ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 - 5:23:41μ.μ.

banner468x60

22
Φεβρουαρίου

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει καψόνια στο τμήμα Ομόνοιας σε ανήλικα προσφυγόπουλα

Κατηγορία Ελλάδα

Με αναφορές στην Ελλάδα και σε περιστατικά με πρόσφυγες αναφέρεται η νέα ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης στη Γερμανία Μάρκους Μπέεκο «παρατηρούμε ανάλογες τάσεις στις ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι στερούνται τα δικαιώματά τους μέσω διαταγμάτων, αλλά έχουμε δει παρόμοια φαινόμενα σε όλες τις περιοχές του κόσμου το 2016. Εδώ ανήκουν μεταξύ των άλλων οι μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία, οι διώξεις ακτιβιστών στην Ονδούρα, ο αποκλεισμός εθνικών ομάδων στην Ινδία και η βίαιη ‘εκστρατεία κατά των ναρκωτικών' στις Φιλιππίνες». Επιπλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι «περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες χωρίς να γίνεται ο αναγκαίος νομικός έλεγχος» είπε Μπέεκο.

 

Η φετινή έκθεση αφιερώνει ένας μέρος της στην Ελλάδα εστιάζοντας στην παροχή ασύλου σε πρόσφυγες, τον εγκλωβισμό προσφύγων στη χώρα μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού αλλά και στα δικαιώματα μειονοτικών ομάδων του πληθυσμού.

 

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι «έως το τέλος του χρόνου είχαν φτάσει διά θαλάσσης στην Ελλάδα 173.450 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 434 άνθρωποι πέθαναν ή χαρακτηρίστηκαν ως αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο. Στην ενδοχώρα παρέμειναν 47.400 πρόσφυγες ή μετανάστες και 15.384 στα νησιά».

 

Η οργάνωση εκτιμά ότι οι συνθήκες στα περισσότερα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι «ακατάλληλες για φιλοξενία ανθρώπων ακόμη και για λίγες ημέρες». Επίσης αναφέρεται στις ξενοφοβικές εκδηλώσεις σε περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και οι ρατσιστικές αντιδράσεις γονιών που διαμαρτυρήθηκαν για τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολεία στο Ωραιόκαστρο και τη Λέσβο.

 

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται και σε περιπτώσεις άσκησης βίας από την αστυνομία σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Για παράδειγμα, «στις 27 Σεπτεμβρίου πέντε αγόρια από τη Συρία μεταξύ 12 και 16 χρονών δέχθηκαν έλεγχο από την αστυνομία στην Αθήνα επειδή είχαν μαζί τους ψεύτικα όπλα, που θα χρησιμοποιούσαν σε μία παράσταση. Τα παιδιά κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν χτυπήματα και αναγκάστηκαν να γδυθούν κατά τον σχετικό έλεγχο στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας».

 

Τέλος η έκθεση αναφέρεται και στα δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα, οι οποίοι συναντούν «εμπόδια στην πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά όπως η παιδεία και η στέγαση», ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με την αστυνομική αυθαιρεσία.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 195 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»