ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 9:51:54π.μ.
17
Νοεμβρίου

Δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και άδειας ταξιδιού»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και άδειας ταξιδιού» (ETIAS) για την ενίσχυση των ελέγχων σε πολίτες τρίτων χωρών που έχουν απαλλαγή βίζας και θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες Σένγκεν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος θα ενισχύσει τους ελέγχους ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς το σύστημα ETIAS θα συλλέγει πληροφορίες για τους πολίτες τρίτων χωρών πριν εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν.

 

Έτσι, θα αποτρέπεται η είσοδος ατόμων, για τα οποία, ενδεχομένως, υπάρχει κίνδυνος παράτυπης μετανάστευσης ή συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, δήλωσε ότι «το ETIAS θα καλύψει ένα κενό πληροφόρησης, διασταυρώνοντας τα στοιχεία των αιτούντων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης με όλα τα άλλα συστήματα. Ταυτόχρονα, το μελλοντικό ETIAS θα είναι εύκολο, γρήγορο, φθηνό και αποτελεσματικό».

 

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «το ETIAS είναι ο κρίκος που έλειπε στη διαχείριση των συνόρων, ο οποίος συνδέει τις πολιτικές της ΕΕ στον τομέα της μετανάστευσης και της ασφάλειας και ενισχύει την είσοδο στον χώρο Σένγκεν για το 95% των ταξιδιωτών χωρίς θεώρηση».

 

«Η Ευρώπη είναι και παραμένει μία ανοιχτή ήπειρος», ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο στην ΕΕ εισέρχονται πάνω από 30 εκατ. ταξιδιώτες που δεν έχουν την υποχρέωση θεωρήσεων βίζας.

 

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι σε εποχή αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και αυξανόμενης τρομοκρατικής απειλής, το ανοιχτό πνεύμα δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ασφάλειας. «Αν θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ανοιχτή, εντός και εκτός, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εξωτερικά μας σύνορα διαχειρίζονται με ασφαλή τρόπο, χωρίς να θυσιάσουμε τον ανοιχτό χαρακτήρα», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

 

Όσον αφορά στο κόστος του ETIAS, η Επιτροπή επισημαίνει ότι είναι ελάχιστο, τόσο για τους ταξιδιώτες, όσο και για την ΕΕ. Συγκεκριμένα, το κόστος για την έκδοση του ταξιδιωτικού εγγράφου ETIAS θα ανέρχεται σε πέντε ευρώ και θα ισχύει για πέντε χρόνια, ενώ θα είναι δωρεάν για τους ταξιδιώτες κάτω των 18 ετών.

 

Επιπλέον, το πλήρες κόστος για την ανάπτυξη του συστήματος εκτιμάται ότι θα είναι 212 εκατ. ευρώ και το μέσο ετήσιο λειτουργικό κόστος 85 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, δε, ότι το ETIAS θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, καθώς το ετήσιο λειτουργικό κόστος του θα καλύπτεται από τα τέλη που θα εισπράττει.

 

Εξάλλου, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ETIAS θα διευκολύνει και δεν θα δυσκολέψει τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων από υπηκόους τρίτων χωρών και ότι ο αριθμός των αρνήσεων εισόδου θα μειωθεί σημαντικά.

 

«Με αυτό το σύστημα διευκολύνεται περισσότερο η τουριστική κίνηση», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η έκδοση του ταξιδιωτικού εγγράφου θα είναι σύντομη και φθηνή, ενώ παράλληλα θα μειωθούν η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις από ελέγχους στα σύνορα.

 

Τέλος, ο κ. Τίμερμανς διευκρίνισε ότι το ETIAS δεν θα εφαρμόζεται σε υπηκόους κρατών-μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν, όπως, πχ η Κύπρος, η Βρετανία και η Ιρλανδία.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 202 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα