Εκτύπωση αυτής της σελίδας
18
Ιουλίου

Δημήτρης Φραγκάκης: «Ο τουρισμός μας θα αντέξει φέτος»

Συνέντευξη του ΓΓ ΕΟΤ στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας «Hephaestus»

 

Την αισιοδοξία του ότι ο ελληνικός τουρισμός θα αντέξει φέτος, εξέφρασε ο ΓΓ του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, σε συνέντευξή του στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας «Hephaestus», τονίζοντας ταυτόχρονα πως ο στόχος είναι «να μείνουμε όρθιοι ώστε να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε το 2021, αυτό που καταφέραμε τη φετινή χρονιά».

 

Μιλώντας στην εκπομπή «Η εφημερίς της Τέχνης» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Λαζάρου, ο ΓΓ του ΕΟΤ επισήμανε πως «εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, το κράτος δούλεψε αποτελεσματικά. Ακόμα και μέσα στην καραντίνα, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ δεν σταμάτησαν να δουλεύουν. Ο ΕΟΤ ήταν από τους λίγους Οργανισμούς Τουρισμού στην Ευρώπη, που έκανε καμπάνια μέσα στην καραντίνα, το GREECE FROM HOME. Πρόκειται για μία εξαιρετική προσπάθεια, προϊόν συνεργασίας του ΕΟΤ με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία πήρε διθυραμβικές κριτικές όπου προβλήθηκε και μας βοήθησε πολύ να κρατήσουμε την εικόνα της χώρας σε ένα πολύ καλό επίπεδο, σε μία περίοδο μάλιστα, που ήταν πολύ σκληρή για όλους».

 

Στη συνέχεια, ο κος Φραγκάκης ανέφερε ότι «στον ΕΟΤ έχουμε ήδη ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα προβολής της χώρας στο εξωτερικό, που είναι έτσι διαρθρωμένο ώστε να μπορούμε να αλλάζουμε χώρες όποτε απαιτείται. Βλέποντας δηλαδή τα επιδημιολογικά στοιχεία, κάποιες χώρες τις αφήνουμε για λίγο πιο μετά και κάποιες χώρες τις δουλεύουμε τώρα, όσον αφορά το κομμάτι της προβολής. Δεν είναι εύκολο, είναι κάτι πολύ καινούριο, αλλά έτσι πρέπει να κάνουμε».

 

Σχετικά με τους περιορισμούς πτήσεων, ο κος Φραγκάκης ανέφερε πως «είμαστε ρεαλιστές, αυτή τη στιγμή υπάρχει στον Ευρωπαίο πολίτη μία συστολή να ταξιδέψει. Κάνουμε μία προσπάθεια να φύγει ο φόβος από τον Ευρωπαίο πολίτη και να μπορέσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα, στην ασφαλέστερη χώρα που μπορεί να κάνει διακοπές. Φέτος δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Θα τα κυνηγήσουμε όλα, και τον οδικό τουρισμό κυνηγάμε, και τον εσωτερικό τουρισμό κυνηγάμε, και προφανώς κυνηγάμε τις μεγάλες σημαντικές αγορές μας στο εξωτερικό. Ανοίγουμε τη σεζόν με ασφάλεια, όμως και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο ποιες χώρες ανοίγουν έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα με τη διάδοση της πανδημίας».

 

Για τον οδικό χάρτη του ελληνικού τουρισμού

 

Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, ο ΓΓ του ΕΟΤ σημείωσε πως «γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από όλους και αυτό οφείλω να το πω. Αναφέρομαι στους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τις Ενώσεις Ξενοδόχων, τις αεροπορικές εταιρείες, σε όλους όσους έχουν άμεση σχέση με το τουριστικό μας προϊόν. Και αυτό είναι μία νέα συλλογικότητα για την Ελλάδα, ένα πολύ σημαντικό κέρδος για τη χώρα, το οποίο πρέπει να το κρατήσουμε ζωντανό και το επόμενο διάστημα. Στόχος μας φέτος, για το 2020, είναι να κρατηθεί η ελληνική τουριστική βιομηχανία όρθια. Αυτός είναι ο πρώτος και βασικός στόχος: Να ανοίξουν και να δουλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι φέτος. Πιστεύω προσωπικά ότι η σεζόν αν και πολύ δύσκολη θα κρατηθεί σε σχετικά καλά επίπεδα, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε και για το 2021. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για το 2021 και από tour operators και από αεροπορικές. Άρα, ο στόχος είναι να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε ως χώρα το 2021 πια, αυτό που πετύχαμε το 2020».

 


Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

 

Ο κος Φραγκάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού. «Το θέμα του εσωτερικού τουρισμού μας έχει απασχολήσει από την αρχή» υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «ο Έλληνας ταξιδιώτης είχε εξαφανιστεί από την ελληνική τουριστική αγορά την τελευταία δεκαετία, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που περάσαμε. Η στρατηγική μας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι να τονώσουμε τον εσωτερικό Τουρισμό. Στη σημερινή συγκυρία, έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε ώστε να τονώσουμε περαιτέρω τη ζήτηση του εσωτερικού Τουρισμού με τα τρία προγράμματα ενίσχυσης του Κοινωνικού Τουρισμού, τα οποία έχουμε ήδη ανακοινώσει».

 

Τέλος, ερωτηθείς για την στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό ο κος Φραγκάκης τόνισε πως «700.000 οικογένειες στηρίζονται πάνω στο τουριστικό προϊόν και στη λειτουργία του. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Περίπου 13 δισ. ευρώ έχουν δαπανηθεί σε προγράμματα στήριξης και των εργαζομένων, και των επιχειρήσεων οι οποίες πλήττονται. Βασική μας επιδίωξη, όμως, είναι να φέρουμε κόσμο στη χώρα για διακοπές, να ανοίξει ο τουρισμός, να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, να έχουν εισόδημα οι εργαζόμενοι, για να μπορέσουμε να αντέξουμε μέχρι τις αρχές του 2021, που πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά».

 

 

*Για να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη πατήστε εδώ

Διαβάστηκε 589 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)