ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:04:40μ.μ.
19
Απριλίου

Κίνηση «ματ» από την Τ. Μέι με την κήρυξη πρόωρων εκλογών στην Βρετανία

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θέλει ισχυρή εντολή για... «Brexit by Tories», καθώς οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να την ευνοούν.

Προηγείται των Εργατικών με 21%, ποσοστό που αν αποτυπωθεί στις εκλογές οδηγεί σε πλειοψηφία 100 εδρών. Σήμερα η διαφορά από τους Εργατικούς είναι μόλις 17 έδρες, γεγονός που αφήνει την πρωθυπουργό «ανοιχτή» σε εσωκομματικούς εκβιασμούς.

 

Ο τρίτος αριθμός είναι απλά η ημερομηνία των επόμενων εκλογών. Είναι προγραμματισμένες για το 2020, όταν δηλαδή θα έχουν φανεί οι δυσμενείς επιπτώσεις του Brexit. Είναι λογικό λοιπόν η Μέι να θέλει να ενισχύσει το κόμμα της, να προστατεύσει τον εαυτό της και να χαρίσει στους Tories περισσότερο χρόνο στην εξουσία.

 

Βέβαια, η Νίκολα Στέρτζιον, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, έσπευσε ήδη να μιλήσει για λάθος υπολογισμούς. Το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί σε όλους η δυνατότητα να μάθουν το ποιος είχε δίκιο, καθώς η αντιπολίτευση συμφώνησε με την απόφαση της Μέι και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται πως θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται στο Κοινοβούλιο.

 

Το θέμα της Σκωτίας θα υπάρχει στις εκλογές, αλλά σύμφωνα με την κυρία Στέρτζιον δε θα γίνουν οι εκλογές δημοψήφισμα για το νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Θεωρεί πως έχει ήδη τη νομιμοποίηση για να το προγραμματίσει. Σίγουρα, όμως, οι πρόωρες εκλογές θα είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια όποιου το κερδίσει.

 

Πέραν των σχεδιασμών των πολιτικών της Σκωτίας που επιθυμούν ανεξαρτησία και παραμονή στην ΕΕ η κυρία Μέι θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των αγορών. Με την ανακοίνωση της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών η στερλίνα έχασε τα προηγούμενα κέρδη έναντι του δολαρίου, καθώς βρέθηκε νωρίτερα σε υψηλό τριών εβδομάδων. Η στερλίνα εξακολουθεί να είναι κατά 16% πιο αδύναμη έναντι του δολαρίου από την ψήφο υπέρ του Brexit το προηγούμενο καλοκαίρι

 

Συγκεκριμένα, η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,3% στο 1,2528 δολ. νωρίτερα είχε φτάσει στο 1,2615 δολ., σε υψηλό από τις 17 Μαρτίου.

 
Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου

 

Όπως είναι φυσικό, η αναπάντεχη ανακοίνωση της Τερέζα Μέι μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου σήμερα. Με τις εφημερίδες που πρόσκεινται στο συντηρητικό κόμμα να «πανηγυρίζουν» για την απόφασή της καθώς προβλέπουν εύκολη νίκη και τις αντιπολιτευόμενες να παρουσιάζουν πιο ψυχρά τα γεγονότα, η Βρετανία εισέρχεται σε μια σύντομη προεκλογική περίοδο, που αναμένεται πάντως να πολώσει.

 

bretania protoselida ena

 

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 199 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα