Εκτύπωση αυτής της σελίδας
27
Μαρτίου

Γερμανία: Nίκη για την Α. Μέρκελ στις εκλογές του κρατιδίου Ζάαρ

Nίκη κατέγραψαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, στις εκλογές του κρατιδίου Ζάαρ, την Κυριακή.

Η διαφορά των δύο κομμάτων ανήλθε σε διψήφιο ποσοστό: 40,7% έναντι 29,6%, δηλαδή 11,1%, ενώ στην τρίτη θέση ήρθε η Αριστερά του Die Linke με ποσοστό 12,9%.Η νίκη πιστώνεται κατά μεγάλο ποσοστό στην πρωθυπουργό του Ζάαρ Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που ο Τύπος αναφέρει ως «μίνι Μέρκελ» και η οποία όχι μόνο διατήρησε την νίκη, αλλά αύξησε και το ποσοστό του κόμματός της κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες! Αν και το Ζάαρ θεωρείται «προπύργιο» των Χριστιανοδημοκρατών και η νίκη Μέρκελ λίγο-πολύ θεωρείτο αναμενόμενη, εν τούτοις η έκτασή της δείχνει πως το «φαινόμενο Σουλτς», που εκτόξευσε τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, τουλάχιστον «πάτησε φρένο» στο κρατίδιο αυτό.


Η Άνγκελα Μέρκελ βγαίνει αλώβητη από την πρώτη μάχη με τον Σουλτς, σημειώνει ο βρετανικός Guardian και επισημαίνει πως οι εκλογές του Ζάαρ δίνουν ένα στίγμα εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου στην Γερμανία.Η τρίτη θέση για το Die Linke καταγράφεται επίσης ως έκπληξη, αν και μάλλον αποδίδεται στον ηγέτη του κόμματος Όσκαρ Λαφοντέν, που κατάγεται από το Ζάαρ. Οι Πράσινοι έμειναν εκτός κοινοβουλίου, μπαίνουν όμως οι ακροδεξιοί της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD), με ποσοστό 5,9% και τρεις έδρες.


Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο Μάρτιν Σουλτς είπε πως σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του περασμένου Ιανουαρίου, που του έδιναν 24%, το κόμμα του κατέγραψε «μεγάλα κέρδη». «Σε ποδοσφαιρικούς όρους, είμαστε 1-0, αλλά κάθε ματς διαρκεί τουλάχιστον 90 λεπτά», δήλωσε στο ZDF.


«Αυτή η εμφατική νίκη με εκπλήσσει κι εμένα», δήλωσε από την πλευρά της η Κραμπ-Καρενμπάουερ.


Το εκλογικό σώμα στο Ζάαρ ανέρχεται στις 800.000 χιλιάδες καταγεγραμμένων ψηφοφόρων.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 254 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)