ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 12:15:06μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
17
Νοεμβρίου

Πάνω από 10.000 άτομα στην Γαλλία έχουν μητρώο «S»

Πάνω από 10.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένου του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ,

ο οποίος ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν έχουν φάκελο "S" στη Γαλλία, βάσει ενός συστήματος των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας για την παρακολούθηση εξτρεμιστών.

 

Οι φάκελοι "S"—από τον όρο "sûreté de l'État", για πρόσωπα που θεωρείται ότι απειλούν την κρατική ασφάλεια—ενημερώνονται καθημερινά από την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας (Direction générale de la sécurité intérieure, DGSI). Αφορούν μεταξύ άλλων χούλιγκαν, μέλη οργανώσεων της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς, καθώς και ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές.

 

«Υπάρχουν πάνω από 10.000 πρόσωπα» που έχουν τέτοιο μητρώο, υπενθύμισε το Σαββατοκύριακο ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.


Από αυτούς, οι μισοί και πλέον είναι ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές ή πρόσωπα που πιστεύεται πως συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.


Οι φάκελοι προορίζονται για τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες μπορούν να ανατρέχουν σε αυτούς όταν κάποιος από τους υπόπτους ελέγχεται ή συλλαμβάνεται. Μπορούν επίσης να ανατρέχουν σε αυτούς στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας.

 

Από τα πρόσωπα αυτά δεκάδες είναι γνωστά και πολλά έχουν καταδικαστεί για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ άλλο θεωρείται ότι μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθούν ή ότι είναι ριζοσπαστικοποιημένα. Αυτό ίσχυε σε περιπτώσεις επιθέσεων που διαπράχθηκαν ή σχεδιαζόταν να διαπραχθούν στη Γαλλία: φακέλους είχαν ενεχόμενοι στις επιθέσεις του Ιανουαρίου εναντίον των μελών της σύνταξης της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και του εβραϊκού σούπερ μάρκετ Hyper Cacher (17 νεκροί). Φάκελο "S" είχε επίσης ο Μοχαμέντ Μερά, ο δράστης των δολοφονιών στο όνομα του τζιχάντ τον Μάρτιο του 2012, και ο Αγιούμπ ελ Χαζανί, ο οποίος έκανε την αποτυχημένη απόπειρα να επιτεθεί σε επιβάτες ενός τρένου τον Αύγουστο.

 

Αλλά και ο Γιασίν Σαλί, ο οποίος δολοφόνησε και αποκεφάλισε το αφεντικό του, τον Ερβέ Κορναρά, στην Ιζέρ τον Ιούνιο, είχε επίσης φάκελο "S" για μια περίοδο δύο ετών.

 

Οι άνθρωποι για τους οποίους τηρούνται οι φάκελοι αυτοί δεν παρακολουθούνται κατ' ανάγκην, είτε μόνιμα είτε περιστασιακά. «Είναι μάλλον ένας δείκτης, ένα είδος θερμομέτρου», ένα σύστημα που πρέπει να τροφοδοτείται με στοιχεία και να παρακολουθείται διαρκώς «για να είναι αποτελεσματικό», εξήγησε στέλεχος της γαλλικής αστυνομίας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται προέρχονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών τόσο της Γαλλίας, όσο και άλλων κρατών.

 


Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες των μητρώων αυτού του είδους, που ξεκινούν από το S1 και φθάνουν ως το S15. Δεν καταδεικνύουν τον βαθμό επικινδυνότητας των προσώπων που αφορούν, αλλά το είδος της δράσης τους και τις ενέργειες που προτείνονται στις υπηρεσίες ασφαλείας.

 

 

 

πηγή: newpost.gr

Διαβάστηκε 178 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα