ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 - 3:49:17π.μ.

banner468x60

10
Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Όσο και αν αμφισβητήθηκε από πολλούς, κέρδισε τις εκλογές και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα, για τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει.

Μία άμεση συνέπεια της αιφνιδιαστικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι ότι η κρίση ταυτότητας που συντάραξε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας έχει λήξει.

 

Είτε για καλό είτε για κακό, τώρα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποτελεί το κόμμα του Τραμπ.

 

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπηρετήσει ποτέ πριν σε δημόσιο αξίωμα, ο επιχειρηματίας και πρώην σταρ της ριάλιτι TV κατατρόπωσε 16 άλλους υποψήφιους ρεπουμπλικανούς για να κερδίσει το χρίσμα και να προχωρήσει στη νίκη επί της δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον, αλλά οι παλιοί ρεπουμπλικανοί αμφισβήτησαν τη δέσμευσή του στο κόμμα και συσπειρώθηκαν εναντίον του.

 

Η πολιτική αναρρίχηση του Τραμπ συνάντησε σθεναρή αντίσταση από μερικούς στο κατεστημένο τμήμα του κόμματος που περιλαμβάνουν τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους και τον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ, καθώς και άλλους στο τμήμα το σοσιαλσυντηρητικό, όπως ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ του Τέξας. Όλοι τους άσκησαν κριτική στον Τραμπ κατά καιρούς για την παρέκκλισή του από τις ορθόδοξες ρεπουμπλικανικές θέσεις σε θέματα που αφορούν το εμπόριο, τον χαρακτήρα του ή την έλλειψη της πολιτικής του εμπειρίας.

 

Όμως χθες όλα αυτά φάνηκαν να ξεχάστηκαν και να συγχωρέθηκαν, τουλάχιστον προς στιγμήν, καθώς ο Τραμπ, ο αναπάντεχος νικητής σε μια καμπάνια που κράτησε 17 μήνες, προετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία με την υποστήριξη των ρεπουμπλικανικών πλειοψηφιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και την υπόσχεση ενός επιθετικού συντηρητικού προγράμματος.

 

«Οι Αμερικανοί πολίτες μίλησαν και ήρθε η ώρα να ενωθούμε», είπε ο Κέισικ αφού απέρριψε σχέδια του να μιλήσει στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας για τη νέα πιθανή κατεύθυνση του κόμματος μετά από μια αναμενόμενη ήττα του Τραμπ.

 

Ο Μπους είπε ότι «θα προσευχηθεί» για τον Τραμπ. Ο Κρουζ χαρακτήρισε τη νίκη του Τραμπ «μια απίστευτη νίκη για τον Αμερικανό εργαζόμενο».

 

Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής ο οποίος είχε εξοργίσει τους υποστηρικτές του Τραμπ διότι αρνήθηκε να αναλάβει να τον προωθήσει προεκλογικά, επαίνεσε τον Τραμπ χθες και είπε ότι οι ψηφοφόροι είχαν παραδώσει στον Τραμπ μια «εντολή» να ακολουθήσει το πρόγραμμά του, έχοντας κερδίσει τις ψήφους των εκλεκτόρων οι οποίες μετράνε, ενώ η Κλίντον κέρδισε σε αριθμό ψήφων των πολιτών.

 

Εάν είχε χάσει ο Τραμπ, και ο Ράιαν και ο Ρέινς Πρίμπους, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναμένονταν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις για τις θέσεις τους. Τώρα, έχοντας προστατέψει την πλειοψηφία της Βουλής, ο Ράιαν θα αποτελέσει τον κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ σε θέματα θέσπισης νόμων.

 

Αν, όπως αναμένουν πολλοί, ο Πρίμπους κληθεί από τον Τραμπ να μπεί στην κυβέρνησή του, ο Τραμπ θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει με δικής του επιλογής διάδοχο, εδραιώνοντας έτσι τον έλεγχό του στον μηχανισμό του κόμματος.

 

Οι ρεπουμπλικανοί χορηγοί που δεν υποστήριξαν τον Τραμπ επίσης άλλαξαν πλεύση. «Τίποτα δεν ενώνει όπως αυτές οι αποφασιστικές νίκες, και τίποτα δεν ενώνει όπως η δύναμη του να ελέγχεις τη Βουλή, τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο», είπε σύμβουλος ενός κορυφαίου χρηματοδότη.

 

Ο βουλευτής Κρις Κόλινς, ο οποίος ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Τραμπ, είπε ότι χωρίς την αντίσταση από τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, πολλές διαμάχες μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα εκλείψουν.

 

«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα έχουμε πλήρη ρεπουμπλικανικό έλεγχο», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Κόλινς. «Είμαστε όλοι σύμφωνοι, με συν ή πλην 10 τοις εκατό, το οποίο είναι στη χροιά παρά σε τίποτα άλλο», πρόσθεσε.

 

Ο Τραμπ υιοθέτησε ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής «Better Way» (Καλύτερος Τρόπος) για το εσωτερικό της χώρας την οποία σχεδίαζε λεπτομερώς ο Ράιαν τα τελευταία χρόνια, κυρίως τροποποιώντας το φορολογικό του πλάνο για να το εναρμονίσει με την πρόταση των ρεπουμπλικανών βουλευτών αφού είχε αρχικά προτείνει (ο Ράιαν) ένα σχέδιο με βαθιές μεταρρυθμίσεις.

 

Φέτος ο Τραμπ είχε προτείνει τη μείωση των ανώτερων κλιμάκων φόρου στο 33% από το ισχύον 39,6%. Είχε πει αρχικά ότι θα μειώσει την κλίμακα στο 25% αλλά άλλαξε την πρότασή του όταν του είπαν οι ειδικοί επί των φόρων ότι αυτό θα διόγκωνε τα ελλείμματα της κυβέρνησης.

 

Ενώ ο Τραμπ έχει προτείνει ένα πολύ βασικό περίγραμμα σχεδίου για να αντικαταστήσει τον εθνικό νόμο υγείας του Ομπάμα γνωστό ως «Obamacare», οι σύμβουλοί του είπαν στο Reuters ότι θα βασιστεί κυρίως στην εκδοχή της Βουλής.

 

Σε συνέντευξη τύπου χθες, ο πρόεδρος της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ υποσχέθηκε ότι το Κογκρέσο υπό τον Τραμπ θα κινηθεί γρήγορα για να αποσύρει το σχέδιο Obamacare.

 

Απομένει να φανεί εάν οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές θεωρούν ότι η εντολή του Τραμπ εκτείνεται σε άλλες, πρωτεύουσες προεκλογικές υποσχέσεις. Ο Τραμπ στήριξε ένα μεγάλο κομμάτι της υποψηφιότητάς του στην απόρριψη σημαντικών εμπορικών συμφωνιών, ενώ οι ρεπουμπλικανοί γενικά υποστηρίζουν την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων.

 

Ο Τραμπ υποσχέθηκε επανειλημμένα να μην πειράξει τις κρατικές παροχές ασφαλισμένων στο αντίστοιχο αμερικανικό ΙΚΑ, υποστηρίζοντας ότι η Κλίντον σκόπευε να τις μειώσει, παρά το γεγονός ότι δεν είχε προτείνει κάτι τέτοιο η ίδια. Οι περισσότεροι ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση των προγραμμάτων του αμερικανικού κρατικού ασφαλιστικού συστήματος είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μείωση των δαπανών της κυβέρνησης.

 

Ο Ρίτσαρντ Χαντ, επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζιτών Καταναλωτών, το οποίο ασκεί νομοθετική πίεση στο Κογκρέσο για μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, είπε ότι οι ρεπουμπλικανοί πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να δείξουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν όντως ως παράγοντες αλλαγής.

 

«Πρέπει να δείξουν στους Αμερικανούς πολίτες ότι οι ρεπουμπλικανοί έχουν τη δυνατότητα και είναι ικανοί να κυβερνήσουν. Προφανώς υπήρξε μια καθαρή εντολή χθες (Τρίτη) βράδι η οποία λέει ότι η Ουάσιγκτον δεν λειτουργεί, και ότι ο κόσμος θέλει την Ουάσιγκτον να λειτουργήσει», είπε. «Ένα κομμάτι μου λέει πως πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν, εντάξει, αυτή ήταν η προεκλογική καμπάνια, τώρα αυτό εδώ είναι το να κυβερνάς στην πράξη», πρόσθεσε.


Συνάντηση Τραμπ - Ομπάμα

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 11:00 π.μ. ώρα Ουάσιγκτον (19:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ η αμερικάνικη προεδρία.

 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε καλέσει τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να αφήσουν στην άκρη την απογοήτευση τους για την νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου των προεδρικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ που θα τον διαδεχτεί τον ερχόμενο Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο, ζητώντας τους να εργαστούν για μια επιτυχημένη μετάβαση της προεδρικής εξουσίας.

 

Μιλώντας την Τετάρτη από τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα τόνισε πως θεώρησε ενθαρρυντικό γεγονός την έκκληση που απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ για ενότητα.

 

«Ολοι τώρα υποστηρίζουμε να πετύχει να ενώσει και να ηγηθεί της χώρας», δήλωσε, σημειώνοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν μακρά και δύσκολη και πως ενώ κάποιοι αμερικανοί πολίτες πανηγυρίζουν, άλλοι όχι.

 

Οπως επισήμανε, ο ίδιος και ο Τραμπ έχουν μεγάλες διαφορές, αλλά τόνισε πως «όλοι θέλουμε το καλύτερο για αυτή την χώρα».

 

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η παράδοση της εξουσίας θα πραγματοποιηθεί με τον σωστό τρόπο επειδή στο τέλος είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως έχει δώσει οδηγίες στους επιτελείς του να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον Τραμπ.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 202 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα