ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 11:29:20μ.μ.
08
Απριλίου

Εκκενώθηκε επεισοδιακά το λιμάνι της Χίου

Κατηγορία Ελλάδα

Αποχώρησαν από το λιμάνι της Χίου μετά βασάνων, διαμαρτυριών και προπηλακισμών οι πρόσφυγες, αφού προηγήθηκαν επεισόδια.

Από νωρίς χθες το πρωί υπήρχε διάχυτη η πεποίθηση ότι η νύχτα δεν θα ήταν εύκολη για κανέναν. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, έξω από το χώρο του λιμένα, οι συγκεντρωμένοι που ζητούσαν από τους πρόσφυγες να φύγουν άμεσα από το χώρο ενίσχυσαν την παρουσία τους και ξεκίνησαν λογομαχία με τους πρόσφυγες που παρακολουθούσαν την κατάσταση αρνούμενοι να αποχωρήσουν. Παρά τις δεκάδες συστάσεις που τους έγιναν από τις Αρχές οι ίδιοι εξέφραζαν φόβους ότι εάν αποχωρήσουν από το χώρο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την σωματική ακεραιότητα των ίδιων και των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν μέσα.

 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα, αναφέρει ο Πολίτης της Χίου, όταν η ομάδα των συγκεντρωμένων πλησίασε το στέγαστρο αναμονής επιβατών και μέσα σε κλίμα έντασης με την Αστυνομία και το Λιμενικό να προσπαθούν να τους απωθήσουν, οι πρόσφυγες αποχώρησαν στην ανατολική πλευρά του χώρου.

 

Αμέσως μετά ειδοποιήθηκε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος και διέταξε τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο νησί να πάρουν θέση στο λιμάνι και να ελέγξουν μαζί με τις αντίστοιχες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος την κατάσταση.

 

Από τα επεισόδια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μια γυναίκα πρόσφυγας σε υστερικό σοκ, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είχε ήδη ξεκινήσει.

 

Ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, ο Λιμενάρχης Χρήστος Φραγκιάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ανδρέας Δαμίρης, ο Γ. Καραμανής και ο Δημ.Καράλης, ξεκίνησαν τις επαφές με τους πρόσφυγες που ήδη μετά τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει να αποχωρούν από την περιοχή, άλλοι προς την Σούδα και άλλοι στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην οδό Δημοκρατίας. Το Λιμεναρχείο προέβει σε συλλήψεις όσων προσφύγων διαπιστώνονταν ότι παρακινούσαν τους υπόλοιπους πρόσφυγες να μην αποχωρήσουν από το λιμένα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10 βρίσκονται στο κτίριο του Λιμεναρχείου.

 

Η ένταση έδειχνε να έχει αποφευχθεί ωστόσο λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα, στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες έπεσε κροτίδα με αποτέλεσμα να επικρατήσει για άλλη μια φορά αναστάτωση, κυρίως ανάμεσα στις γυναίκες και τα παιδιά.

 

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, με αποφασιστικό τρόπο, Δήμαρχος και Λιμενάρχης απαίτησαν την άμεση αποχώρηση από το λιμάνι όλων των προσφύγων, που έδειξαν να κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών. Δεχόμενοι και παραινέσεις από τις Μ.Κ.Ο. και τις ομάδες των χιώτικων εθελοντικών οργανώσεων επιβιβάστηκαν σταδιακά στα πούλμαν και συνοδεία της Αστυνομίας έφθασαν στη Σούδα και στα κτίρια της οδού Δημοκρατίας, αδειάζοντας το λιμένα που παραδόθηκε στις αρχές.

 

 

 

 

πηγή: newsbeast.gr

embed video plugin powered by Union Development
Διαβάστηκε 164 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»