ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 9:53:05π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
26
Δεκεμβρίου

Εκκλησίες στις ΗΠΑ προσφέρουν καταφύγιο σε παράτυπους μετανάστες

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

έλη της υποστηριζόμενης από εκκλησίες οργάνωσης Sanctuary Movement (Κίνημα Καταφυγίου) δήλωσαν χθες ότι θα ανοίξουν τους ναούς τους για να προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απέλασης, ενόψει της αναμενόμενης έναρξης μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης απελάσεων οικογενειών από κράτη της κεντρικής Αμερικής οι οποίες βρίσκονται στις ΗΠΑ παράτυπα.

Η δέσμευση ηγετικών στελεχών της θρησκευτικής αυτής οργάνωσης καταγράφηκε δύο ημέρες αφότου η εφημερίδα The Washington Post αποκάλυψε πρώτη πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να εξαπολύσει εκκαθαριστική επιχείρηση ευρείας κλίμακας και να επαναπροωθήσει στα σύνορα εκατοντάδες οικογένειες χωρίς άδειες παραμονής, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

 

Οι προετοιμασίες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security, DHS) για την κλιμάκωση των απελάσεων μεταναστών από την κεντρική Αμερική, τις οποίες επιβεβαίωσαν πηγές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έγιναν στόχος επικρίσεων από υποψήφιους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016, καθώς και από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ηγετικά στελέχη του Sanctuary Movement, το οποίο προσέφερε άσυλο σε τουλάχιστον 10 μετανάστες για να τους προστατεύσει από τον κίνδυνο απέλασης τους τελευταίους 18 μήνες, άσκησαν επίσης έντονη κριτική στα σχέδια αυτά χθες, υπενθυμίζοντας την βιβλική ιστορία της γέννησης του Χριστού, στην οποία η Μαρία και ο Ιωσήφ αναζητούν καταφύγιο πριν από τη γέννηση του Ιησού.

 

«Ως ιερωμένοι γνωρίζουμε ότι κάθε οικογένεια είναι ιερή οικογένεια», σχολίασε η Άλισον Χάρινγκτον, πάστορας της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας του Σάουθσαϊντ στην Τουσόν, στην πολιτεία Αριζόνα. «Ανοίγουμε τις πόρτες μας στους σημερινούς Ιωσήφ και Μαρίες... Το δώρο που έχουμε να προσφέρουμε αυτήν την ημέρα των Χριστουγέννων είναι το δώρο του ασύλου», πρόσθεσε η ιερωμένη.

 

Η οργάνωση Sanctuary Movement, στην οποία σύμφωνα με την Χάρινγκτον ανήκουν περίπου 50 εκκλησίες από δέκα και πλέον πόλεις των ΗΠΑ, είχε απασχολήσει και πάλι τα αμερικανικά ΜΜΕ τον Ιανουάριο, όταν είχε προσφέρει άσυλο σε ναό στη Φιλαδέλφεια σε μια γυναίκα από την Ονδούρα τα δύο παιδιά της οποίας έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ. Εντέλει, η διαταγή απέλασης της γυναίκας αυτής ανεστάλη για δύο χρόνια.

 

Ο αιδεσιμότατος Νόελ Άντερσον, συντονιστής της συνεργαζόμενης οργάνωσης Church World Service, ανέφερε ότι οι εκκλησίες που υποστηρίζουν το δίκτυο του Sanctuary Movement είναι περίπου 300 σε 20 πολιτείες.

 

Μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα φθάνουν στις ΗΠΑ κατά χιλιάδες μέσω Μεξικού από τις αρχές του 2014, ανάμεσά τους πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι και ολόκληρες οικογένειες. Φεύγουν για να σωθούν από την ακραία φτώχεια και τη βία συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στις χώρες τους.

 

Οι περισσότεροι τέθηκαν υπό κράτηση αφού παραδόθηκαν στα σύνορα ζητώντας άσυλο, και πολλοί αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τους αρχικούς ελέγχους εν αναμονή της διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους.

 

Ένας νόμος του 2008 στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων απαγορεύει την απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες παιδιών από την κεντρική Αμερική, όπως θα συνέβαινε για παράδειγμα εάν είχαν την υπηκοότητα του Μεξικού ή του Καναδά.

 

Πηγές στην αμερικάνικη κυβέρνηση οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επιβεβαίωσαν ότι η εκστρατεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement, ICE) θα σηματοδοτήσει μια μετατόπιση από τη στοχοθέτηση προσώπων στη στοχοθέτηση οικογενειών με μέλη για τα οποία έχει εκδοθεί ήδη διαταγή απέλασης.

 

Εκπρόσωπος της ICE, που ερωτήθηκε γιατί η υπηρεσία βάζει πλέον στο στόχαστρο οικογένειες, απάντησε ότι η επιχείρηση θα έχει στόχο πρόσωπα που απειλούν την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών και την ασφάλεια των συνόρων «αφ' εαυτών ή μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους».

 

Η Χάρινγκτον ωστόσο επισήμανε ότι η επιχείρηση θα θέσει σε κίνδυνο πρόσωπα που δεν είχαν χρόνο ή επαρκή νομική εκπροσώπηση για να ετοιμάσουν και να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ή πρόσωπα που «το σύστημα αντιμετώπισε με βιασύνη».

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 196 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα