ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:07:41μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
02
Νοεμβρίου

Βιογράφος Τραμπ: Φοβάμαι ξέσπασμα αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι οριακό

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ πρώην δημοσιογράφος των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ένας απ' τους γνωστότερους στο χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ, ασχολείται εδώ και τρεις δεκαετίες με το «φαινόμενο Τραμπ». Kι όπως εκμυστηρεύεται σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, φοβάται μήπως το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη χώρα του κριθεί στο νήμα. Κι αυτό επειδή ο Τραμπ υποδαυλίζει επικίνδυνα βίαια αισθήματα στους οπαδούς του.

ΕΡ: Οι τελευταίες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές είναι αναπάντεχα συναρπαστικές. Μπορεί να κερδίσει ο Τραμπ;


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Πρόεδρος δεν θα γίνει, εκτος κι αν συμβεί κάτι τρομερό. Μπορεί η Χίλαρι Κλίντον να χάσει τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά ο Τραμπ δεν θα γίνει πρόεδρος.


ΕΡ: Και τότε τι θα γίνει; Τον γνωρίζετε σχεδόν 30 χρόνια, ως βιογράφος του αλλά και προσωπικά. Θα το αντέξει;


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Ο Τραμπ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ήττα του. Όσα χρόνια κι αν περάσουν θα ισχυρίζεται ότι οι εκλογές ήταν στημένες κι ότι φταίνε γι' αυτό -χωρίς να το λέει ευθέως- οι αφροαμερικανοί κι οι ισπανόφωνοι. Θα αναζητήσει ένα νέο μηντιακό περιβάλλον για να συνεχίσει να διασπείρει τη θρησκευτική του μισαλλοδοξία και το ρατσισμό του.


ΕΡ: Οι οπαδοί του θα του μείνουν πιστοί;


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Θα μου προξενούσε κατάπληξη αν δεν υπάρξει βία μετά τις εκλογές, πράξεις αυθαίρετης βίας. Ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι οριακό. Κι ο Τραμπ υποδαυλίζει αυτή τη διάθεση, αγνοώντας τι κάνει. Ούτε που καταλαβαίνει τι δυνάμεις έχει εξαπολύσει.


ΕΡ: Αλλά όλοι όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα το καταλαβαίνουν...


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Ο Τραμπ δεν έχει ηθικό πυρήνα. Κι αυτή είναι η πιο σημαντική και καταστροφική άποψη της προσωπικότητάς του. Αποκαλύπτει μια βαθιά μολυσμένη ψυχή. Η συμπόνοια δεν τον αγγίζει. Για τον Τραμπ εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε άνθρωποι. Είμαστε αντικείμενα. Και ή αναγνωρίζουμε την γενετική του υπεροχή ή είμαστε “losers”, «χαμένοι».


ΕΡ: Γενετική υπεροχή;


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Οι Τραμπ πιστεύουν ότι είναι γενετικά υπέρτεροι των άλλων, πολύ ανώτεροι. Το είπε μια φορά ανοικτά ένας απ' τους γιους του.

 

ΕΡ: Τι ιστορικά φορτισμένος όρος, κυρίως για κάποιον που ο παππούς του καταγόταν απ' τη Γερμανία.


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις. Το αίσθημα της γενειτκής υπεροχής του Τραμπ δεν βασίζεται σε κάποια φιλοσοφία ή ιδεολογία, αλλά αποκλειστικά στη μεγαλομανία του. Τον Τραμπ τον ενδιαφέρει μόνον ο εαυτός του κι αυτά που ικανοποιούν τις επιθυμίες του – χρήματα, κολακείες, έπαινοι. Θα έκανε και θα έλεγε τα πάντα για να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει το προσκήνιο και να υποστεί μια ήττα. Αν καθόσασταν σ' ένα μπαρ δίπλα σε κάποιον που θα μίλαγε όπως ο Τραμπ, θα τον θεωρούσατε παράφρονα.


ΕΡ: Κι όμως, εκατομμύρια Αμερικανοί τον ακολουθούν. Γιατί;


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Μειοψηφία είναι, αλλά μεγάλη μειοψηφία. Υπολογίζω γύρω στο 40% των Αμερικανών.


ΕΡ: Δηλαδή 128 εκατομμύρια ρατσιστές;


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Δεν είναι όλοι ρατσιστές. Ο Τραμπ βρίσκει απήχηση σε τρεις ομάδες. Η μεγαλύτερη είναι εκείνη των απλών εργαζομένων, που έχασαν τις δουλειές τους και δεν πρόκειται να τις πάρουν πίσω λόγω της προόδου της τεχνολογίας. Ο Τραμπ λέει: μόνον εγώ θα σας σώσω. Η δεύτερη ομάδα είναι οι πιστοί, που όμως είτε δεν κατανοούν σωστά την Αγία Γραφή, είτε δεν τη γνωρίζουν διόλου. Εγώ τους ονομάζω ''ψευτοχριστιανούς''. Στην τρίτη ομάδα ανήκουν άνθρωποι που απεχθάνονται το αμερικανικό κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βδελύσσονται την ιδέα να έχουν για αφεντικό τους μια αφροαμερικανή ή έναν ισπανόφωνο.

 

ΕΡ: Και τι έχει ο Τραμπ, που δεν έχουν οι άλλοι, ώστε να δελεάζει αυτές τις διαφορετικές ομάδες;


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Ο Τραμπ είναι ένας κλασικός απατεώνας. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα τους δώσει ό,τι χρειάζονται. Αλλά αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει. Δε νοιάζεται για τους ψηφοφόρους του. Τους βλάπτει.


ΕΡ: Και τι θα γίνει αν παρόλα αυτά κερδίσει ο Τραμπ;

 

ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Τότε πολύ σύντομα θα ολισθήσουμε σε μια συνταγματική κρίση.


ΕΡ: Πως έτσι;


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Δεν νομίζω να αντέξει ένα χρόνο, χωρίς να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής.


ΕΡ: Είναι αυτή του η υποψηφιότητα η μεγαλύτερη χρεοκοπία του;


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά επιχειρηματικά προβλήματα. Έχει βλάψει σοβαρά -εάν δεν κατέστρεψε πλήρως- το όνομά του. Εξ' άλλου έχει μπροστά του τεράστιες νομικές προκλήσεις. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 75 μηνύσεις εναντίον του. Κι αυτό θα υπονομεύσει το μέλλον του, ανεξάρτητα απ' τη θέση στην οποία θα βρεθεί μετεκλογικά...


ΕΡ: Θα συνεχίσει δηλαδή να μας απασχολεί...


ΤΖΟΝΣΤΟΝ: Τον φορτωθήκαμε και όσο ζει θα μας απασχολεί...

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 239 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα