Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10
Δεκεμβρίου

Guardian: Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανεγκαταστήσει μόνον έναν στους 20 από τους πρόσφυγες

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανταποκριθεί μόνο στο 5% του στόχου για την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της Τζένιφερ Ράνκιν από τις Βρυξέλλες που δημοσιεύεται σήμερα από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian και στην οποία επισημαίνεται πως μόνο 8.162 άνθρωποι έχουν επανεγκατασταθεί από τις δύο αυτές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης, αντί των 160.000 που είχε προβλεφθεί πριν από περισσότερο από έναν χρόνο να επανεγκατασταθούν.

Η Guardian επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανεγκαταστήσει μόνον έναν στους 20 από τους πρόσφυγες στους οποίους είχαν υποσχεθεί πως θα προσφέρουν καταφύγιο, καθώς επιμένουν οι βαθιές διαιρέσεις για το πώς η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Συνολικά 6.212 πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί από την Ελλάδα και 1.950 από την Ιταλία.

 

Παρόλο που η ΕΕ έχει επιτύχει μόλις το 5% του στόχου, ο Eυρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι δυνατόν ο στόχος να επιτευχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Χαιρέτισε την αύξηση του αριθμού των επανεγκαταστάσεων που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο και προέβλεψε πως η τάση θα βελτιωθεί. «Όλο και περισσότερα κράτη-μέλη ανοίγουν τις πόρτες τους», δήλωσε. «Πιστεύω πως πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε πως το πρόγραμμα επανεγκατάστασης λειτουργεί».

 

Στο μεταξύ ωστόσο, όπως επισημαίνει η Guardian, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν δεχθεί κανέναν αιτούντα άσυλο από την Ελλάδα και από την Ιταλία. Η Σλοβακία, η οποία ασκεί μέχρι το τέλος του μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει προσφέρει καταφύγιο μόλις σε 9 ανθρώπους, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία σε 12.

 

Η Βρετανία επέλεξε να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως έχει δικαίωμα βάσει της ειδικής συμφωνίας που έχει συνάψει με την ΕΕ.

 

Οι βαθιά ριζωμένες διαιρέσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση εκτίθενται σήμερα στο φως κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι οποίοι συζητούν το νόημα της «αποτελεσματικής αλληλεγγύης», όπως έχει αποκληθεί η προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος για να μοιραστούν οι χώρες της Ένωσης το κόστος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο.

 

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο να πληρώσουν «συνεισφορά αλληλεγγύης» 250.000 ευρώ για κάθε πρόσωπο που οι Βρυξέλλες θεωρούν πως θα έπρεπε να είχαν δεχθεί. Το Κουαρτέτο του Βίσεγκραντ, στο οποίο μετέχουν τέσσερις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κατήγγειλε την ιδέα ως εκβιασμό.

 

Η Σλοβακία προσπαθεί να κατευθύνει τις χώρες προς έναν συμβιβασμό, όμως διπλωμάτες έχουν παραδεχθεί πως δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές πρόοδοι σήμερα ή την ερχόμενη εβδομάδα, όταν το θέμα συζητηθεί την Πέμπτη από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

 

Τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν επίσης πως 748 άνθρωποι εστάλησαν από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία βάσει της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ και έχει βοηθήσει να μειωθούν σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές.

 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η ΕΕ υποσχέθηκε να προσφέρει καταφύγιο σ' έναν Σύρο πρόσφυγα που ζει στην Τουρκία, ως αντάλλαγμα για την αποστολή πίσω στη χώρα αυτή κάποιου άλλου στον οποίο δεν έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη.

 

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει πάρει 2.761 Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία, όμως ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος από τις 12.000 θέσεις που έχουν συζητηθεί και από τις 72.000 θέσεις που είναι διαθέσιμες βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει δώσει τα 677 εκατ. από τα 3 δισεκ. ευρώ που έχει υποσχεθεί να διαθέσει μέχρι το τέλος του 2017 για τους σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

 

Η προσπάθεια της ΕΕ είναι σίγουρο ότι απογοητεύει την Τουρκία, στην οποία έχουν καταφύγει 3,2 εκατ. πρόσφυγες. Ο απερχόμενος πρεσβευτής της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ είχε πει στην Guardian τον Σεπτέμβριο πως πιστεύει ότι η ΕΕ έχει υποσχεθεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, βάσει του οποίου 150.000 έως 200.000 πρόσφυγες θα επανεγκαθίστανται κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 188 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)