Εκτύπωση αυτής της σελίδας
08
Ιουνίου

Peter Spiegel: «O Σόιμπλε θέλει να δημιουργήσει μια ομοσπονδιακή Ευρώπη και η Ελλάδα μπαίνει εμπόδιο»

Για την ελληνική κρίση από το 2010 μέχρι και σήμερα μίλησε ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, σε συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες».

Ο Peter Spiegel παρακολούθησε όλα όσα συνέβησαν από το 2010 έως το 2016, όντας ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες. «Ο μόνος πριν από μένα στο ελληνικό δράμα, ήταν ο Σόιμπλε, και συνεχίζει ακόμη», είπε μάλιστα αστειευόμενος.

 

Ο ίδιος εξήγησε ότι κομβική στιγμή θεωρεί τη συμφωνία Σαρκοζί-Μέρκελ στο γαλλικό θέρετρο της Ντοβίλ, τον Οκτώβριο του 2010. «Αυτό που έγινε στην Ντοβίλ, ήταν ότι η ελληνική κρίση μετατράπηκε σε ευρωπαϊκή κρίση», δήλωσε.

 

Ερωτώμενος για τη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα αλλά κατόρθωσαν να ανακάμψουν, απάντησε πως διαφορά ήταν οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος, πως δεν υπήρξε ποτέ διακομματική συμφωνία για τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.

 

«Ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος για ένα μέρος του προβλήματος, αλλά νομίζω ότι και ο Σαμαράς έχει μερίδιο ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά, αν και επέρριψε μερίδιο ευθύνης στον Σόιμπλε: «Εάν είστε επενδυτής ομολόγων και κάθε 5 μήνες ο Σόιμπλε λέει “ίσως φτάσουμε σε Grexit”, γιατί να επενδύσετε στην Ελλάδα;».

 

Μιλώντας για τη διαφορά Σόιμπλε-Μέρκελ, είπε πως «ο Σόιμπλε θέλει να δημιουργήσει μια ομοσπονδιακή Ευρώπη και η Ελλάδα μπαίνει εμπόδιο σε αυτό. Η Μέρκελ, νομίζω ότι είναι πολύ πιο κυνική. Βλέπει τις εφημερίδες και έτσι σκέφτεται πώς θα κινηθεί».

 

Το πρόγραμμα δεν αλλάζει, δεν γίνεται να αλλάξει, δήλωσε ο Peter Spiegel. «Ο Βενιζέλος το κατάλαβε ουσιαστικά μέσα σε 24 ώρες, ο Σαμαράς το κατάλαβε σε μια-δυο εβδομάδες, στον Τσίπρας πήρε έξι μήνες. Σίγουρα δεν είναι δημοκρατικό, αλλά στην Ευρωζώνη του σήμερα δεν ελέγχεις πια τον προϋπολογισμό σου».

 

Ερωτώμενος, τέλος, για το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup, ο Spiegel απάντησε πως «Το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας το ερμηνεύω ως μία ακόμα νίκη του Σόιμπλε. Το Γερμανικό Κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει για χρήματα προς την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ, για πολύ καιρό ακόμα».

 

Όσο για το ΔΝΤ, ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για εσωτερικές συγκρούσεις στον οργανισμό: «Τα στελέχη του ΔΝΤ βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Αισθάνονται ότι οι Ευρωπαίοι τους έχουν οδηγήσει σε ένα ντροπιαστικό πρόγραμμα. Η φήμη τους έχει φθαρεί και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απλά θέλουν να νίψουν τας χείρας τους και να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι δεν εμφανίστηκε η Λαγκαρντ. Νομίζω φοβόταν ότι αν καθόταν διπλά με τον Σόιμπλε, θα την έπειθε. Έτσι έστειλε τον Πωλ Τόμσεν που είναι πιο σκληρός να χειριστεί τον Σόιμπλε».

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 162 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)