ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 3:50:57μ.μ.
14
Νοεμβρίου

Η εκλογή Τραμπ συσπειρώνει Ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις ενάντια στη Γερμανία - Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στη λάθος πλευρά

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ φαίνεται πως αλλάζει τις παγκόσμιες πολιτικές ισορροπίες.

Στην Ευρώπη, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πώς δημιουργείται ένα κίνημα υποστήριξης του νέου Αμερικανού Προέδρου και ταυτόχρονα απομόνωσης της Γερμανίας.

 

Κατ' αρχήν η Ρωσία διάκειται φιλικά προς τον Ν. Τράμπ και θεωρεί πώς μπορεί με την ανάληψη των καθηκόντων του να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπερδυνάμεων του πλανήτη. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τις ΗΠΑ ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού Προέδρου.

 

Το γεγονός ότι η πολεμική ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μπορεί να σταματήσει κάνει πολλές χώρες της Ευρώπης να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς, αλλά και τις οικονομίες τους να μην διαταράσσονται κάθε φορά που Μόσχα ή Ουάσιγκτον στέλνουν ένα απειλητικό ή «πυρηνικό» μήνυμα στην άλλη.

 

Αυτά βέβαια όλα μένουν να αποδειχθούν στην πράξη. Έως τώρα ωστόσο είναι ξεκάθαρο πώς ανοίγει μία νέα σελίδα στις αμερικανορωσικές σχέσεις μετά την εκλογή του Ν. Τραμπ. Και δεν είναι η μόνη αλλαγή. Πολλές χώρες της Ευρώπης τάσσονται υπέρ του νέου Προέδρου των ΗΠΑ «φτύνοντας» την Γερμανία που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εναντίον του.

 

Το ρήγμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης φάνηκε ξεκάθαρα με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών με στόχο να εξεταστεί το θέμα της εκλογής τον Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Την συνεδρίαση συγκάλεσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά Βρετανία και Γαλλία της έριξαν... πόρτα

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αν και επρόκειτο να συμμετάσχουν κανονικά στη συνεδρίαση σήμερα, δεν μετέβησαν στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τον Τραμπ.

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, δεν υπάρχει ανάγκη για αυτήν την συνεδρίαση. «Ελήφθη μια δημοκρατική απόφαση, υπάρχει η μεταβατική περίοδος και θα εργαστούμε με την νυν και την μελλοντική κυβέρνηση για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Βρετανία» τόνισε.

 

Και δεν ήταν μόνο το «χαστούκι» στη Γερμανία που οργάνωσε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση από τη Βρετανία και τη Γαλλία, αλλά και από την Ιταλία, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ματέο Ρέντσι να τάσσεται υπέρ του Αμερικανού Προέδρου και να δηλώνει πώς ο Ντ. Τραμπ δεν θα είναι ο ίδιος ως Πρόεδρος απ' ότι ως υποψήφιος, εννοώντας πώς θα κυβερνήσει με σύνεση και χωρίς ακρότητες.

 

Το Βερολίνο λοιπόν φαίνεται να μπαίνει στη... γωνία. Είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που βγήκε επιθετικά κατά του Ν. Τραμπ, πίστεψε πώς θα την ακολουθήσουν και άλλες, αλλά μάλλον ατύχησε. Το παιχνίδι λοιπόν είναι μεγάλο και καλά θα κάνει η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να είναι πιο προσεκτική στις κινήσεις της γιατί κινδυνεύει να βρεθεί για ακόμη μία φορά στη λάθος πλευρά.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 255 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα