ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 7:07:24μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
03
Ιουλίου

Η Ιταλία καλεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υποδέχονται στα λιμάνια τους πλοία που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συζήτησαν χθες βράδυ στο Παρίσι περί μιας «συντονισμένης προσέγγισης» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης,

καθώς η Ιταλία καλεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία που διασώζουν μετανάστες για να μειωθεί η πίεση που υφίσταται η Ρώμη.

 

Ο Μάρκο Μινίτι, ο Τόμας ντε Μεζιέρ, καθώς και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος αποχώρησαν περί τις 22:30 (23:30 ώρα Ελλάδας) από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, όπου είχαν φθάσει λίγο μετά τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) για ένα δείπνο εργασίας με τον Ζεράρ Κολόμπ, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Σκοπός αυτού του δείπνου ήταν να αναζητηθεί μια «συντονισμένη προσέγγιση» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην κεντρική Μεσόγειο και να εξεταστεί «το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο τους Ιταλούς», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική κυβέρνηση ενήμερη για τη συζήτηση.

 

«Οι συνομιλίες πήγαν πολύ καλά», ανέφερε ένα μέλος της ιταλικής αντιπροσωπείας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Υπήρξε «συμφωνία σε πολλά σημεία, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν με μια ανακοίνωση ως αύριο το πρωί, και ο στόχος είναι να υιοθετηθούν από τα 28 κράτη (μέλη της ΕΕ) στο Ταλίν στα τέλη της εβδομάδας», ανέφερε μια πηγή στο περιβάλλον του γάλλου υπουργού Εσωτερικών. Οι υπουργοί Εσωτερικών είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν σε ένα συμβούλιο την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

 

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Il Messaggero, ο Μάρκο Μινίτι υπογράμμισε πως η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μια «τεράστια πίεση». Την Τετάρτη, η Ρώμη απείλησε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στα λιμάνια της ξένων πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

 

Τα σκάφη που περισυλλέγουν τους μετανάστες πλέουν υπό «σημαίες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών», τόνισε ο υπουργός, εξηγώντας πως εμπλέκονται πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων, της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης Sophia κατά των διακινητών ανθρώπων, καθώς και του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, στο πλευρό της ιταλικής ακτοφυλακής.

«Αν τα μοναδικά λιμάνια στα οποία οδηγούνται οι πρόσφυγες είναι τα ιταλικά λιμάνια, το πράγμα δεν θα λειτουργήσει. Αυτή είναι η καρδιά του ζητήματος», πρόσθεσε.

 

«Είμαι φιλοευρωπαίος και θα ήμουν υπερήφανος αν έστω κι ένα μόνο πλοίο, αντί να φθάσει στην Ιταλία, πήγαινε σε ένα άλλο λιμάνι. Αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά θα ήταν ένα εξαιρετικό μήνυμα», το οποίο θα επεδείκνυε ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ιταλία, συμπλήρωσε ο Μινίτι.

 

Η SOS Méditerranée, μία από τις ΜΚΟ που προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες στη θάλασσα, εκτίμησε ωστόσο ότι το να αναγκαστούν τα πλοία που μεταφέρουν τους μετανάστες να πηγαίνουν σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια θα ήταν πολύ δύσκολο.

 

Εάν δινόταν μια τέτοια διαταγή, «δεν θα είχαμε επιλογή, θα υπακούαμε. Αλλά θα ήταν εντελώς αδύνατον με πάνω από 1.000 ανθρώπους πάνω στο πλοίο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ματίλντ Οβιλέν, στέλεχος της ΜΚΟ. «Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαζόταν να κάνουμε μια ενδιάμεση στάση σε κάποιο ιταλικό λιμάνι για να ανεφοδιαστούμε. Αλλιώς θα μέναμε στη θάλασσα και θα ζητούσαμε να διασωθούμε κι εμείς οι ίδιοι...», συμπλήρωσε η ίδια.

 

Η Ιταλία έχει καταγράψει από την αρχή της χρονιάς πάνω από 83.000 αφίξεις μεταναστών, έναν αριθμό αυξημένο κατά 19% και πλέον από την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Στην πλειονότητά τους οι μετανάστες αυτοί αναχώρησαν από τη Λιβύη.

 

Την Πέμπτη στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσαν αμφότεροι ότι θέλουν να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στην Ιταλία. Ο Μακρόν πάντως παρατήρησε ότι το 80% των ανθρώπων που έχουν φθάσει στην Ιταλία «είναι οικονομικοί μετανάστες», που δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

 

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Ρώμη πιέζει προκειμένου να μεταφερθεί η διαδικασία της υποβολής αίτησης για τη χορήγηση ασύλου στη Λιβύη και να μπορούν να μεταφέρονται με ασφάλεια στην Ευρώπη οι μετανάστες στους οποίους δίνεται. «Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι (...) έχουν δικαίωμα να λάβουν ανθρωπιστική προστασία και εκείνους που δεν έχουν», είπε ο Μινίτι.

 

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, τα οποία δεν επικαλέστηκαν κάποια πηγή, η Ρώμη ενδέχεται να καλέσει να καταρτιστεί ένας κώδικας συμπεριφοράς για τα ιδιωτικά πλοία που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις διάσωσης.

 

Κατά τους επικριτές τους, οι ΜΚΟ στην πράξη προσελκύουν τους διακινητές, καθώς τα πλοία τους κινούνται πολύ κοντά στις λιβυκές ακτές. Οι ΜΚΟ από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι δεν έχουν επιλογή, καθώς οι διακινητές εγκαταλείπουν τους μετανάστες μέσα σε επικίνδυνα πλεούμενα, τα οποία ναυαγούν πριν καν φθάσουν στα διεθνή ύδατα.

 

Η Ρώμη θέλει να δημιουργηθεί ένα περιφερειακό κέντρο το οποίο θα είναι αρμόδιο να επιβλέπει όλες τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, από την Ελλάδα ως τη Λιβύη και την Ισπανία, και να κατανέμει τους μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες, έγραψε η εφημερίδα Corriere della Sera.

 

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 307 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα