ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 8:51:07π.μ.
20
Οκτωβρίου

Η.Π.Α.: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό» για την απελευθέρωση των 17 ομήρων στην Αϊτή

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Συμμορία απήγαγε Αμερικανούς και Καναδούς και απαιτεί λύτρα 17 εκατομμύρια δολάρια.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική και από το Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να αφεθούν ελεύθεροι 17 πολίτες της χώρας και του Καναδά που απήγαγε συμμορία στην Αϊτή. Στο μεταξύ, στο Πορτ-ο-Πρενς γινόταν γνωστό πως οι απαγωγείς απαιτούν λύτρα 17 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Οι αμερικανικές αρχές είναι «αδιάκοπα» επικεντρωμένες «στο ζήτημα αυτό», σημείωσε ο κ. Μπλίνκεν. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλουμε να επιλυθεί η κρίση αυτή», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ομάδα του FBI εργάζεται πάνω στην υπόθεση.

 

«Δυστυχώς, πρόκειται για σύμπτωμα του πολύ μεγαλύτερου προβλήματος ως προς την κατάσταση ασφαλείας» στην Αϊτή, η οποία έχει γίνει «απλώς αφόρητη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας των Η.Π.Α.

 

Οι απαγωγείς που άρπαξαν το περασμένο Σάββατο (16/10) 17 πολίτες των Η.Π.Α. και του Καναδά –ανάμεσά τους πέντε παιδιά– σε ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας της Αϊτής ζητούν λύτρα 17 εκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

 

Μέλη της συμμορίας «400 Mawozo», που ελέγχει εδώ και μήνες την περιοχή όπου κυκλοφορούσε το Σάββατο ομάδα ιεραποστόλων και μελών των οικογενειών τους, αξιώνουν να τους δοθεί ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε όμηρο, κατά τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

 

Ο Λιστ Κιτέλ, Υπουργός Δικαιοσύνης της Αϊτής, επιβεβαίωσε την εμπλοκή της συγκεκριμένης συμμορίας, δηλώνοντας στην εφημερίδα «Washington Post» ότι οι απαγωγείς απαιτούσαν τεράστια ποσά, που πάντως μειώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Διευκρίνισε ότι η ομάδα του δεν πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις.

 

Την Κυριακή (17/10), η οργάνωση Christian Aid Ministries, της οποίας είναι μέλη οι ιεραπόστολοι που απήχθησαν, ανέφερε πως η ομάδα της που απήχθη αποτελείται από «πέντε άνδρες, επτά γυναίκες και πέντε παιδιά», χωρίς να διευκρινίσει τις ηλικίες τους. Η θρησκευτική οργάνωση, με έδρα την πολιτεία Οχάιο, σημείωσε πως τα μέλη της επέστρεφαν έπειτα από επίσκεψη σε ορφανοτροφείο όταν απήχθησαν.

 

Τον Απρίλιο, δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο πολίτες Γαλλίας – ένας ιερέας και μια μοναχή – απήχθησαν για 20 ημέρες από τη συμμορία «400 Mawozo» στην ίδια περιοχή, ανάμεσα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία.

 

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. κατατάσσει την Αϊτή στον κατάλογο των χωρών όπου δίνει οδηγία να μην ταξιδεύουν οι πολίτες της, κυρίως εξαιτίας της έξαρσης των απαγωγών, με θύματα «συχνά» Αμερικανούς.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 70 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα