ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 4:54:38μ.μ.
28
Ιανουαρίου

Oι νέες νομοθετικές και συνταγματικές ρυθμίσεις προκαλούν κλυδωνισμούς στην γαλλική κυβέρνηση. Η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά αποχωρεί και μάλλον επισπεύδει τον ανασχηματισμό που προετοίμαζε ο Φρανσουά Ολάντ.

Προτίμησε να παραιτηθεί, διαχωρίζοντας τη θέση της η Κριστιάν Τομπιρά, από το να περιμένει τον τελευταίο μεγάλο ανασχηματισμό που προετοιμάζεται 15 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017. Η Κριστιάν Τομπιρά δήλωσε μέσω twitter: «Μερικές φορές αντιστέκεσαι παραμένοντας στη θέση σου, μερικές άλλες φεύγοντας».

 

Έτσι έκλεισε το μεγάλο κεφάλαιο Τομπιρά, της ιδιαίτερα χαρισματικής υπουργού Δικαιοσύνης από τη Γουϊάνα, που έχει συχνά εντυπωσιάσει με την καλλιέργεια και την ευγλωττία της αλλά και δεχθεί πάμπολλα πυρά ως η μόνη μαύρη υπουργός αλλά και για τις ξεκάθαρα αριστερές θέσεις της. Η αντίδρασή της στη θέληση του Φρανσουά Ολάντ να εντάξει στο Σύνταγμα την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας στους έχοντες διπλή υπηκοότητα και τρομοκρατική δράση, ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

 

Θα έπρεπε να υπερασπισθεί η ίδια στη βουλή το σχετικό νόμο, τον οποίο έχει επανειλημμένα απορρίψει με δηλώσεις της. Έτσι αποφασίσθηκε να παρουσιάσει το νόμο ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

 

Ανασχηματισμός σε μερικές εβδομάδες

 

Με την παραίτησή της στέρησε στους αντιπάλους της την ευκαιρία να συνεχίσουν τον βομβαρδισμό απαξιωτικών σχολίων, ενώ για άλλους παραμένει πολιτικός με θέσεις και αποτελεί σύμβολο μιας ισχυρής προσωπικότητας. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι εκτός κυβέρνησης δεν θα διστάσει πλέον να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις της, προκαλώντας ίσως, επιπλέον δυσκολίες στον Φρανσουά Ολάντ.

 

Στη θέση της, ο Πρόεδρος όρισε ήδη τον βουλευτή Ζαν Ζακ Ιρβουά, ενώ μαζί με τον Βαλς προετοιμάζει στο γραφείο του το νέο παζλ της κυβέρνησής του. Όπως επιβεβαίωσε και ο Μπρούνο Λερού, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών: «θα γίνει ανασχηματισμός μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες».

 

Πρώτο σενάριο, ο Λωράν Φαμπιούς αφήνει το υπουργείο Εξωτερικών. Εδώ και καιρό επιθυμεί την προεδρεία στο Συνταγματικό Συμβούλιο, εκεί όμως παραμονεύει και ο πρώην Πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν λέγεται ότι θα ήθελε και αυτός να μετακομίσει στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Εάν τα καταφέρει ίσως ο νεαρός υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν να κληρονομήσει ένα υπερυπουργείο. Πιθανό εμπόδιο για τον Μακρόν, που έχει ανέβει ψηλά στις σφυγμομετρήσεις, είναι η αντιπαλότητα που έχει αναπτυχθεί με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βάλς. Μια αντιπαλότητα που όπως φημολογείται, έχει και αυτή ανέβει στα ύψη. Στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία, την τελική απόφαση λαμβάνει πάντα ο Πρόεδρος.

 

πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 201 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα