×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
12
Μαρτίου

Ο Τραμπ απέλυσε τον ομοπονδιακό εισαγγελέα του Μανχάταν, Πριτ Μπαράρα

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Ο Πριτ Μπαράρα, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, από τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει να παραμείνει στη θέση του λίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές, απολύθηκε σήμερα αφού αρνήθηκε να υπακούσει εντολή για να υποβάλει την παραίτησή του, μαζί με άλλους 45 ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

«Δεν παραιτήθηκα. Απολύθηκα πριν από λίγα λεπτά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Πριτ Μπαράρα προσθέτοντας ότι η υπηρεσία του στη θέση αυτή «ήταν η μεγαλύτερη τιμή στην επαγγελματική του ζωή».

 

Ο Πριτ Μπαράρα περιλαμβανόταν σε 46 ομοσπονδιακούς εισαγελλείς, που είχαν διορισθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι έλαβαν σήμερα την εντολή από τον ασκούντα χρέη υφυπουργού Δικαιοσύνης να παραιτηθούν και να παραδώσουν τα γραφεία τους. Ο Πριτ Μπαράρα αρνήθηκε να παραιτηθεί.

 

Εχοντας στην αρμοδιότητά του τον Νότιο Τομέα της Νέας Υόρκης και εντός αυτού το Μανχάταν, επιχειρηματικό κέντρο και σημείο συγκέντρωσης ισχυρών περιουσιών, ανάμεσά τους και εκείνης του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πριτ Μπαράρα ήταν πανίσχυρος και από τους πλέον προβεβλημένους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ.

 

Είχε τη φήμη του άτεγκτου πολέμιου της εγκληματικότητας στον κόσμο των επιχειρήσεων και της διαφθοράς, του ατρόμητου μπροστά στις ελίτ της Γουόλ Στριτ λειτουργού της δικαιοσύνης .

 

Ο 48χρονος είχε διορισθεί το 2009 από τον Μπαράκ Ομπάμα και στα επτά χρόνια της θητείας του είχε κτίσει μία εικόνα ανεξαρτησίας, πραγματοποιώντας έρευνες που άγγιζαν τόσο ρεπουμπλικανούς, όσο και δημοκρατικούς αξιωματούχους, φθάνοντας μέχρι τα πιο υψηλά κλιμάκια.

 

Η χθεσινή απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να ζητήσει τις παραιτήσεις 46 ομοσπονδιακών εισαγγελέων που είχαν διορισθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι εξαιρετικού χαρακτήρα και εντάσσεται στην πρακτική όλων των προέδρων στο πλαίσιο της διαδικασίας μετάβασης. Ομως οι εισαγγελείς διαμαρτυρήθηκαν για τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της εντολής και για τα πολύ μικρά χρονικά περιθώρια που τους δόθηκαν.

 

Ο Πριτ Μπαράρα, έχοντας λάβει τη διαβεβαίωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα παραμείνει στη θέση του, αποφάσισε να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του, αρνούμενος να παραιτηθεί και περιμένοντας από τον αμερικανό πρόεδρο να θυμηθεί τις δεσμεύσεις του. Ομως, παρά την υποστήριξη που ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έλαβε τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς, η παρτίδα έληξε εις βάρος του.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 219 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)