×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10
Αυγούστου

Η Σόφια ανησυχεί για νέα κύματα προσφύγων και σηκώνει φράχτες

Μετά το κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού» όλο και περισσότεροι πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Βουλγαρίας. Η απάντηση της Σόφιας είναι νέοι φράχτες στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα.

Η βουλγαρική πόλη Ρέζοβο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα. Οι κάτοικοι της εκφράζουν φόβους για κύματα προσφύγων από την Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα ακυρώσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό. Ανήσυχες για μαζικά κύματα προσφύγων είναι ωστόσο και οι βουλγαρικές αρχές. Για τον λόγο αυτό σκοπεύουν να επεκτείνουν τον συνοριακό φράχτη, μήκους 30 χλμ. και ύψους 3,5 μέτρων, στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα στο σύνολο της συνοριακής γραμμής που χωρίζει τα δύο κράτη (περίπου 240 χλμ.).

 

Παράλληλα, η Σόφια επιδιώκει να διασφαλίσει τα νότια σύνορα προς την Ελλάδα μ’ έναν φράχτη 484 χλμ., μιας και οι βουλγαρικές αρχές ανησυχούν μήπως μετά το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας - ΠΓΔΜ οι πρόσφυγες προσπαθήσουν να εισέλθουν μαζικά μέσω Βουλγαρίας.

 

Σχέσεις καλής γειτονίας με την Άγκυρα

 

Όμως, την ίδια στιγμή η Σόφια επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και λόγω της τουρκικής μειονότητας στη χώρα.


«Ζητούμενο δεν είναι μόνο να διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση προσφύγων προς τη Βουλγαρία» τόνισε σε δηλώσεις του ο Bούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος συζήτησε το ζήτημα τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

 

Λίγο αργότερα ανακοίνωνε ότι η Βουλγαρία θα λάβει επιπλέον 6 εκατ. ευρώ βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία και η Frontex θα συμβάλει με επιπλέον προσωπικό, οχήματα και ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό, στις προσπάθειες των βουλγαρικών αρχών να αντιμετωπίσουν τους διακινητές.


Μονόδρομος οι κοινές περιπολίες στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας


Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Τίχομιρ Μπετσλόφ, η προστασία των βουλγαρικών συνόρων έχει βελτιωθεί σημαντικά.


Ωστόσο, καθημερινά οι διακινητές βοηθούν δεκάδες πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα προς τη Σερβία. Πρόσφατα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι κάθε ημέρα συλλαμβάνονται από συνοριοφύλακες 150 με 200 πρόσφυγες, οι οποίοι επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στην ατζέντα του πρωθυπουργού Μπορίσοφ, ο οποίος στις 24 Αυγούστου θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

 

Από τη μεριά του ο πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής συνοριοφυλακής Βάλερι Γκριγκόροφ δήλωσε στην Deutsche Welle ότι οι διακινητές στα βουλγαροσερβικά σύνορα είναι εξαιρετικά οργανωμένοι, μιας και -όπως λέει- «μέσα σε 72 ώρες μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα στα σύνορα προς τη Σερβία». Ο Γκριγκόροφ θεωρεί απαραίτητες τις κοινές ελληνο-βουλγαρικές περιπολίες συνοριοφυλάκων για να ελεγχθεί αποτελεσματικά η δύσβατη συνοριακή περιοχή μεταξύ των δύο κρατών.

 

Παράλληλα, κάνει λόγο για φαινόμενα διαφθοράς μέσα στους κόλπους της βουλγαρικής αστυνομίας.

 

«Υπάρχει μια σχέση συνεργασίας μεταξύ διακινητών, αστυνομίας και συνοριοφυλακής, με ανοχή των αρμοδίων» υποστήριξε ο Βούλγαρος πρώην επικεφαλής των συνοριοφυλάκων. «Αν δεν καταστραφούν αυτά τα δίκτυα, δεν θα καταστεί δυνατό ένα καθοριστικό πλήγμα κατά των διακινητών και το Ρέζοβο θα γίνεται όλο και συχνότερα ενδιάμεσος σταθμός προσφύγων στον δρόμο για την Ευρώπη» κατέληξε ο Γκριγκόροφ.

 

 

Πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 219 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)