ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 3:22:42μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
24
Φεβρουαρίου

Ο Γιούνκερ θέλει ΕΕ πολλών ταχυτήτων -Οι χώρες του πυρήνα και οι άλλες

Τα κράτη της Ε.Ε. δεν θα πρέπει εφεξής να συμπορεύονται σ’ όλους τους δρόμους: ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ τάσσεται υπέρ μιας «Ευρώπης του πυρήνα» κι οι υπόλοιπες χώρες να διαλέγουν στη συνέχεια τα θέματα στα οποία θα συμμετέχουν.

Την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια Λευκή Βίβλο, όπου θα περιγράφεται μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν: «είναι ξεπερασμένο να φανταζόμαστε ότι όλοι κάνουμε μαζί το ίδιο πράγμα», είπε.

 

«Θέλουμε να προχωρήσουμε ως 28; Ή μήπως θα πρέπει εκείνοι που θέλουν να προχωρήσουν ταχύτερα να μπορούν να το κάνουν, χωρίς να επηρεάζουν τους άλλους;» ρώτησε ο Γιούνκερ σ’ ένα συνέδριο στη βελγική πόλη Λουβέν λα Νεβ. Και πρόετινε έναν «δομημένο σχεδιασμό, ανοικτό για όλους».

 

Πάνω σ’ αυτή τη βάση θα πρέπει να προσπαθούν τα κράτη της Ε.Ε. «να συμφωνούν στα βασικά, είτε είναι 15 ή 28». Ο αριθμός θα μπορούσε «να ποικίλλει ανάλογα με το θέμα», είπε με το βλέμμα σε τομείς όπως η άμυνα, η οικονομία και η πολιτική. Θα μπορούσαν, λέει, να υπάρχουν πολλοί ομόκεντροι κύκλοι γύρω από έναν σταθερό πυρήνα». Θα μπορούσαν να παραμένουν σε «τροχιά» συνδεδεμένες στην Ε.Ε. και η Βρετανία μετά το Brexit ή η Τουρκία «ή άλλοι, που δεν το ξέρουν ακόμη».

 

Επανευθυγράμμιση μετά το Brexit

 

O Γιούνκερ συνομίλησε την Τετάρτη το βράδυ στο Βερολίνο με την Μέρκελ, η οποία ήδη απ’ τις αρχές Φεβρουαρίου είχε αναφέρει την ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε πει ότι η ιστορία των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι «θα υπάρξει και μια Ε.Ε. διαφορετικών ταχυτήτων, ότι δεν θα μετέχουν όλοι πάντοτε στο ίδιο σκαλοπάτι ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

 

Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. επιθυμούν μεγαλύτερη ενσωμάτωση ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η Ένωση. Άλλες χώρες, πάλι, θεωρούν ότι η ψήφος των Βρετανών υπέρ του διαζυγίου από την Ε.Ε. και η άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων δείχνει ότι πολλοί πολίτες δεν συμφωνούν μ’ αυτό.

 

Οι διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν εδώ και μήνες στην Ε.Ε. για το πώς θα επανευθυγραμμιστεί μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιαστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου για την 60η επέτειο απ’ τη Συνθήκη της Ρώμης με μια ανακοίνωση που θα δείχνει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. την ερχόμενη δεκαετία...

 

 


Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 152 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα