Εκτύπωση αυτής της σελίδας
16
Αυγούστου

Ανησυχία για την εξέλιξη του προσφυγικού λόγω ΕΕ- Τουρκίας

Κατηγορία Ελλάδα

Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται καθησυχαστική, ωστόσο είναι εμφανής η ανησυχία για την εξέλιξη του προσφυγικού, καθώς εξαρτάται από την πορεία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας που μετά το πραξικόπημα και τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν, έχουν σαφώς επιδεινωθεί.

Μετά την συνάντησή του ο με τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας σημείωσε μετ' επιτάσεως ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ εφαρμόζεται και αυτό έχει αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Ο κ. Μουζάλας είπε ότι οι περίπου 100 αφίξεις που καταγράφονται κάθε μέρα, μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας το Μάρτιο δεν συνιστούν απειλή και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τις χιλιάδες καθημερινές αφίξεις πέρυσι την ίδια εποχή.

 

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει χρόνο τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο οπότε Τουρκία και ΕΕ θα επανεξετάσουν τη μεταξύ τους συμφωνία. Ωστόσο τα σύννεφα πυκνώνουν καθώς τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Τσαβούσογλου προειδοποιούν ότι εάν η ΕΕ δεν απελευθερώσει την βίζα για τους Τούρκους πολίτες, τότε η Τουρκία θα σταματήσει να εφαρμόζει την συμφωνία. «Είναι σαφές: είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί είτε τις βάζουμε όλες μαζί στην άκρη» είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην Bild. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει δώσει ακόμη στην Τουρκία τα τρία δις ευρώ: «Με απογοητεύει επίσης που μας επικρίνουν επειδή ζητούμε τα τρία δισ. ευρώ για το προσφυγικό, τα χρήματα δεν είναι για εμάς αλλά για τους πρόσφυγες» ανέφερε.

 

Ο κ. Μουζάλας πάντως προανήγγειλε πρωτοβουλίες και επίσκεψή του στην Τουρκία ενώ είναι βέβαιο ότι το προσφυγικό θα συζητηθεί στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, εφόσον τελικά ο Τσαβούσογλου επισκεφθεί την Αθήνα.

 

Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει και η επιπλέον ανησυχία από την αποδιοργάνωση του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, εξ αιτίας των διώξεων μετά το πραξικόπημα. Οι αλλαγές στους επικεφαλής του τουρκικού λιμενικού για το Αιγαίο και για τα τουρκικά παράλια μπορεί να έχουν συνέπεια να ξεφύγει ο έλεγχος των κυκλωμάτων των λαθρεμπόρων.

 

Το θέμα περιπλέκεται λόγω της εκκρεμότητας στο θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, την έκδοση των οποίων ζητά η Άγκυρα. Οι ελληνικές αρχές είναι σε αναμονή του επίσημου αιτήματος έκδοσης από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης που θα γίνει μέσω της διπλωματικής οδού. Το αίτημα θα περιγράφει τα αδικήματα των οκτώ, παραβίαση του Συντάγματος, συμμετοχή στην απόπειρα κατά της ζωής του Ερντογάν, κλοπή ελικοπτέρου. Πάντως η έκδοση δυσχεραίνεται από το ανοικτό ενδεχόμενο επιστροφής της θανατικής ποινής στην Τουρκία, το οποίο συντηρεί με δηλώσεις της η ηγεσία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας.

 

Η ελληνική κυβέρνηση όμως έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που δημιουργεί στα νησιά η παραμονή των προσφύγων καθώς τόσο οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όσο η συμφωνία για μετεγκατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται. Όσο οι ροές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα το ζήτημα είναι διαχειρίσιμο. Πάντως ο κ. Μουζάλας ήδη προανήγγειλε την αύξηση της αστυνόμευσης στα νησιά, ώστε να περιοριστούν οι εκδηλώσεις βίας των μεταναστών καθώς και η μεταφορά τους υπό κράτηση σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Στην ηπειρωτική χώρα θα μεταφερθούν και οι πρόσφυγες που κρίθηκε ότι δεν είναι επιστρέψιμοι στην Τουρκία.

 

Πάντως τόσο ο αναπληρωτής υπουργός όσο και η οι γερμανικές αρχές προχώρησαν σε διάψευση  των πληροφοριών περί μεταφοράς 3.000 προσφύγων από τη Γερμανία στην Κρήτη.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 191 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)