×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
08
Ιουλίου

Ακυρώθηκε από το ΣτΕ η υπουργική απόφαση για την ίδρυση φαρμακείων

Κατηγορία Ελλάδα

Ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η υπουργική απόφαση για τις προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, καθώς αυτά ρυθμίζονται

μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να μην υπάρχει νομικό κώλυμα.

 

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τις υπ΄ αριθμ. 1804-1807/2017 αποφάσεις της, έκανε δεκτές τις αιτήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 20.5.2016 απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, για «τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου».

 

Κατόπιν αυτού, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν προχώρησε στην ουσία της υπόθεσης, ούτε στα άλλα επιχειρήματα που προέβαλαν οι Σύλλογοι.

 

Η ακυρωθείσα υπουργική απόφαση προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

 

Με τις αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα. Επομένως, τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο νόμος 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση.

 

Τέλος, η Ολομέλεια αναφέρει, ότι το περιεχόμενο της καταργηθείσας υπουργικής απόφασης μπορεί να περιληφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα.

 

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 309 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)