ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 11:33:34π.μ.
12
Ιουνίου

Ηλιόπουλος: Το εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει μειώσεις μισθών και απλήρωτα 10ωρα

Κατηγορία Ελλάδα

«Αυτό που πραγματικά χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι είναι αύξηση στον κατώτατο μισθό»

Για το εργασιακό νομοσχέδιο μίλησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κατανοήσει πια πως η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί με το νομοσχέδιό της για τα εργασιακά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «Δέλτα τηλεόρασης Θράκης».

 

Είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση, στο πλαίσιο και μιας συμφωνίας που φαίνεται ότι έχει κάνει με τον ΣΕΒ να νομοθετεί με βάση τις επιδιώξεις του». Ανέφερε ότι πυρήνας του νομοσχεδίου είναι «η προσπάθεια να γίνει πιο φτηνή η εργασία στην Ελλάδα, να μειωθούν οι μισθοί» και πως «αυτό γίνεται πρώτα απ’ όλα μέσα από την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων, μέσα από τα απλήρωτα 10ωρα, αλλά και μέσα από τη διάλυση του ελεγκτικού μηχανισμού». Σχολίασε δε ότι «το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας» και τόνισε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που “βάζει πλάτη” σε όλους εκείνους τους εργοδότες που δεν θέλουν ελέγχους, που δεν θέλουν κανόνες στην αγορά εργασίας».

 

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως ψηφιακή καταγραφή των υπερωριών σε πραγματικό χρόνο (real time) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ υπάρχει ήδη από νόμο που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και πως με βάση αυτή τη ρύθμιση, «δηλώθηκαν και πληρώθηκαν τότε -για πρώτη φορά- περισσότερες από 6 εκ. ώρες υπερεργασίας ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι ώρες υπερωρίας». Σημείωσε ότι όμως «αυτά έγιναν επειδή υπήρχε ελεγκτικός μηχανισμός» και ότι «το οποιοδήποτε ψηφιακό εργαλείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με ποινές-“χάδι”, κάτι που ισχύει σήμερα με ευθύνη της ΝΔ». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «όταν ο εργοδότης αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος, θα λέει στον εργαζόμενο να ‘χτυπάει’ την ψηφιακή κάρτα για να φαίνεται ότι έχει αποχωρήσει από τη δουλειά του αλλά κατά τα άλλα θα τον υποχρεώσει να συνεχίσει να εργάζεται».

 

«Αν θέλουμε να συγκριθούμε με την ΕΕ, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στην ΕΕ το 60% περίπου των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ εδώ καλύπτεται περίπου το 14,7% κι επίσης στην ΕΕ ο μέσος όρος ανεργίας είναι στο 7% ενώ στην Ελλάδα έχουμε 16% ανεργία», σχολίασε. Τόνισε δε ότι «για πρώτη φορά, με το νόμο Χατζηδάκη, θα επιτρέπεται το “σπαστό” ωράριο στη μερική απασχόληση, ενώ για πρώτη φορά θεσμοθετείται και ότι μία απόλυση που έχει κριθεί από ένα δικαστήριο ως παράνομη και καταχρηστική δεν θα συνεπάγεται επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και ο εργοδότης δεν θα υποχρεώνεται να καταβάλλει μισθούς υπερημερίας». Σημείωσε ότι αυτές οι ρυθμίσεις «συνδέονται απόλυτα με την υποβάθμιση και την ουσιαστική κατάργηση του ΣΕΠΕ -δια της μετατροπής του σε “ανεξάρτητη αρχή”- αλλά και με την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα». «Στον αντίποδα», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, «αυτό που πραγματικά χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι είναι αύξηση στον κατώτατο μισθό -η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία ο κατώτατος είναι πιο χαμηλά από ό,τι ήταν το 2010-, ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και έναν σοβαρό ελεγκτικό μηχανισμό που θα ελέγχει ουσιαστικά την εργοδοτική παραβατικότητα».

 

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν και τις επόμενες ημέρες, όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή». «Είναι σίγουρο ότι το νομοσχέδιο αυτό, ακόμα και αν ψηφιστεί δεν θα μακροημερεύσει. Θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που μια επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταργήσει», υπογράμμισε.

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 112 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»