ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020 - 11:11:03π.μ.

banner468x60

24
Φεβρουαρίου

Έφυγε από κοντά μας ο μεγάλος Νίκος Κούνδουρος

Κατηγορία Ελλάδα

Σε ηλικία 90 χρονών απεβίωσε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, αφήνοντας ως κληρονομιά τις ταινίες του που έμειναν ανεξίτηλες στην ιστορία του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Ο Νίκος Κούνδουρος έφερε τον άτυπο τίτλο του ασυμβίβαστου για τον τρόπο που αντιμετώπιζε όχι μόνο την τέχνη που υπηρέτησε πιστά επί πολλά έτη, αλλά γενικά τη ζωή. Το έργο του ξεπέρασε τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, ενώ οι ταινίες του βρίσκονται σε διεθνή μουσεία και ταινιοθήκες.

 

Το αγωνιστικό φρόνημα του Νίκου Κούνδουρου έχει τις αρχές του στην ένταξή του στις τάξεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη μετέπειτα εξορία του – λόγω των αριστερών πολιτικών του πεποιθήσεων - στη Μακρόνησο.

 

Τη θλίψη για τον θάνατο του Νίκου Κούνδουρου εξέφρασε ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, με σχετική δήλωση:

 

«Ένας μεγάλος καλλιτέχνης και δάσκαλος, ο κινηματογραφιστής Νίκος Κούνδουρος έφυγε από κοντά μας αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. Μπορεί το "σαρκίο" του όπως έλεγε ο ίδιος να "έφυγε", αλλά το πνεύμα του θα είναι πάντα "ζωντανό" μέσα από τη δουλειά του που κληροδότησε στις επόμενες γενιές. Ο Δήμος Βύρωνα τον τίμησε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του και στην οποία προβλήθηκαν βίντεο με σκηνές από τις ταινίες του ενώ αναγνώσθηκαν αποσπάσματα από τα βιβλία του. Καλό Παράδεισο να έχει.»

 

Φιλμογραφία:
    Μαγική πόλις (1954)
    Ο Δράκος (1956)
    Οι παράνομοι (1958)
    Το ποτάμι (1960)
    Μικρές Αφροδίτες (1963)
    Vortex ή Το πρόσωπο της Μέδουσας (1967)
    Τραγούδια της φωτιάς (1975)
    1922 (1978)
    Μπορντέλο (1984)
    Μπάιρον: Μπαλάντα για ένα δαίμονα (1992)
    Οι φωτογράφοι (1998)
    Το Πλοίο , English: The Ship (2011)by Showtime Productions

 

Τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ:
    Ιφιγένεια εν Ταύροις (1991)
    Αντιγόνη (1994)
    Ελληνιστί Κύπρος

 

Βιβλία:
    Γράμματα από την Κριμαία, Άγρα, 2016
    Μνήμη απειθάρχητη, Άγρα, 2016
    Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου, Αιγόκερως, 2011
    Ονειρεύτηκα πως πέθανα, Ίκαρος, 2010
    Ο Νίκος Κούνδουρος θυμάται…, Bond-us music [κείμενα, αφήγηση], 2009
    Ονειρεύτηκα πως πέθανα, Ίκαρος, 2009
    Stop carré, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998
    Περιπλάνηση, Εξάντας, 1993

 


πηγή: wikipedia.gr

Διαβάστηκε 142 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»