρο για τους Ευρωπαίους και μία πολιτική περιπέτεια, αλλά με την οικονομική κρίση αυτό το όνειρο έχει αλλάξει. Πλέον, προκρίνεται η λαϊκιστική πολιτική".

 

Για τη Μαρίν Λεπέν είπε πως "παρά την   πρωτιά στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών δε θα ανέλθει στην ηγεσία της Γαλλίας. Είναι όμως μια έξυπνη πολιτικός".

 

Για την Ευρώπη συνολικά, σημείωσε πως αν δεν υπάρξει σταθερή πολιτική ηγεσία, τότε το όλο οικοδόμημα θα καταρρεύσει.

 

Η αλήθεια είναι πως το BBC προχωρά στην εξύψωση μιας διεθνούς θεωρίας των "δύο άκρων". Ο Κουσνέρ άλλωστε λέει:

 

"Παλιά εμείς στην Ευρώπη πιστεύαμε ότι βρισκόμασταν στην καρδιά του κόσμου, ήμασταν οι ιδεολόγοι και οι πλουσιότεροι αλλά αυτό δεν ισχύει πια λόγω της παγκοσμιοποίησης".

 

Σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί να καθορίσει μια ενιαία πολιτική ως προς το μεταναστευτικό αλλά και ως προς την οικονομική κρίση και τη στήριξη των αδυνάτων, στρώνοντας το "χαλί" για περαιτέρω λαϊκισμό και για ενδυνάμωση των φωνών που καλούν σε διάλυση της Ένωσης. Σε αυτές τις "φωνές" βέβαια δεν μπορεί να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουν όμως Λεπέν και Φάρατζ.

 

Επίσης, το ρεπορτάζ του BBC κάνει λόγο για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη μεν, παρόλα αυτά δεν προχωρά σε κριτική των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί από τις ηγεσίες της Ε.Ε. που έχουν οδηγήσει σε όξυνση της λιτότητας.

 

 

πηγή: news247.gr

Διαβάστηκε 247 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα