Εκτύπωση αυτής της σελίδας
15
Μαρτίου

Νέος πονοκέφαλος για την Ευρωπαϊκή Ένωση η Φινλανδία

Ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για την ηγεσία του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος της Φινλανδίας δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης της πατρίδας του σήμερα ότι εάν κερδίσει, θα αρχίσει εκστρατεία προκειμένου η χώρα του να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιούσι Χάλα-άχο, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανυποχώρητος πολέμιος της μετανάστευσης, είναι ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιος για τη διαδοχή του υπουργού Εξωτερικών Τίμο Σόινι, ο οποίος θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών τον Ιούνιο.

 

«Οι πολιτικοί λόγοι για την εγκατάλειψη, ειδικά του ευρώ, είναι πολύ σαφείς, και οι οικονομικοί λόγοι είναι επίσης ξεκάθαροι. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να καλέσουμε ενεργά στο κόμμα», επισήμανε ο Χάλα-άχο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT.

 

Πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι η νίκη του Χάλα-άχο θα σηματοδοτούσαν το τέλος της κυβέρνησης συνεργασίας τριών κομμάτων στη Φινλανδία, ενώ θα ωθούσαν το κόμμα των Φινλανδών –το πρώην κόμμα των Αληθινών Φινλανδών– πιο βαθιά στο πολιτικό έδαφος της δεξιού λαϊκισμού.

 

Ο Χάλα-άχο έχει δηλώσει ότι θα διευθύνει το κόμμα παραμένοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα αναλάβει υπουργικό θώκο εάν το κόμμα των Φινλανδών παραμείνει στην κυβέρνηση.

 

Ο κυριότερος αντίπαλός του στην κούρσα, ο Σάμπο Τέρχο, θεωρείτο πως έχει πιο μετριοπαθείς απόψεις, όμως την περασμένη εβδομάδα είπε ότι θα τασσόταν υπέρ της ιδέας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφανθούν οι πολίτες περί του Fixit –της αποχώρησης της Φινλανδίας από το ενιαίο νόμισμα και από την ΕΕ– αν αυτή υποστηριχθεί από την πλειοψηφία του κόμματος.

 

Το κόμμα των Φινλανδών τα τελευταία χρόνια άμβλυνε τη ρητορική του κι αποστασιοποιήθηκε από τα ανερχόμενα κόμματα της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, κάτι που συνέβαλε να μπει στην κυβέρνηση το 2015.

 

Όμως η μεταβολή της στάσης του σε πολλά θέματα –συμφώνησε στις περικοπές των δημοσίων δαπανών, αλλά και στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας– εξόργισε μέρος των ψηφοφόρων του και το κόμμα πλέον καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στις δημοσκοπήσεις, που το πιστώνουν με ένα 9% των προθέσεων ψήφου.

 

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στο ευρώ και στην ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί τον Ιούλιο, το 68% των πολιτών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσο ποσοστό τάσσεται εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

 

Πέρυσι ένα κείμενο με την απαίτηση η Φινλανδία να αποχωρήσει από την ευρωζώνη συγκέντρωσε 53.000 υπογραφές. Η αίτηση έφθασε μέχρι το κοινοβούλιο, αλλά απορρίφθηκε από μια επιτροπή της φινλανδικής Βουλής.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 248 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)