Εκτύπωση αυτής της σελίδας
11
Οκτωβρίου

Ιταλία: Αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητά ο Μ. Ρέντσι παραμονή του δημοψηφίσματος

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε σήμερα έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εσωτερικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος και η κεντροαριστερά να πορευθεί ενωμένη προς το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

Παράλληλα όμως ο Ρέντσι προειδοποίησε ότι «για να κρατηθεί ενωμένο το κόμμα δεν μπορεί να μπλοκάρει η χώρα». Η αριστερή αντιπολίτευση των «Δημοκρατικών» ζητά, μεταξύ των άλλων, να καταργηθεί η δυνατότητα διεξαγωγής δεύτερου γύρου και να δίδεται απευθείας μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δείχνουν πρόθυμοι να ξεκινήσουν διάλογο, καθιστώντας σαφές, όμως, ότι η όποια αλλαγή θα επισημοποιηθεί μετά το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου.


Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει για απλή διαδικαστική λεπτομέρεια, αλλά στην πραγματικότητα έχει προσλάβει πολιτική ουσία: τόσο που ο Τζάνι Κούπερλο, στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, δήλωσε ξεκάθαρα ότι, αν δεν εγκριθούν άμεσα όλες οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, η στάση του, όπως και των συνοδοιπόρων του, θα παραμείνει αρνητική σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα.


Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, δεν αποκλείεται τελικά οι διαφορές αυτές να οδηγήσουν ακόμη και σε διάσπαση των Δημοκρατικών, με αποχώρηση- ή και διαγραφή- των εκπροσώπων της αριστερής ομάδας βουλευτών και γερουσιαστών.


Όσο για το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, το «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές (μείωση των γερουσιαστών, των δικαιοδοσιών της Γερουσίας και των περιφερειών και αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας) παρουσιάζει οριακό προβάδισμα.


Ουδείς όμως είναι προς το παρόν σε θέση να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αφήνει και πάλι να διαρρεύσει ότι, αν οι Ιταλοί εκφραστούν αρνητικά, μπορεί και να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική δράση.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 203 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)