ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:13:19π.μ.
31
Ιανουαρίου

«Θέατρο» επιχειρήσεων και πάλι η χώρα μας

Στο Αιγαίο αυτή την περίοδο «παίζονται» το κύρος της ΕΕ και... μερικές εκλογικές αναμετρήσεις που επηρεάζονται από την προσφυγική κρίση, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η εσωτερική κρίση στη γειτονική χώρα μετά το πραξικόπημα και, στο τέλος, οι ελληνοτουρικές σχέσεις και οι διεργασίες για την επίλυση της διαίρεσης της Κύπρου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, που θα επισκεφθεί σε λίγα 24ώρα την Τουρκία, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα εξηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν τα εξής:

- Στα δυτικά κράτη δικαίου καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στην δικαιοσύνη
- Ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως αντίμετρα για τους 8 στρατιωτικούς
- Πως δεν έχει νόημα να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη με τους πρόσφυγες
- Ότι δεν συμφέρει κανέναν η ένταση στο Αιγαίο
- Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας

 

Η κυρία Μέρκελ αναμένεται να θέσει και το κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην εφημερίδα «Πολίτικα» της Σερβίας πως μόνο «σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις».  

 

Στο ερώτημά της, η εφημερίδα έκανε λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, η οποία ειδικότερα «διεκδικεί την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και δεν εγκαταλείπει τις βλέψεις της έναντι των ελληνικών νησιών».

 

«Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες και σταθερές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Προωθούμε ενεργά την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις» απάντησε ο πρωθυπουργός.

 

«Αναβίωση του εθνικισμού, μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, πάνω στις οποίες έχουν εδραιωθεί οι διπλωματικές μας σχέσεις, υπονομεύουν τις δομικές προσπάθειες που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας» προσέθεσε.

 

Αερομαχίες στο Αιγαίο...

 

Κύμα μαζικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά σημειώθηκε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την κρουαζιέρα τουρκικής πυραυλακάτου στην οποία επέβαινε ο Τούρκος επιτελάρχης και ολόκληρη η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας στα Ίμια.

 

Δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 προέβησαν σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 19 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

 

Σε μία περίπτωση τα δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με ένα ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής στην περιοχή μεταξύ της Χίου και της Σάμου.

 

Πηγές ελληνικού ΓΕΕΘΑ: «Στημένο μηντιακά»...

 

«Επρόκειτο για ένα περιστατικό στημένο μηντιακά» σχολίασε ανώτατη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με την οποία επικοινώνησε το www.protothema.gr.

 

Ο ίδιος αξιωματικός τονίζει ότι λίγο μετά τον περίπλου των Ιμίων, οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν το... ανδραγάθημα της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου.

 

Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, όπως αναφέρεται από το τουρκικό γενικό επιτελείο, μαζί με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού στρατηγό Σελίχ Ζεκί Τσολάκ, τον αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχο Αμπιντίν Ουνάλ και τον αρχηγό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ναύαρχο Ρετζέπ Μπουλέντ Μποστάνογλου αφού επιθεώρησαν τον ναύσταθμο του Ακσάζ επιβιβάστηκαν σε πυραυλάκατο που έπλευσε στα Ίμια.

 

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν αποβιβάστηκε στα Ίμια. Κατά πληροφορίες, τα πληρώματα των τουρκικών πολεμικών πλοίων δεν αντέδρασαν ούτε και απάντησαν στις κλήσεις που έλαβαν από την ελληνική κανονιοφόρο Κραταιός και το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.   

 

ΓΕΕΘΑ: Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του τουρκικού πλοίου

 

Περίπου δύο ώρες αφού τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την είδηση του πλου στα Ίμια τουρκικού πλοίου που μετέφερε τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση με τίτλο: «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων» όπου αναφέρεται:

 

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

 

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

 

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 219 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα