ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 - 2:27:33μ.μ.
25
Σεπτεμβρίου

Δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2015 και το έργο «GrItCUZINE»

Κατηγορία Ελλάδα

Με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και πολιτιστική ανάδειξη της ελληνικής και της ιταλικής διατροφής μέσω των κοινών, καθώς και των διαφορετικών γαστρονομικών συνηθειών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τις δράσεις και τις ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η τοπική γαστρονομία και για αυτό το σκοπό πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη, σε Πάτρα και Πύργο στο πλαίσιο του έργου “GrItCUZINE” και της «Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2015» (European Cooperation Day).


Την ερχόμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015, θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις στο Επιμελητήριο Ηλείας στον Πύργο (10.00 π.μ.) και στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα (6.00 μ.μ.). Οι εκδηλώσεις απευθύνονται κύρια στους επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους της γαστρονομίας και αναφέρεται στην πιστοποίηση ποιότητας των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.


Την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί το τελικό διεθνές Συνέδριο στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10:00 π.μ. με μεγάλη συνεδρία και τους εκπροσώπους των μελών του δικτύου. Στη συνέχεια της ίδιας μέρας η συζήτηση θα προχωρήσει σε κρίσιμα θεματικά πεδία για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.


Το έργο με τίτλο «GrItCUZINE - Πολιτιστικές γαστρονομικές ιδιαιτερότητες: Δημιουργία μιας κοινής ταυτότητας της γαστρονομικής πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας – Ιταλίας» (Cultural gastronomic particularities: Creation of an identity of the local gastronomic heritage in the region Greece – Italy), έχει σαν κύριο αντικείμενο τη διατήρηση και την ανάδειξη της παραδοσιακής γαστρονομίας αξιοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε περιοχής.


«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συστηματικά εργάζεται, ώστε να αναδείξει την αμφίδρομη σχέση γαστρονομίας, πολιτισμού και τουρισμού. Αναπτύσσοντας μια παραδοσιακά ισχυρή σχέση με τη γείτονα χώρα, την Ιταλία, ανταλλάσσουμε ιδέες και καλές πρακτικές, προβάλλοντας στον χάρτη της Μεσογείου έναν σημαντικό κόμβο πολιτισμικής συνύπαρξης πολλών αιώνων» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος.


Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνδυαστούν με τον εορτασμό της «Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2015» και των «25 Χρόνων του INTERREG» με την εκδήλωση «Η στήριξη κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αξιών μας ενώνει» (29/9 «Αγορά Αργύρη» ώρα 2:00 μ.μ.).


Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία που στηρίζουν το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή κι έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


Στόχος είναι η ανάδειξη της κοινωνικής πλευράς του Προγράμματος, καθώς και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Εδαφική Συνεργασία στην αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνεται μια σημαντική πρωτοβουλία που αφορά στην προμήθεια και διάθεση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού για τη στήριξη των προσφύγων που συγκεντρώνονται στα σύνορα Ελλάδας και Ιταλίας.

 

Ποιοι συμμετέχουν


Στο μεγάλο τελικό Συνέδριο θα συμμετέχουν Έλληνες και Ιταλοί εκπρόσωποι των εταίρων του δικτύου GrIt CUZINE: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. και Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφέρεια Brindisi, Εθνική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και Μικρών - Μεσαίων Επιχειρήσεων Περιφέρειας Μπρίντιζι – CNA Brindisi, εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματίες του χώρου ενώ, επίσης, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές, όπως το «Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, το «Ελληνικό Πρωινό», οι θεσμοί «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ» και «Ημέρες Γαστρονομίας», κ.α.

 

Στην «Αγορά Αργύρη»


Στον χώρο της Αγοράς Αργύρη και για τις ημέρες 28 και 29 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενείται έκθεση παραδοσιακών σκευών μαγειρικής και συναφών με την τοπική γαστρονομία αντικειμένων από περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

Σχετικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής συνεργασίας “ΕΛΛΑΔΑ- ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013” υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.greece-italy.eu.

 

Διαβάστηκε 81 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»