ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 5:58:25μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
29
Ιουνίου

«Nein» του Σουλτς σε εμφανίσεις του Ερντογάν ενώπιον οπαδών του στη Γερμανία

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς θέλει να εμποδίσει εμφανίσεις του Ερντογάν σε συλλαλητήρια οπαδών του στη Γερμανία.

«Αλλοδαποί πολιτικοί που καταπατούν τις αξίες μας στις χώρες τους δεν θα πρέπει να έχουν βήμα για προβοκατόρικες ομιλίες στη Γερμανία. Δεν θέλω ο κύριος Ερντογάν, που βάζει αντιφρονούντες και δημοσιογράφους στη φυλακή στην Τουρκία, να κάνει μεγάλες εκδηλώσεις στη Γερμανία», δήλωσε στην εφημερίδα Bild.

 

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πιθανώς να θελήσει να μιλήσει ενώπιον οπαδών του στο περιθώριο της συνόδου G20 στο Αμβούργο. Μέχρι στιγμής, βέβαια, η Άγκυρα δεν έχει υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα στο Βερολίνο, αλλά ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, είχε προαναγγείλει πρόσφατα μια τέτοια ομιλία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κατανόηση στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο Αμβούργο που φιλοξενεί τη σύνοδο, «αλλά θα μπορούσε να γίνει σε κάποια άλλη πόλη». Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild η τουρκική κυβέρνηση αναζητεί τον κατάλληλο χώρο, είτε σε μεγάλη αίθουσα είτε σε κάποιο στάδιο.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο εκφράζουν φόβους μήπως ο Ερντογάν θελήσει να κάνει πράξη όσα προανήγγειλε ο εκπρόσωπός του. Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού θεωρούν ότι θα συνιστούσε «πρόκληση» από μέρους του Ερντογάν μια ομιλία του πριν τη σύνοδο του ομίλου των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη.

 

Οι σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας είναι τεταμένες εδώ και μήνες. Πρόσφατα μάλιστα το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών επικύρωσαν την αποχώρηση των Γερμανών στρατιωτών από τη βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία. Ενώ βασικό σημείο τριβής παραμένει ο εγκλεισμός σε τουρκικές φυλακές τουρκο-γερμανών δημοσιογράφων , όπως ο ανταποκριτής της Welt Ντενίζ Γιουτζέλ κι η δημοσιογράφος Μεσάλε Τολού. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί υπήκοοι που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές έχουν αυξηθεί από έξι σε εννέα.

 

Την περασμένη άνοιξη έγινε μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία για τις εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα. Πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP εμφανίστηκαν σε γερμανικές πόλεις για να πείσουν τους Τούρκους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα. Η Άνγκελα Μέρκελ κι ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχαν ταχθεί τότε κατά μιας γενικής απαγόρευσης τέτοιων εμφανίσεων, αφήνοντας τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν. Κάπόια είχαν αρνηθεί επικαλούμενα λόγους ασφαλείας.

 

Ο Μάρτιν Σουλτς, όμως, ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. «Το θέμα δεν είναι η πυρασφάλεια στις αίθουσες ή ο αριθμός των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης», είπε, αλλά ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Ερντογάν να μεταφέρει στη Γερμανία τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις της Τουρκίας. «Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει η γερμανική κυβέρνηση τους δήμους», είπε στη Bild.

 

 


πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 299 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα